Zdá sa, že nekonečné doťahovanie medzi spoločnosťou Apple a Európskou úniou sa aspoň na chvíľu preruší. Gigant z Cupertina sa chystá ukončiť dlhotrvajúce vyšetrovanie EÚ ohľadom svojho systému mobilných platieb. Podľa informácií z portálu Financial Times spoločnosť plánuje urobiť významné ústupky, ktoré umožnia konkurencii využívať NFC technológiu na iPhone.

V roku 2022 Európska komisia obvinila Apple z porušovania pravidiel hospodárskej súťaže tým, že obmedzovala prístup konkurencie k NFC technológii. Podľa európskeho celku tým favorizovala službu Apple Pay, ktorá patrí k najvyužívanejším platobným platformám na svete. Ako odpoveď na tieto obvinenia sa Apple zaviazal k prijatiu záväzkov voči Európskej komisii.

Apple Pay už nebude jedinou formou platenia na iPhone

Podľa nových informácií Apple oficiálne súhlasil so sprístupnením NFC čipu aj pre vývojárov tretích strán. Tento krok by mal umožniť vytváranie alternatívnych riešení pre bezkontaktné platby nezávisle od Apple Pay alebo peňaženky Apple Wallet.

Apple Pay
Zdroj: Unsplash / Nathan Dumlao (úprava redakcie)

Konkurenčná platobná aplikácia Curve už vyjadrila záujem o implementáciu svojho systému NFC do iPhone po oficiálnej dohode. Apple sa tiež zaviazal udržiavať tento prístup otvorený po dobu desiatich rokov.

Očakáva sa, že dohoda bude finalizovaná v nasledujúcich týždňoch a mala by pomôcť firme vyhnúť sa potenciálnej pokute od EÚ. Tá by mohla dosiahnuť až 10 % z celosvetových ročných príjmov, čo by mohlo mať vážne dôsledky. S ohľadom na príjmy spoločnosti Apple vo výške 383 miliardy USD za rok 2023 by pokuta mohla byť až okolo 40 miliárd USD.

Tento krok je v súlade s vyjadreniami Európskej komisie, ktorá tlačí na Apple v zaisťovaní vhodných podmienok aj pre vývojárov tretích strán. Je teda možné, že táto iniciatíva prinesie aj ďalšie zmeny do jablkového ekosystému.

Prečítajte si tiež  iOS 18 o 25 % zvýšil výkon iPhonu. Je v tom, ale háčik

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -