Apple vydá každý rok nový iPhone, ktorý si následne kúpia stovky miliónov ľudí po celom svete. Firma má však 1,5 miliardy aktívnych zariadení a ich majitelia niekedy nevedia sami odhadnúť, či je už ten správny čas na upgrade. A keďže je to pre niekoho zložitá téma, pripravili sme si pre vás tento stručný článok, v ktorom vám poradíme, kedy by ste mali vymeniť starý iPhone za nový. Zhrnuli sme to do šiestich jednoduchých bodov.

1. Váš iPhone má zlú výdrž batérie 

iPhone 16 Pro batéria
Zdroj: DALL-E (vytvorené pomocou AI)

Začnime bodom, ktorý býva v mnohých prípadoch vlastne úplne základný. Batéria v iPhone využíva technológiu Li-Ion a každý kto sa trochu vyzná vie, že tieto akumulátory postupne degradujú. Vo výsledku tak po niekoľkých rokoch ponúkajú horšiu výdrž batérie a dokonca aj znížený výkon zariadenia.

Pokiaľ máte tento problém so svojim iPhonom aj vy a jeho batéria už nemá ani 80 % (viac sa o tejto téme dočítate v samostatnom článku), máte dve možnosti.

Buď ju vymeníte – ideálne v autorizovanom servise, čo môže stáť od 70 – 100 € s DPH v závislosti od modelu, alebo svoje staré zariadenie predáte za zostatkovú cenu a kúpite si nový iPhone.

2. iPhone nepodporuje najnovšie verzie iOS, alebo všetky ich funkcie 

iPhone X
Zdroj: Unsplash / Kenny Eliason

Spoločnosť Apple sa preslávila tým, akú dlhú podporu prináša pre svoje zariadenia. V čase písania tohto článku (2024) napríklad ponúkala najnovší operačný systém iOS 18 ešte aj pre iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR z roku 2018. Navyše Apple pravidelne aktualizuje aj staršie verzie operačných systémov, ako iOS 16 či iOS 17.

Nainštalovať si ich viete na zariadenia, ktoré na iOS 18 už nemôžu prejsť, alebo sa ich používatelia rozhodli, že si najnovší systém nebudú inštalovať. Práve vďaka tomu môžete dostať najnovšie softvérové aktualizácie napríklad aj na iPhone 6S, ktorý vyšiel v roku 2015. Na druhej strane už v takomto prípade nemáte k dispozícii tie najmodernejšie funkcie a ste obmedzovaní svojim starým operačným systémom.

Aby toho nebolo málo, aj keď iOS 18 nainštalujete ešte aj na iPhone XS, v skutočnosti nebudete mať k dispozícii množstvo zložitejších funkcií, ktoré sú dostupné pre novšie modely. Je to preto, že toto zariadenie už nemá dostatočne výkonný čip na to, aby ich bez sekania, alebo iných potenciálnych problémov zvládalo. Aj to je teda ďalší impulz na to, aby ste zvážili prechod na novší model.

Prečítajte si tiež  3 produkty od Apple, ktoré by ste mali zvážiť v roku 2021 pre efektívnejšie výsledky

A v tomto prípade vám dáme ešte jeden tip. Svoje staré zariadenie začnite predávať ešte vtedy, keď podporuje najnovší systém. Ak je v dobrom stave, môžete zaň získať lepšie peniaze.

3. iPhone začal byť pomalý / seká a má problém s náročnými apkami 

iOS 18 funkcie
Zdroj: Unsplash / Sebastian Bednarek / Jonas Leupe (úprava redakcie)

Pokiaľ máte vo svojom iPhone batériu s relatívne normálnym zdravím, telefón nemá príliš preplnené úložisko a aj napriek tomu pociťujete, že je pomalší ako keď bol nový, dôvodom môže byť jeho procesor, ktorý si už skrátka nedokáže tak hravo poradiť s najnovším zložitejším softvérom.

Vo väčšine prípadoch tento trend začnete pociťovať pri iPhonoch, ktoré majú aspoň päť a viac rokov, no niekedy sa s ním môžete stretnúť aj pri novšom modeli.

Dosť tu navyše zohráva aj subjektívne vnímanie, nakoľko niekomu pomalšie reakcie zariadenia nemusia prísť zvláštne a takisto mu nemusia prekážať v porovnaní s úplne iným, náročnejším spotrebiteľom, ktorý si ich všíma na dennej báze a vadia mu.

4. Váš iPhone je zničený – má rozbitý displej, obité telo

iPhone 14 Pro rozbitý
Zdroj: Unsplash / Thai Nguyen / YouTube / JaiPhone (úprava redakcie)

Rozbitá elektronika sa nikdy nepoužíva dobre. iPhone je toho veľmi špecifickým príkladom, pretože toto zariadenie máme v rukách prakticky nonstop a ak má tak rozbitý displej, že sa už aj náročne ovláda, je to jasný dôvod na opravu alebo výmenu za nový kus.

Práve v tomto prípade sa pozastavíme, nakoľko opraviť displej, zadné telo alebo obitý housing v autorizovanom servise môže byť finančne príliš nákladné. Mnoho ľudí si skrátka radšej priplatí za úplne nové zariadenie, z ktorého majú oveľa lepší dojem a vydrží im dlhšie, akoby mali míňať stovky eur za opravu.

V tomto bode si treba uvedomiť, že mnohí z nás strávia na mobilnom zariadení pokojne aj niekoľko dlhých hodín denne. Skutočne nestojí za to, aby sme sa s takto dôležitým výrobkom neustále trápili. Navyše rozbitý smartfón pri mnohých profesiách nezanecháva dobrý dojem. Aj preto si vždy radšej kúpte ochranné sklíčko a ideálne aj kryt. Dnes už sa vyrábajú aj také typy ochranného príslušenstva, že ich prítomnosť na zariadení skoro vôbec nevnímate. Svoju robotu si ale urobia na jednotku s hviezdičkou.

5. iPhone nie je zničený, no je opravený zo zlých náhradných dielov 

Program domácich opráv od Apple
Zdroj: Apple

No a máme tu ďalší extrém. Ak ste si rozbili iPhone a nechceli ste ho opravovať v autorizovanom servise Apple, pretože výmena displeja, batérie, krytu či zadného skla by vás vyšla pokojne aj dvojnásobok oproti iným servisom, môže sa stať, že ste svoje zariadenie nechali opraviť z dielov, ktoré nie sú originálne.

Prečítajte si tiež  Do Apple TV+ mieria 3 nové dokumentárne seriály!

Nech už vám predajca / servisný technik tvrdil čokoľvek, ešte donedávna ste si na iPhone nedokázali kúpiť nový originálny displej ani žiaden iný diel, nakoľko tie Apple distribuoval iba autorizovaným servisným centrám. Jediný spôsob, ako sa ku vám tieto originálne komponenty mohli dostať bol taký, že pochádzali z iných rozobratých kusov, ktoré mohli byť pokojne aj ukradnuté.

Zažili sme dokonca aj prípady, kedy si ľudia nechali vymeniť obrazovku na iPhone X, no namiesto OLED panelu zrazu používali omnoho menej kvalitný LCD panel. Znie so síce neuveriteľne no skutočne sa to stalo. A v takejto situácii človeka už ani neštve chybová hláška v iOS o neoriginálnom komponente, ale skôr to, že iPhone zďaleka nemá také vlastnosti, ako keď bol nový.

6. Váš iPhone je zastaralý a chýbajú mu nové funkcie

iPhone 11 v zľave
Zdroj: YouTube / Nick Ackerman / Yehia Radwan يحيى رضوان (úprava redakcie)

Posledný dôvod, pre ktorý by ste mali zvážiť prechod na nový model je skrátka ten, že váš doterajší iPhone už nie je moderný, dizajnovo zostarol a takisto mu chýbajú najnovšie funkcie, ktoré by ste chceli využívať a lákajú vás na novších zariadeniach. V takomto prípade je úplne logické a prirodzené, že chcete používať niečo novšie.

Aký iPhone si mám kúpiť? Nemusí to byť najnovší model

Zdroj: YouTube / 91Tech / Ho Young Won (úprava redakcie)

No a keď už sme sa dostali až sem, poďme si ešte raz rozobrať otázku, kedy vymeniť starý iPhone za nový. Pod pojmom nový si totiž vôbec nemusíte predstavovať poslednú generáciu zariadenia, ale jeho novší kúsok, ktorý ponúka dobrý hardvér a dá sa kúpiť za rozumnú cenu.

Pekným príkladom je iPhone 13 z roku 2021, ktorý má výkonný procesor, perfektné fotoaparáty a tiež kvalitný OLED displej. V čase uvedenia na trh sa predával od 899 €, avšak dnes ho po kliknutí na tento odkaz získate len za 528 €, čo je veľmi prívetivá čiastka. Na druhej strane však vždy treba myslieť na to, že ak si kúpite modernejšiu generáciu za viac, používať ju budete môcť aj o niekoľko rokov dlhšie a dostanete modernejší hardvér a technológie.

V takomto prípade už odporúčame priplatiť si buď za iPhone 15, ktorý stál v čase uvedenia na trh 949 € a dnes ho kúpite od 718 €, alebo rovno za iPhone 15 Pro. Ten sa pri predstavení predával za 1 199 €, no dnes ho získate od predajcu s fantastickým hodnotením aj za 928 €. Rozhodnutie, ale nechávame na vás…

Prečítajte si tiež  iPhone už v roku 1998? Áno!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -