Spoločnosť Intel oznámila uvedenie svojho radu procesorov 13. generácie, na čele ktorého stojí vlajková loď Intel Core i9-13980HX. Jedná sa o 24-jadrový čip pre notebooky s frekvenciou 5,6 GHz, ktorý je podľa spoločnosti Intel najrýchlejším procesorom na svete z hľadiska taktovacej frekvencie. Chce ním priamo konkurovať čipom z rodiny Apple Silicon.

Prečítajte si tiež  Hlavný dodávateľ pre Apple už čoskoro spustí výrobu 3nm čipov novej generácie

Spoločnosť Apple už vo svojich počítačoch Mac nepoužíva čipy Intel, s výnimkou počítačov Mac mini a zatiaľ neaktualizovaného počítača Mac Pro. Okrem priamej konkurencie sa Intel týmto krokom bude snažiť osloviť Apple k návratu k niekdajšej spolupráci. Je však veľmi nepravdepodobné, že by gigant z Cupertina na tento scenár prikývol.

(Reklama) Ak hľadáte kvalitné kryty pre iPhone 14 / iPhone 14 Plus / iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max kúpite na Loopi.sk. Tovar je expedovaný do 24 hodín a zaplatiť zaň môžete rýchlo a pohodlne cez Apple Pay.

Spoločnosť Intel tvrdí, že výkon 5,6 GHz s Turbo Boostom nového čipu Core i9 je od decembra 2022 najrýchlejším mobilným procesorom. Disponuje o 11% vyšším jednovláknovým výkonom a o 49% vyšším multitaskovým výkonom v porovnaní s predchádzajúcou generáciou čipu Intel Core i9.

Čip predchádzajúcej generácie prekonáva vo viacjadrových benchmarkových testoch Geekbench všetky procesory okrem M1 Ultra (tesne poráža M1 Max). V rámci využívania energie je však Apple ďaleko vopred, nakoľko čipy Apple Silicon sa môžu popýšiť lepšou energetickou účinnosťou.

Nový procesor Intel Core i9-13980HX bude pravdepodobne rýchlejší ako súčasné čipy z produkcie Apple, no bude určený pre výkonovo náročné notebooky. To všetko sa už ale čoskoro môže zmeniť, keďže jablková firma chystá predstavenie nových Macov spolu s novou generáciou čipov.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -