Spoločnosť OPPO nedávno predstavila ColorOS 15, ktorý však namiesto nadšenia vyvolal vlnu kritiky, minimálne medzi fanúšikmi spoločnosti Apple. Jednou z najvýraznejších noviniek je funkcia pripomínajúca Dynamic Island, s ktorým Apple prišiel na trh ešte v roku 2022 v iPhone 14 Pro / 14 Pro Max.

OPPO softvérovo vylepšil okolie prednej kamery tak, aby zobrazovalo informácie z aplikácií ako Hudba či Stav objednávok. Podobnosť s iPhonom je však až príliš zrejmá a žiaľ nie je jediná. Nový dizajn sa totiž zameral aj na úpravu uzamknutej obrazovky.

Tá prináša možnosti prispôsobenia a dynamické tapety, čo je funkcia, ktorú Apple predstavil už minulý rok. Dokonca je tu aj možnosť uložiť viacero nastavení zámku obrazovky a funguje takmer identicky, ako v iOS.

Oppo neskopíroval len dizajn, ale aj animácie 

OPPO sa pri novej verzii systému chváli animáciami a plynulejším prechodom medzi aplikáciami vďaka technológii s názvom Aurora a Tidal engin. Hoci ide o vítané zlepšenie, nemôžeme sa ubrániť pocitu, že tieto animácie pôsobia prakticky úplne rovnako, ako na iPhone. Veď posúďte sami.

Prekročila spoločnosť Oppo s kopírovaním iOS hranice? 

Niektorí kritici tvrdia, že OPPO prekračuje hranicu a namiesto inovácie sa uchyľuje k imitácii, s čím nemusia byť spokojní ani zákazníci tejto značky.

Iní však argumentujú, že v technologickom svete je prirodzené, že sa firmy inšpirujú navzájom. Osobne si myslím, že OPPO by malo viac investovať do vlastných nápadov a priniesť niečo originálne. Tento prístup na technologickú spoločnosť vôbec nevrhá dobré svetlo.

Ako sa ColorOS 15 začne rozširovať medzi používateľov, uvidíme, či tieto podobnosti budú vnímané pozitívne alebo negatívne. Jedno je však isté: diskusia o originalite v technologickom svete je opäť v plnom prúde.

Prečítajte si tiež  5 aplikácií, ktoré sú teraz zadarmo

Nižšie si môžete pozrieť príspevky na sociálnej sieti X, ktoré vám sami krásne ukážu, ako moc si je ColorOS 15 a iOS 18 podobný.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -