Apple sa opäť dostáva do centra pozornosti technologického sveta. Najnovšie údaje naznačujú, že spoločnosť je na pokraji prekonania svojho najväčšieho konkurenta, spoločnosti Samsung v celosvetovom predaji smartfónov. Vyplýva to z nového výskumu, o ktorý sa postarala spoločnosť Canalys.

Podľa dostupných dát zaznamenal Apple v treťom štvrťroku svoj najvyšší objem predaja iPhone v histórii. Hlavným ťahúňom bol samozrejme iPhone 16, ktorý priniesol množstvo inovácií a vylepšení, na ktoré fanúšikovia dlho čakali.

iPhone 16 nebol prijatý najlepšie, no Apple má tajnú zbraň

iPhone 16
Zdroj: Unsplash / Amanz

Analytik Runar Bjørhovde uviedol, že Apple dosiahol svoj najvyšší tretí štvrťrok a nikdy nebol bližšie k vedeniu globálneho trhu so smartfónmi ako teraz. Tento vývoj je pre mnohých prekvapením, najmä vzhľadom na silnú pozíciu Samsungu a tiež to, že podľa správ nebol iPhone 16 nebol prijatý tak dobre, ako sa očakávalo.

Pravda je však taká, že technologický gigant sa čoraz viac zameriava aj na predaj starších generácií iPhonov, ktorým sa na globálnom trhu darí veľmi dobre. Aj to je jeden z dôvodov, prečo podľa všetkého mohla dosiahnuť nový predajný rekord.

Porovnanie trhových podielov

Spoločnosť Trhový podiel (Q3 2024) Trhový podiel (Q3 2023)
Samsung 18 % 21 %
Apple 18 % 17 %
Xiaomi 14 % 13 %
OPPO 9 % 10 %
Vivo 9 % 8 %

Tabuľka: Ako vidíme, Apple a Samsung sú teraz na rovnakej úrovni s 18 % trhovým podielom. To je značný posun oproti minulému roku, keď Samsung viedol s 21 % a Apple za nim zaostával s oveľa skromnejšími 17 %!

Pozornosť si zaslúžia aj ďalší konkurenti

Zatiaľ čo Apple stúpa, ostatní výrobcovia nezostávajú pozadu. Xiaomi si udržalo tretie miesto so 14 % trhovým podielom, ktorý narástol z 13 %.

Naopak spoločnosť Oppo si prekvapivo pohoršila z minuloročných 10 % na súčasných 9 %. Presný opak však zažil konkurent Vivo, ktorý uzatvára TOP globálnych výrobcov. Kým v roku 2023 mal v rámci Q3 8 % podieľ na trhu, o rok neskôr je to až 9 %.

Apple Intelligence a Vianoce ešte zamiešajú kartami 

Apple Intelligence
Zdroj: Apple

S blížiacou sa vianočnou sezónou má Apple šancu ešte viac posilniť svoju pozíciu na trhu. Práve toto je celkom logicky obdobie, ktorému už dlhé roky dominuje. Ak sa výrobcovi podarí udržať tento trend, mohol by do konca roka skutočne predbehnúť Samsung a stať sa lídrom trhu. Podarilo sa mu to len raz a to práve v roku 2023!

Okrem toho sa očakáva aj postupné sprístupnenie Apple Intelligence, čo by mohlo ďalej zvyšovať predaje. Ak sa tento softvérový produkt uchytí, Apple môže získať náskok, ktorý bude pre konkurenciu ťažké dohnať.

Prečítajte si tiež  Pozor na letné kosenie, neprejdi si kosačkou po iPhone lebo sa z neho stane toto!

Apple je na dobrej ceste k historickému úspechu. Ak si udrží súčasný trend, môže sa stať novým kráľom trhu so smartfónmi. Pre nás, spotrebiteľov, to znamená viac inovácií a lepšie produkty. Bude zaujímavé sledovať, ako na tento vývoj zareagujú ostatní hráči na trhu.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -