Ako uvádza portál Macrumors, istý vývojár si pred utorkovým podujatím „Peek performance“ všimol dôkazy, ktoré odhaľujú, že spoločnosť Apple vo veľkom testuje čip M2.

Tento ARM procesor by mal byť použitý v budúcej generácii MacBooku Air a upgradovanom základnom MacBooku Pro 13″. Takisto by však mohol zavítať aj do stolného Macu mini či iMacu 24″.

Prečítajte si tiež  Svoj MacBook Pro M1 som oblial kávou. Čo sa presne pokazilo, kto ho opravil a ako som ušetril stovky eur?

Ako informoval Mark Gurman z agentúry Bloobmerg, istý vývojársky zdroj mu priniesol informáciu, že v Cupertine ladia bližšie nešpecifikovaný čip, ktorý dostane 8 jadrové CPU a 10 jadrové GPU.

Samotný procesor, ktorý by po oficiálnom predstavení mohol niesť označenie M2 sa objavil v najnovšej beta verzii operačného systému macOS 12 Monterey. Podobný scenár sa odohral aj minulý rok tesne predtým, než spoločnosť Apple odhalila procesory M1 Pro a M1 Max vrámci nových MacBookov Pro 14″ a 16″.

Nástupca procesora M1

M1 Apple SiliconOpisovaný čip môže nahradiť predošlý procesor M1, ktorý sa ihneď po svojom predstavení stal po celom svete populárny. K dispozícii sú dve verzie s 8 jadrovým CPU a 7 alebo 8 jadrovým GPU.

Procesor je preslávený nielen extrémnym výkonom, ale aj príkladnou energetickou úspornosťou. Počítače vďaka nemu zvládajú pracovať na jedno nabitie pokojne aj dlhšie ako 15 – 20 hodín, čo pri procesoroch od Intelu nebolo reálne. Verzia v MacBooku Air dokonca nepotrebuje ani aktívne chladenie, takže počítač je veľmi tichý. Ak však čip M1 používate v MacBooku Pro 13″, určite nám dáte za pravdu, že ventilátor sa spúšťa iba veľmi sporadicky.

Nová generácia čipu by nemala byť revolučná, no po výkonnostnej stránke prinesie určitý pokrok. Vyrábať sa má opäť za pomoci 5 nm výrobného procesu a hlavným dodávateľom bude TSMC.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJMacRumors
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.