Vo svete Apple bolo opäť rušno. Bývalý zamestnanec spoločnosti Apple Xiaolang Zhang sa dnes priznal ku tomu, že technologickému gigantovi ukradol obchodné tajomstvo. Za tento trestný čin môže byť odsúdený až na 10 rokov väzenia, pričom tento prípad bol pôvodne medializovaný už v roku 2019.

Podľa CNBC pracoval Zhang v spoločnosti Apple od decembra 2015 a prioritne sa zameriaval na projekt Titan – interné označenie pre Apple Car. Zhang mal za úlohu vyvíjať softvér pre autonómne vozidlá, ktorými sa chce spoločnosť Apple v budúcnosti zaoberať.

Zhang ukradol informácie zo spoločnosti Apple 

Apple CarPlay 2023
Zdroj: Apple

Bývalý zamestnanec mal pracovať na pozícii člena výpočtového tímu, kde navrhoval a testoval obvody na analýzu údajov zo senzorov. Vďaka tejto pozícii získal prístup k zabezpečeným a dôverným interným databázam, ktoré neskôr zneužil.

Prečítajte si tiež  Kde je najlacnejší benzín alebo nafta? Táto aplikácia vám odpovie

Urobil to konkrétne v čínskom startupe XMotors, do ktorého nastúpil v apríli 2018. Netrvalo ale dlho, kým spoločnosť Apple zistila, že ukradol citlivé údaje a hardvér z vývoja automobilov Apple. Nasledovalo zdĺhavé a podrobné vyšetrovanie, ktoré dospelo až k dnešnému priznaniu.

Okrem väzenia mu hrozí aj mastná pokuta 

Už v júli 2019 obvinil Federálny úrad pre vyšetrovanie Spojených štátov amerických Zhanga z krádeže obchodného tajomstva. Neskôr bol zatknutý pri pokuse o opustenie krajiny. Zhang tento týždeň prijal dohodu o priznaní viny.

Prečítajte si tiež  Cena nabíjania elektromobilu: Koľko stojí jedno nabitie?

Okrem 10 rokov za mrežami hrozí Zhangovi aj finančná pokutu vo výške až 250 000 $. Výsledne vynesenie rozsudku prebehne 14. novembra 2022.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -