V súvislosti so súdnym sporom medzi spoločnosťami Apple a Epic Games sa ozývajú rôzne firmy, ktoré si myslia, že technologický gigant postupuje ako monopol a so svojimi prísnymi pravidlami v App Store narúša férovú hospodársku súťaž.

Zaradiť by sme sem mohli napríklad Epic Games, Spotify, Facebook alebo Koalíciu za spravodlivosť aplikácií (Coalition for App Fairness). Títo všetci a ešte mnohí ďalší upozorňujú, že 30 % provízia z každého nákupu je skrátka príliš vysoká a Apple by ju malo znížiť (hoci to už čiastočne urobilo).

Toto vyhlásenie asi nikto nečakal

Do hry ale vstúpil generálny riaditeľ sociálnej siete Snapchat, Evan Spiegel, ktorý v dnešnom rozhovore pre CNBC TechCheck vydal prekvapivé prehlásenie.

„Skutočne máme pocit, že by Snapchat nikdy neexistoval bez iPhonu a zároveň úžasnej platformy, ktorú Apple vytvorilo. Hoci nemáme na výber, či zaplatíme alebo nezaplatíme 30 % províziu, radi to nakoniec urobíme výmenou za skvele vyladenú technológiu, ktorá nám je k dispozícii v oblasti softvéru.“ – Evan Spiegel

Je príjemné vidieť niekoho, kto sa konečne nesnaží zo súdnych konaní, týkajúcich sa App Store vyťažiť len svoj vlastný profit. Samozrejme rozumieme, že 30 % provízia je dosť vysoká a svojim spôsobom finančne vykorisťuje vývojára. Na strane druhej, nikto nikoho nenúti, aby do App Store pridával svoje aplikácie nasilu.

Pokiaľ s pravidlami používania a obchodnými podmienkami niektorá vývojárska spoločnosť nesúhlasí, ešte stále sa môže platformám iOS, iPadOS a macOS úplne vyhnúť. Napíšte nám do komentára, čo si o tom celom myslíte vy.

Prečítajte si tiež  Apple oklamalo leakerov. V marci sa žiadna Keynote konať nemala!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJ9to5mac
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.