Najnovšie úniky od spoľahlivého zdroja Ice Universe na sociálnej sieti X odhalili významné vylepšenia v oblasti fotografických schopností, ktoré nám ponúkne špičkový iPhone 16 Pro. Podľa únikov dostane tento model hlavný 1/1.14″ senzor (Sony IMX903), čo bude predstavovať zásadné zlepšenie oproti 1/1.28″ senzoru, ktorý Apple používa v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Najdôležitejšie: Väší senzor v praxi umožní lepšie zachytávanie svetla, čo povedie k jasnejším a detailnejším fotografiám, najmä v náročných svetelných podmienkach alebo v noci. Apple už dnes ponúka pre svoj iPhone nočný režim, no v iPhone 16 Pro by sa mohol dostať na úplne novú úroveň. Okrem pokročilého hardvéru tomu môže pomôcť aj softvér – napríklad funkcie generatívnej AI, ktorá bude pre tieto modely dostupná.

Podľa portálu TrendForce Apple v roku 2024 použije technológiu tetraprism aj na menšom iPhone 16 Pro, vďaka čomu bude tento smartfón schopný ponúknuť rovnaký 5x optický zoom, ako minuloročný iPhone 15 Pro Max. Tu len doplníme, že práve iPhone 15 Pro Max už tento typ objektívu využíva, no do menšieho 6,1″ iPhonu 15 Pro sa v roku 2023 nedostal.

iPhone 16 Pro kamera
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Taktiež sa objavili špekulácie o tom, že iPhone 16 Pro Max dostane ešte väčšie optické priblíženie, no tieto informácie sa zatiaľ nepotvrdili.

V oboch vlajkových modeloch sa bude samozrejme nachádzať optická stabilizácia snímačov druhej generácie, ktorá vo svete Androidov už dnes nemá absolútne žiadnu konkurenciu. Práve vďaka nej dokáže iPhone 15 Pro aj iPhone 15 Pro Max natáčať tak dokonalo zastabilizované video.

Ultraširokouhlý objektív so 48 Mpx a žiadne odlesky

Podľa dávnejších únikov, o ktoré sa postaral Ming-Chi Kuo by Apple mal vo svojom iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max vylepšiť aj ultraširokouhlý objektív. Ten už zrejme nebude mať 12 Mpx ale až 48 Mpx, vďaka čomu bude schopný zachytiť väčšie množstvo detailov. S tým samozrejme súvisí aj použitie úplne nového, oveľa kvalitnejšieho snímača.

Aby toho nebolo málo, portál Naver nedávno informoval, že Apple chce použiť v iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max technológiu nanášania atómových vrstiev (ALD) na komponenty objektívov.

Využitie tohto postupu zdokonalí antireflexnú vrstvu, vďaka čomu sa pri fotení nebudú na obrazovke iPhonu vytvárať nepríjemné svetelné pruhy či iné efekty.

Stretávame sa s nimi najmä počas intenzívnych slnečných dní, alebo v priestoroch, kde je veľa svetla. Viac sme sa tejto téme venovali v samostatnom článku, kde sa dočítate viac.

Prečítajte si tiež  5 aplikácii, ktoré sú teraz zadarmo

Bude iPhone 16 Pro najlepší fotomobil sveta? 

iPhone 16 Pro kamera
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Toto je otázka, na ktorú sa žiaľ dneska nedá odpovedať a zrejme sa na ňu s určitosťou nebude dať odpovedať ani o niekoľko mesiacov, keď Apple tento model oficiálne predstaví. Hlavný dôvod je ten, že kvalitu fotoaparátov na smartfónoch ovplyvňuje skutočne veľa okolností a okrem špičkového hardvéru je to aj vynikajúci softvér.

No a keďže každému vyhovuje niečo iné, bolo by trúfalé tvrdiť, že iPhone 16 Pro, alebo akýkoľvek iný smartfón má absolútne najlepší fotoaparát na svete. Každopádne môžeme s istotou napísať, že sa Apple s vyššie vymenovanými technológiami určite zaradí medzi najlepšie fotomobily sveta. A to je vcelku dobrý výsledok, čo poviete?

Určite tomu pomôže aj nové tlačidlo Capture Button, ktoré sa bude nachádzať na pravej strane pod tlačidlom uzamykania. Okrem aktivácie spúšťe vám umožní aj zaostrovať (jemným stlačením) či zoomovať (posúvaním prsta zo strany na stranu). Nechajme sa prekvapiť, ako to vo finále dopadne.

iPhone 16 Pro
Zdroj: YouTube / EverythingApplePro (snímka obrazovky)

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -