Ako informuje portál Car and Driver, spoločnosti Aston Martin a Porsche v uplynulých dňoch predstavili dizajn svojich prístrojových panelov vo vozidlách, ktoré budú podporovať novú generáciu Apple CarPlay 2.0. Tú v súčasnosti poznáme len z vizualizácii od Apple a na trhu by sa mala po prvýkrát objaviť niekedy v roku 2024.

Automobilka Aston Martin potvrdila, že prvé vozidlá s touto technológiou stihne uviesť na trh v časovom rámci, a teda v priebehu roka 2024. Firma si však nechala pre seba presný dátum a tiež to, v ktorých modeloch sa s ňou stretneme. Veľmi podobným spôsobom reagovala aj automobilka Porsche.

Tá síce rovnako, ako Aston Martin zverejnila vizualizácie, na ktorých môžeme vidieť skutočne plnohodnotnú integráciu Apple CarPlay 2.0 v jej vozidle, no žiadne bližšie podrobnosti ku tejto téme neboli zverejnené.

Reklama: Využite zľavový kód „svetapple20“ a nakupujte na Loopi.sk všetko príslušenstvo pre Apple zariadenia s 20 % zľavou. Akcia platí aj na produkty, ktoré už sú zľavnené. Ušetriť teda môžete pomerne dosť peňazí. 

Porsche carplay 2.0
Zdroj: Porsche
Porsche carplay 2.0
Zdroj: Porsche
Aston Martin carplay 2.0
Zdroj: Aston Martin
Aston Martin carplay 2.0
Zdroj: Aston Martin

CarPlay 2.0 bol predstavený ešte v roku 2022

Aj keď je táto novinka zaujímavá, v skutočnosti nám ju spoločnosť Apple naservírovala ešte v roku 2022 počas konferencie WWDC 2022. Čas, ale plynie ako voda a vývoj technológie pomaly, ale isto finišuje.

CarPlay 2.0
Zdroj: Apple

Tento „next-gen“ typ CarPlay sa už nezobrazuje len na obrazovke navigačného systému, prípadne infotainmentu, ale poskytuje hlbšiu integráciu aj s prístrojovou doskou.

V praxi to znamená, že CarPlay 2.0 dokáže interagovať s ovládaním klimatizácie, zobrazuje sa na viacerých displejoch súčasne, nahradí vaše budíky, ponúkne vám vlastnú špecializovanú aplikáciu pre ovládanie FM rádia, widgety atď…

CarPlay 2.0
Zdroj: Apple

Toto rozhranie má byť dokonalo prispôsobené jednotlivým modelom vozidiel a identite značky.

Aston Martin ukázal hlbšiu integráciu CarPlay 2.0 s prístrojovou doskou a ovládaním klimatizácie, zatiaľ čo Porsche predviedlo svoje podlhovasté rozhranie CarPlay na centrálnej obrazovke a widgety na druhom displeji. V oboch prípadoch to vyzerá viac, ako zaujímavo.

Podporu CarPlay 2.0 potvrdilo viacero automobiliek

CarPlay 2.0
Zdroj: Apple

Rovnako ako doteraz, aj CarPlay 2.0 bude využívať iPhone na poskytovanie údajov súvisiacich s aplikáciami, ktoré vám bežia na obrazovkách vo vozidle.

Tentokrát však bude systém doplnený aj o informácie priamo z vozidla. CarPlay 2.0 vám teda bude schopný okrem aktuálnej vnútornej či vonkajšej teploty ukázať aj také detaily, ako je napríklad tlak v pneumatikách.

Dôležité je podotknúť, že pripojený iPhone nebude tieto údaje ukladať ani nijako sledovať. Slúžiť majú len pre potrebu vodiča.

Prečítajte si tiež  Apple práve vydalo verejnú beta verziu pre iOS 14, iPadOS 14 a tvOS 14.
CarPlay 2.0
Zdroj: Apple
CarPlay 2.0
Zdroj: Apple

Medzi automobilky, ktoré sa zaviazali podporovať CarPlay novej generácie, patrí samozrejme Aston Martin, Porsche a ďalšie značky ako Acura, Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Renault a Volvo. Nie je však vylúčené, že sa sem v budúcnosti pridá ešte viac výrobcov.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -