Pred pár dňami sme písali článok o tom, ako Rusko pripravuje plán, ktorý by do určitej miery legalizoval šedú ekonomiku. Cieľ bol jasný. Nakoľko z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu nie sú mnohé zahraničné produkty k dispozícii, krajina ich chce zabezpečiť iným spôsobom.

No a keďže Apple stiahlo svoje zariadenia z predaja a oficiálne ich tu ani nedováža, Rusi sa musia pripraviť na inú formu nákupu. Ako uvádza portál Fortune, ruský premiér Michail Mišustin povedal, že maloobchodníci môžu oficiálne dovážať tovar aj bez povolenia držiteľa ochrannej známky.

V praxi to znamená, že ruský dovozca nakúpi určité produkty v zahraničí, dostane ich do svojej predajne alebo e-shopu v Rusku, a svojim zákazníkom ich bude ponúkať bez toho, aby to komunikoval s výrobcom.

Tento postup je známy aj ako paralelný import a podľa expertov spadá do takzvanej právnej sivej zóny.

„Tento prístup zaručí prepravu tovaru do našej krajiny… napriek nepriateľským krokom zahraničných politikov,“ povedal Mišustin na televíznom zasadnutí vlády. Taktiež doplnil, že ministerstvo priemyslu a obchodu vypracuje zoznam akceptovaných paralelných dovozov už v najbližších dňoch.

iPhone z paralelného dovozu

Pexels/Caleb Oquendo

Ak sa teraz pýtate, aký je problém na paralelnom dovoze, odpoveď je úplne jednoduchá. Firmy v prvom rade strácajú kontrolu nad tým, akým spôsobom sú ich zariadenia v krajine predávané a propagované. Ako iste viete, spoločnosť Apple si dáva na tomto špeciálne záležať. Zďaleka to ale nie je všetko.

Prečítajte si tiež  Chcete odolnejší pletený Lightning kábel priamo od Apple? Tieto produkty ho ponúkajú

Niektoré produkty, medzi ktoré patrí aj iPhone, sa zvyknú v rôznych krajinách ponúkať za rôzne sumy peňazí. Napríklad v USA kúpite tento smartfón po prepočte kurzu o niečo lacnejšie, ako napríklad na Slovensku.

Nakoľko však výrobca v tomto prípade nemôže so šedým obchodom nič urobiť, predajcovia môžu iPhone nakupovať lacnejšie (tam kde je to možné) a zariadenia ponúkať za cenu, ktorú sami uznajú za vhodnú.

Uvidíme, ako bude celá táto situácia pokračovať ďalej. Akonáhle sa dozvieme niečo nové, dáme vám samozrejme vedieť.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJfortune
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.