Spoločnosť Apple patrí medzi najväčších výrobcov smartfónov, pričom jej produkty nakupujú používatelia všade na svete. Približne pred desiatimi rokmi sa tento gigant rozhodol zamerať na Čínu, v ktorej videl obrovský potenciál. Dnes táto oblasť predstavuje značnú časť jeho predajov no zároveň sa tu stretol aj s pomerne nepríjemným prepadom.

Ako informuje portál Gizmochina, aj keď je nový iPhone 15 skutočne atraktívny a neustále láka nových zákazníkov, v Číne oň poklesol záujem až o 4,5 %. Aj keď sa vám to nemusí zdať ako veľké číslo, pre Apple je to obrovský problém. Vyplýva to z údajov spoločnosti Counterpoint, ktorá sa postarala o posledný prieskum.

Po tom, čo spoločnosť Apple spustila predaj iPhonu 15 / 15 Pro v regióne nedokázala správne odhadnúť skladové zásoby. To znamená, že iPhone 15 vyčlenený pre túto krajinu sa v rôznych verziách vyrobil v príliš veľkom množstve v porovnaní s tým, koľko si našiel zákazníkov.

Niektoré zdroje dokonca naznačujú, že viacerí predajcovia, ktorí majú naskladenný základný iPhone 15 a iPhone 15 Plus už toto zariadenie ponúkajú v rôznych cenových zvýhodneniach. To neveští nič dobrého.

Kde urobila spoločnosť Apple chybu? Možno nikde 

iPhone 15
Zdroj: YouTube / Kyle Erickson (snímka obrazovky)

A aj keď to môže pôsobiť tak, že spoločnosť Apple niekde urobila chybu, pravda sa môže skrývať aj úplne inde. V prvom rade si treba uvedomiť, že svet obkľučuje veľká hospodárska kríza a technologické spoločnosti, medzi ktoré patrí aj Apple jednoducho predávajú menej. Ľudia sa potrebujú kvôli vysokej inflácii a rastúcim cenám energií trochu viac uskromniť.

Rovnako celej veci nemusel pomôcť ani zákaz, ktorý Čína vydala práve pre iPhone. Je síce pravda, že toto zariadenie sa v krajine môže bez obmedzení predávať no zamestnanci štátnej správy, ktorých pochopiteľne nie je málo, ho pri výkone svojej služby nemôžu používať a dokonca by si ho nemali brať ani do kancelárií. Čínska vláda sa bojí ohrozenia bezpečnosti, pravdepodobne zo strany západu.

Aj toto je jeden z dôvodov, prečo možno ľudia iPhone 15 v roku 2023 oželeli a radšej si zaobstarali konkurenčné zariadenie od domácich výrobcov Xiaomi a Huawei. Uvidíme teda, ako sa bude celá táto nepríjemná situácia vyvíjať ďalej.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Prvá reklama na iPhone 7
Môže ťa zaujímať
- Reklama -