Šéf spoločnosti Apple Tim Cook si v utorok urobil výlet do Indie, aby navštívil prvú maloobchodnú prevádzku Apple Store v krajine a pozdravil všetkých jej zamestnancov. Cook sa pri tejto príležitosti odfotil aj s mnohými fanúšikmi, pričom jeden si jeho pozornosť vypýtal obdivuhodným spôsobom.

Ako informuje portál Macrumors, jeden z návštevníkov predajne vyvolal u Cooka nečakanú reakciu, keď sa ku nemu priblížil s počítačom Macintosh SE z roku 1987. Konkrétne išlo u muža menom Sajid, miestneho UX dizajnéra, ktorý si na seba obliekol aj ikonický rolák Steva Jobsa.

Cook zostal veľmi milo prekvapený, keď sa ku nemu priblížil chlapík s 36 ročným počítačom v ruke. Predsa išlo o jeden z produktov, vďaka ktorému sa spoločnosť Apple stala úspešnou. So Sajidom si vymenili niekoľko slov, odfotili sa a potriasli si rukou. Všetko za prítomnosti davu a zamestnancov, ktorí v pozadí jasali.

Portálu Moneycontrol sa dokonca Sajida podarilo vyspovedať. V krátkom rozhovore prezradil, že pôvodne pracoval na pozícii dizajnéra tlače, avšak momentálne prešiel na UI / UX, vrámci ktorého sa stará a tvorbu digitálneho dizajnu.

Pre tých čo nevedia, ide napríklad o tvorbu vizuálu webových stránok, mobilných aplikácií alebo iných softvérových produktov.

„Som šťastný a hrdý na to, že tu Apple konečne otvára obchod. Je to veľký moment pre používateľov Apple v Indii, pretože sa tešíme, že môžeme prísť do tohto obchodu a preskúmať tu všetky najnovšie produkty.“ – doplnil Sajid v rozhovore pre Moneycontrol.

Macintosh SE vznikol dávno pred prijatím Tima Cook do Apple 

Macintosh SE
Zdroj: Wikipedia / Danamania (úprava redakcie)

Samotný historický počítač, ktorý mal Sajid v ruke, bol predstavený v marci 1987 po boku počítača Macintosh II. V predaji sa udržal tri roky, kým nebol nahradený aktualizovaným zariadením Macintosh Classic (1990). Ten mal rovnakú centrálnu procesorovú jednotku, ako aj dizajn, no predával sa za podstatne nižšiu cenu.

Až o osem rokov neskôr (1998) požiadal Steve Jobs Tim Cooka, aby sa zamestnal v spoločnosti Apple, pričom v tom čase získal pozíciu ako senior viceprezident pre celosvetové operácie.

O ďalších trinásť rokov neskôr (2011) sa stal Tim Cook generálnym riaditeľom spoločnosti Apple, pričom na tejto pozícii zotrval dodnes. Počas jeho pôsobenia firma hneď niekoľkokrát prekonala rekordy v oblasti trhovej kapitalizácie.

Prečítajte si tiež  Apple už nechce Samsung ako hlavného dodávateľa displejov pre iPhone. Vystrieda ho problémová čínska firma

India je pre Apple čoraz dôležitejší trh. Vo výrobe môže predbehnúť aj Čínu

iphone 12 mini vs iPhone SE 2
Zdroj: Unsplash / TechieTech Tech

To, že spoločnosť Apple otvorila v Indickom Mumbai svoju prvú kamennú prevádzku nie je žiadna náhoda. Tržby technologického giganta v krajine totiž dosiahli v priebehu marca 2023 rekordné maximum, až 6 miliárd amerických dolárov.

Podľa dostupných dát má ísť o takmer 50 % nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom, kedy tu Apple dosiahlo tržby na úrovni 4,1 miliardy dolárov. Technologický gigant v tejto krajine masívne investuje aj do výroby, ktorú sem chce vo veľkej miere presunúť z Číny, aby diverzifikoval svoje dodávateľské reťazce.

Môžeme teda očakávať, že v budúcnosti sa na iPhone nebude nachádza nápis Made in China ale Made in India. Nechajme sa prekvapiť.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -