Apple nepatrí medzi spoločnosti, ktoré by robili s názvami svojich produktov zbytočné zmätky. Napriek tomu sa to ale pred pár rokmi podarilo pri iPhone 9. Jedná sa o zariadenie, ktoré sme nikdy nevideli a v budúcnosti ho už ani nikdy neuvidíme. Kde sa stala chyba?

Za všetko môže rok 2017 a zvláštne rozhodnutie

iPhone XR v oranžovej (korálovej) a bielej farbe položený na stole
Zdroj: Unsplash / Vựa Táo

Na to, aby sme si odpovedali na predošlú otázku sa musíme presunúť späť do minulosti. Všetko sa to začalo ešte v roku 2017, kedy firma vydala iPhone 8 / 8 Plus a iPhone X (označovaný aj ako „iPhone 10“). V tomto bode bol teda vynechaný iPhone 9.

Doteraz nikto nevysvetlil, aký to malo dôvod. Náš predpoklad je taký, že vzhľadom na revolučné novinky iPhonu X chcelo Apple zdôrazniť jeho výnimočnosť špeciálnym názvom.

Z logického hľadiska by ale dávalo vtedajšie predstavenie oveľa väčší zmysel, keby firma začala predávať iPhone 7S / 7S Plus (ktoré taktiež neexistujú) a iPhone 9

Pokiaľ niekde vznikne medzera (tak ako v roku 2017), ľudia automaticky očakávajú, že sa neskôr vyplní. To sa ale nestalo. Ďalšia šanca na prinavrátenie logiky do názvov mobilných zariadení prišla o 12 mesiacov neskôr.

V Apple sa však na deviatku opäť úplne vykašľali a namiesto toho svetu ukázali veľmi úspešný iPhone XR. To bol v podstate predposledný klinec do rakvy…

Posledná nádej na iPhone 9 zmizla po predstavení iPhonu SE 2. generácie

iphone se 3 5G 2022 test video
Zdroj: TechNewsBoy.com

Ako sa hovorí, nádej umiera posledná. Vo chvíli, kedy sa začali objavovať prvé správy o príchode iPhonu SE 2. generácie, mnohí leakeri prezentovali iný názov a to práve „iPhone 9„. Telefón mal teda stále šancu na zaradenie do ponuky (hoci trochu netradičným spôsobom).

iPhone 9 by symbolizoval nižšiu radu ako iPhone 11 / XS / XR či X, no zároveň by bol v portfóliu postavený vyššie ako iPhone 8 (ktorý mal nahradiť). Dávalo by to zmysel. Skratka „SE“ ale evidentne kompetentným sedela o niečo viac a tak ju uprednostnili.

Dúfajme, že sa podobných nezrovnalostí nedočkáme aj v budúcnosti. Pokiaľ sa človek pohybuje v ponuke zariadení, nerobí mu to problém. Nie každý je ale „Apple fanatik“ a niekoho to môže poriadne zmiasť. S názvom iPhone 9 sa teda raz a navždy lúčime. Možno nám to celé niekto o pár rokov vysvetlí…

Na záver len chceme pripomenúť náš SvetApple bazár, v ktorom dnes nájdete viac ako 500 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  iPhone - dá sa žiť bez posielania cez Bluetooth?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.