V poslednej dobe sa na Slovensku objavil zvýšený počet pokusov o emailové podvody, ktoré sa snažia zneužiť dôveru ľudí. Najnovším trikom je podvodný email, ktorý sa tvári ako oficiálna správa od policajného zboru.

Odosielateľ používa emailovú adresu ako napríklad policajny.oddiel@applicationweb.co, ktorá má vzbudzovať dojem autentickosti. Keď sa však pozriete na druhú časť e-mailovej adresy, asi vám je jasné, že tu niečo „nehrá“.

Policajný zbor slovenskej republiky na Facebooku vysvetľuje, že hlavným cieľom týchto podvodných emailov je vyvolať u obete pocit časovej tiesne a stresu, aby čo najrýchlejšie zareagovala a poskytla citlivé údaje, ako sú informácie o kreditnej karte. Dôležité je si zapamätať, že oficiálne inštitúcie, ako je polícia, nikdy neposielajú pokuty a iné urgentné záležitosti prostredníctvom emailu.

Ako sa teda chrániť? V prvom rade je potrebné venovať pozornosť detailom emailu – adresa odosielateľa, gramatické chyby a formát správy môžu odhaliť podvod.

Ak email vyvoláva pocit naliehavosti a vyžaduje okamžitú akciu, prípadne sa v ňom nachádza podozrivý URL link, buďte opatrní. Pred akýmkoľvek krokom kontaktujte oficiálnu inštitúciu priamo prostredníctvom ich oficiálnych kontaktov, ktoré nájdete na ich webových stránkach. Je vysoko pravdepodobné, že po overení zistíte, že e-mail je falošný.

Podvodníci sa snažia využiť našu dôverčivosť a stres. Preto je kľúčové zostať informovaný a ostražitý, aby sme nepadli do ich pascí.

Na obrázku nižšie uvidíte, ako rozšírený podvod vyzerá. V danom prípade sa snažia vyvolať pocit naliehavosti prostredníctvom pokuty za rýchlosť.

V dnešnej dobe, kedy sa aj u nás môžu vyskytovať radary s objektívnou zodpovednosťou človek môže podvedome kliknúť na odkaz a na podvod naletieť. Aj preto si treba dávať obrovský pozor a informácie radšej overovať.

Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky (Facebook)

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  AKTUÁLNE: Neznáme čísla opäť úradujú. Ďalší podvod láka od Slovákov stovky eur. Takto ho odhalíte
Môže ťa zaujímať
- Reklama -