Po tom, čo spoločnosť Apple predstavila nový Mac Pro s procesorom M2 Ultra, celý technologický priemysel čakal na to, koľko bude stáť. Doterajší model s procesormi od Intelu sa totiž v plnej konfigurácii predával za pomerne šialených 65 tisíc eur. V prípade nástupcu je ale všetko úplne ináč. Apple so svojou cenovou politikou príjemne prekvapilo všetkých profesionálnych používateľov.

Počítač je síce vo svojom základnom prevedení o čosi drahší, no akonáhle dôjde ku konfigurácii, ušetriť budete schopní aj niekoľko desiatok tisíc eur. Aby sme to priblížili, zatiaľ čo predošlá verzia Mac Pro s Intelom začínala na sume 6 499 €, tú novú zoženiete od 8 299 €. Už v tomto prevedení ale získate podstatne výkonnejší čip, ktorý sa s tým predošlým ani len nemôže porovnávať.

No a aby ste v tom mali o čosi lepší prehľad, zoznam príplatok za nový Mac Pro sme rozpísali do zoznamu nižšie spolu s cenami. Vychádzali sme pri tom z rakúskeho Apple Online Store, ktorého ceny kopíruje aj slovenský trh:

Mac Pro si môžete dovybaviť týmto hardvérom

  • 1 150 € za čip M2 Ultra s 24-jadrovým CPU, 76-jadrovým GPU 32-jadrovým Neural Enginom
  • 1 840 € za 192 GB RAM
  • 2 530 € za 8 TB SSD úložisko
  • 500 € za kolieska
  • 159 € za Magic Mouse + Magic Keyboard

Keď všetky tieto príplatky zrátame, zistíme, že sa vieme dostať na hranicu 14 500 € za ten najvybavenejší Mac Pro súčasnosti. Po novom si už nemôžete dokúpiť 1,5 TB RAM, 2 grafiké karty Radeon Pro Vega II Duo či kartu Afterburner.

Všetky tieto komponenty spoločne tvorili tisícové položky, ktoré dokázali cenu počítača vyšpičkovať až na úroveň spomínaných 65 tisíc eur.

Oveľa lacnejší aj keď odrátame 1,5 TB RAM

Mac Pro na stole vedľa monitora XDR Pro Display
Zdroj: Bloomberg

A aj keď odrátame polovicu z uvedenej ceny za 1,5 TB RAM, ktorú už po novom nie je možné objednať do Macu Pro s čipom M2 Ultra, nakoľko toto zariadenie podporuje maximálne 192 GB RAM, stále sa bavíme o sume prekračujúcej hranicu 30 tisíc eur za vrcholový Mac. Nástupca je ešte o polovicu lacnejší.

Konečne je teda jasné, prečo spoločnosť Apple začiatkom roka 2023 začala vykupovať Mac Pro v top konfiguráciách za smiešne nízke ceny. Hodnotu zariadení dramaticky znížil šialene rýchly vývoj v oblasti výpočtovej techniky.

Čo hovoríte na túto cenovú politiku vy? Napíšte nám to do komentára.

Prečítajte si tiež  Ako na iPhone nahrávať obrazovku? Dá sa to aj so zvukom

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz

Môže ťa zaujímať
- Reklama -