Spoločnosť Apple predstavila populárny Lightning port ešte v roku 2012 s príchodom iPhonu 5 a niekoľkých hudobných prehrávačov iPod. Za desať rokov však táto technológia zostarla, čo je cítiť aj pri iPhone 14 Pro / 14 Pro Max. Riešenie našťastie príde už na budúci rok.

Ako uvádza Mark Gurman z agentúry Bloomberg, spoločnosť Apple začne v iPhone 15 po prvýkrát používať USB-C port. Ten sa medzičasom dostal do počítačov Mac a taktiež do tabletov iPad.

Rovnako je, ale rozšírený aj v mnohých konkurenčných zariadeniach s operačným systémom Android a ich majitelia si pochvaľujú.

Pokiaľ sledujete našu stránku pravidelne, táto informácia vlastne nie je až takým veľkým prekvapením. Zmena totiž vyplýva z rozhodnutia Európskej únie, ktoré bude platné od jesene 2024.

To je však už čas, kedy by mal byť predstavovaný iPhone 16. Prečo sa teda Apple pripravuje na odstránenie Lightning portu o rok skôr? Odpoveď na túto otázku je úplne jednoduchá a súvisí s dlhodobým tlakom, ktorý je na firmu vyvíjaný.

Apple nedokáže odolať tlaku na prijatie USB-C ako jednotného nabíjacieho / dátového štandardu 

iOS 13 potvrdilo USB-C v tohtoročnom iPhone. Nabijeme ho z rovnakého kábla ako MacBook. - svetapple.sk
Zdroj: SvetApple

USB-C v iPhone je pretláčané viacerými vládami po celom svete už niekoľko rokov a tak sa technologický gigant z Cupertina rozhodol ustúpiť. Sám pri tom nemal príliš na výber, nakoľko Lightning s podporou USB 2.0 už v dnešnej dobe nemá v modernom smartfóne čo robiť.

A aj keď by Apple vedelo ponúknuť Lightning port s podporou štandardu USB 3.0, išlo by o ďalšiu investíciu, ktorá by sa na trhu udržala iba krátkodobo.

Už pred oficiálnym rozhodnutím EÚ preto Apple začalo pracovať na vývoji iPhonu 15, ktorý dostane USB-C port rovnako, ako MacBook či iPad. A aj keď si možno myslíš, že ide o negatívum, v skutočnosti to je príjemná zmena.

Bude to jednoduchšie pre všetkých 

iPhone 15 Ultra
Zdroj: YouTube / 4RMD (snímka obrazovky)

Ak sa vyberieš napríklad na dovolenku, postačia ti v podstate len dva káble a jeden adaptér. Pomocou magnetickej nabíjačky doplníš energiu na svojich Apple Watch a cez USB-C kábel nabiješ iPhone, iPad či Mac.

Navyše aj dnes často dochádza k obmedzeniam s Lightning konektorom, ktorý nemá po ruke každý (napríklad, ak si chceš dobiť telefón, no doma si si zabudol nabíjačku).

Príchod rozšíreného USB-C v roku 2023 všetko vyrieši. Dajte nám vedieť do komentára, či sa na túto zmenu tešíte alebo vám príde úplne zbytočná. Tešíme sa na všetky vaše postrehy a názory.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  macOS Big Sur: Ktoré Macy podporuje?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -