Spoločnosť Apple sa v roku 2024 rozhodla pre očakávaný krok a predstavila väčšie prémiové smartfóny. Zatiaľ čo rozmerom, ktoré prináša iPhone 16 Pro Max sme sa venovali nedávno, v tomto článku sa pozrieme na menšieho a kompaktnejšieho bračeka, iPhone 16 Pro. Aj ten sa totiž zväčšil a to zaujímavým spôsobom.

Aj keď je pravda, že iPhone 16 Pro prináša po novom až 6,3″ displej, ktorý nahradil 6,1″ uhlopriečku, v skutočnosti nie je až o toľko väčší a dokonca ani ťažší, ako by ste si možno na prvý pohľad mysleli. Apple to veľmi dobre zakamufloval. Na výšku narástol len o 3 milimetre (na 149,6 mm) a na šírku o necelý milimeter (na 71,5 mm). Hrúbka zostala úplne rovnaká, ako pri predošlej generácii, iPhone 15 Pro na úrovni 8,25 mm, takže zmenu je v praxi veľmi ťažké pocítiť.

To isté sa dá povedať aj o hmotnosti. Áno, iPhone 16 Pro je ťažší, no vzhľadom na väčší displej aj akumulátor nejde o nič „drastické“. Zatiaľ čo iPhone 15 Pro vážil 187 gramov, vďaka použitiu titánového rámu u nástupcu jeho hmotnosť narástla len na 199 gramov. Je síce pravda, že 12 gramov už môžete pocítiť a ide o výrazne väčší rozdiel, v porovnaní iPhone 15 Pro Max vs iPhone 16 Pro Max, kde hmotnosť narástla len o 6 gramov, no opäť nejde o nič extrémne, čo by vám malo v praxi prekážať.

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro porovnanie rozmerov 

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro rozmery
Zdroj: Apple
Parameter iPhone 15 Pro iPhone 16 Pro
Rozmery 146,6 x 70.6 x 8.25 mm 149,6 x 71.5 x 8.25 mm
Hmotnosť 187 gramov 199 gramov
Veľkosť displeja 6,1″ OLED displej 6,3″ OLED displej

iPhone 15 Pro vs. iPhone 16 Pro rozmery

Ako môžete vidieť sami, rozmery zostali napriek väčšej uhlopriečke na veľmi podobnej úrovni, ako pri iPhone 15 Pro, čo radu fanúšikov určite poteší. Apple tento výsledok docielil aj tým, že pri iPhone 16 Pro použil extrémne tenké rámiky okolo displeja. Nižšie si to môžete pozrieť na fotke.

iPhone 15 Pro Max vs iPhone 16 Pro Max rozmery
Zdroj: SvetApple

Výrobca tak maximalizoval zobrazovaciu plochu a preto musel zariadenie zväčšiť iba zanedbateľne. Navyše tým aj príjemne modernizoval dizajn. iPhone 16 Pro skrátka vyzerá o niečo lepšie, ako jeho predchodca.

Ako sa používa iPhone 16 Pro v praxi?

iPhone 15 Pro vs iPhone 16 Pro
Zdroj: SvetApple

Aj keď sme sa zväčšenia zariadenia pred kúpou trochu obávali, napokon sa na zmenu pozeráme vlastne vcelku pozitívne. iPhone 16 Pro sa v praxi používa veľmi podobne, ako iPhone 15 Pro.

Prečítajte si tiež  Takto funguje posielanie správ cez satelit v iPhone s iOS 18

Od prvotného vybalenia z krabice sme mali pocit, že telefóny sú rovnako veľké. Navyše, keď sme si novinku nastavili na pôvodný Apple účet (z iPhonu 15 Pro) a zmenili sa nastavenia aj tapety, ľahko sme si oba modely pomýlili.

iPhone 15 Pro vs iPhone 16 Pro
Zdroj: SvetApple

Áno, pozorné oko si všimne, že rámiky sú na novinke o niečo užšie a keď sa naň zameriate z každodenného hľadiska, pocítite o čosi väčší displej, ktorý je však príjemným benefitom. Z praktického používania v jednej či dvoch rukách sa nič nemení. Len narástla zobrazovacia jednotka, čo považujeme za veľký a pozitívny medzigeneračný skok.

Pokiaľ teda máte obavy z toho, že 6,3″ iPhone 16 Pro bude na vás už príliš veľký, pretože vám vyhovuje 6,1″, môžeme vás ubezpečiť, že pokiaľ ste vlastnili iPhone 12 Pro, iPhone 13 Pro, iPhone 14 Pro či iPhone 15 Pro, rozdiel v praxi nijako zásadne nepostrehnete.

iPhone 15 Pro vs iPhone 16 Pro
Zdroj: SvetApple

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -