Technologický gigant z Cupertina koná absolútne nevyspytateľne. Len pred týždňom sme vás informovali, že konečne urovnal spor so spoločnosťou Corellium, ktorý sa naťahoval niekoľko rokov. Ako sa však teraz ukázalo, autorské práva neboli súčasťou zmieru.

V pôvodnom prípade sudca rozhodol, že Corellium prevádzkuje virtualizáciu operačného systému iOS v rámci podmienok čestného využitia a tak ku porušeniu autorských práv nedochádza. Apple na toto rozhodnutie oponovalo tým, že Corellium nezákonne replikuje iOS a jeho systémové aplikácie.

Aby sme vás lepšie uviedli do deja, Corellium je spoločnosť, ktorá sa zaoberá virtualizáciou operačných systémov iOS, Android a Linux na platforme ARM. Používateľom (poväčšine bezpečnostným výskumníkom) teda umožňuje využívať niečo ako virtuálny iPhone priamo z prehliadača a tí následne môžu odhaľovať a nahlasovať chyby alebo nedostatky v systéme.

Prečítajte si tiež  Septembrový Apple Event: Ukáže sa iPhone 13, Apple Watch Series 7, iPad mini 6 a ďalšie produkty!

Corellium si dáva pozor na to, komu virtuálizáciu iOS sprístupní. Dokonca sa samé snaží, aby ju využívalo oveľa viac výskumných pracovníkov v oblasti bezpečnosti. Aj preto im nedávno ponúkol granty vo výške až 5 000 $. Ťaží z toho koniec koncov aj spoločnosť Apple, ktorá môže všetky chyby zaplátať.

Rozhodnutie Apple prekvapilo aj expertov na bezpečnosť 

Odborná verejnosť, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou v technologickom priemysle je šokovaná z toho, že sa spoločnosť Apple rozhodla oživiť svoj boj proti Corellium. Špeciálne to platí po tom, ako sa s touto firmou mimosúdne vyrovnala.

„Čo je veľa to je veľa,“ povedala generálna riaditeľka Corellium Amanda Gortonová. „Apple nemôže predstierať, že by sa zodpovedal komunite výskumu bezpečnosti, a zároveň by sa pokúšal urobiť tento výskum nezákonným.“

Uvidíme, ako celá toto nečakaná situácia dopadne. Dajte nám vedieť do komentára, čo si o tomto prípade myslíte vy. Malo by Apple pokračovať v boji alebo je z vášho pohľadu nezmyselný? Tešíme sa na všetky vaše reakcie.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -