Na svete je prvý implantát, ktorý je teraz vo fáze klinických skúšok a umožňuje používateľom používať mozog na ovládanie iPhonu alebo iPadu len pomocou myšlienok. O celej novinke informuje portál Appleinsider.

Nová technológia funguje podobne ako iné funkcie prístupnosti, na ktoré sme zvyknutí aj z Apple produktov. Namiesto klepnutia nohou alebo kývnutia hlavou však registruje mozgové vlny používateľa.

V článku spoločnosti Semafor, ktorý si všimol portál 9to5Mac, sa dozvedáme o Rodneym Gorhamovi, predajcovi softvéru na dôchodku v Austrálii.

Gorham má amyotrofickú laterálnu sklerózu, ktorú označujeme aj skratkou ALS. Ide o ochorenie nervového systému, ktoré vážne ovplyvňuje fyzické funkcie.

Je tiež jedným zo šiestich ľudí, ktorí používajú zariadenie nazývané „Synchron Switch„. To mu pomáha v každodennom živote.

Implantát v mozgu je veľkým prínosom pre ľudí s ťažkým ochorením

Bunka v mozgu
Zdroj: Unsplash / Josh Riemer

Technológia Synchron Switch, za ktorou stojí spoločnosť Synchron, pracuje so sústavou senzorov, ktoré sa vkladajú priamo do mozgu používateľa cez cievu, tzv. stentródu. Samotný spínač sa ovláda bezdrôtovo z pacientovej hrude. Všetko je teda premyslené do posledných detailov.

Keď si Gorham pomyslí, že si ťukne nohou (hoci to fyzicky neurobí), jeho iPad to zaregistruje ako ťuknutie prstom na obrazovke. Gorham môže ovládať svoj iPad pomocou spínača Synchron, čo mu umožňuje posielať jednoslovné textové správy svojim blízkym.

„Sme nadšení z iOS a produktov Apple, pretože sú také všadeprítomné,“ povedal Tom Oxley, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Synchron. „Toto je prvý vstup mozgového spínača do iOS / iPadOS zariadenia.“ 

Synchron je prvou spoločnosťou, ktorá získala schválenie od FDA, a technológia by sa mohla považovať za prínos pre pacientov s vážnymi pohybovými obmedzeniami. V budúcnosti teda môže ísť o bežné zariadenie, s ktorým sa budú stretávať najmä ťažko choré pacienti.

Na záver len chceme pripomenúť náš SvetApple bazár, v ktorom dnes nájdete viac ako 500 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Prečítajte si tiež  Toto sú všetky novinky, ktoré dorazia do aplikácie Hudba v iOS 15
Môže ťa zaujímať
- Reklama -