Spoločnosť Apple minulý rok predstavila v iPhone 14 funkciu, ktorá už viackrát zachraňovala ľudské životy. Aj keď môže niekto považovať núdzové SOS volania za zbytočnosť, nikdy neviete, kedy sa dostanete do zlej situácie. Presvedčila sa o tom aj rodina, ktorá zostala uväznená na ostrove Maui na Hawai počas požiarov. Ako píše Appleinsider, situáciu skomplikovala nefunkčná mobilná sieť.

Päťčlenná rodina sa vraj nachádzala vo vozidle, keď sa v ich okolí rozšíril požiar, ktorý skomplikoval viditeľnosť. Príspevok, ktorý zdieľal na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) Michael Miraflor videlo za krátky čas rekordné množstvo ľudí. Našťastie mal jeden z členov rodiny najnovší iPhone 14, ktorý sa dokáže spojiť v rámci núdzových SOS volaní priamo so satelitom. A to celej posádke zachránilo život.

Nižšie nájdete celú textovú komunikáciu, ktorá prebehla medzi používateľom a záchrannou službou. Ako môžete vidieť sami, ľudia boli okamžite vyzvaní k tomu, aby opísali svoju situáciu a ďalšie podrobnosti o osobách, ktoré sa taktiež nachádzali vo vozidle.

Záchrana života iPhone 14
Zdroj: Michael Miraflor / X

Záchranári sa vďaka tomu vedia lepšie pripraviť na celú záchrannú akciu a zároveň posúdiť situáciu. Podľa príspevku je jasné, že pomoc dorazila na miesto už približne za 30 minút a záchrana rodiny z bieleho vanu bola úspešná.

Nutné je však zmieniť, že satelitné SOS volania sú zatiaľ dostupné len vo vybraných krajinách a Slovensko medzi ne nepatrí. Ak však máte iPhone 14 / 14 Pro, alebo inteligentné hodinky Apple Watch Ultra, táto funkcia môže byť aj v našej krajine spustená v nasledujúcom období. Nájdete ju už napríklad aj v susednom Rakúsku.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Toto je dátum, kedy sa bude konať ďalší Apple Event. Apple kvôli tomu ukončilo vývoj iOS 16
Môže ťa zaujímať
- Reklama -