Po iPade Pro sa OLED displejov dočká aj jeho o triedu nižší kolega z jablkovej ponuky. Apple sa už údajne rozhodol pre hlavného dodávateľa OLED panelov. Má ním byť spoločnosť Samsung Display, s ktorou má firma dlhodobo veľmi dobré vzťahy.

Tento výber bol motivovaný predovšetkým schopnosťami a kapacitami spoločnosti Samsung, ktorá je schopná zvládať veľké objemy výroby v relatívne krátkych časových intervaloch. To ju podľa zdrojov z dodávateľských reťazcov odlišuje od konkurenta LG Display. Navyše Apple je pre Samsung dobre platiacim zákazníkom. Aj preto si tieto firmy ku sebe našli cestu – hoci v oblasti mobilných zariadení zvádzajú veľmi silný konkurenčný boj.

Len pre zaujímavosť, linka A3 patriaca Samsungu, ktorá produkuje OLED panely pre iPhone a iPad Pro dosahuje výrobnú kapacitu 135,000 kusov zobrazovacích jednotiek mesačne. Oproti tomu linky E6-1 až E6-3 od LG Display, ktoré tiež produkujú OLED panely pre iPhone majú kapacitu iba 45,000 kusov. Samsung je preto jasnou voľbou.

iPad Air si na OLED displeje ešte chvíľu počká

Samsung už spolupracuje s Apple na dodávkach OLED panelov pre najnovší iPad Pro M4, ktoré sú známe svojou tandemovou konštrukciou zameranou na zvýšenie jasu a energetickej efektívnosti.

Najnovšie informácie naznačujú, že Apple plánuje rozšíriť použitie OLED technológie aj na ďalšie cenovo dostupnejšie modely. Okrem iPadu Air by malo ísť aj o iPad mini. Problémom však je, že sa tohto upgradu dočkáme až niekedy v roku 2026.

Samsung je spoľahlivejšou voľbou vo výrobe

Plány Apple na prechod k OLEDu v prípade modelov iPad Air a iPad mini sú dlhodobo diskutované témy. Hoci sa predpovedá, že iPad Air získa OLED displej v roku 2026 a iPad mini v roku 2027, kórejské médiá ako ET News naznačujú, že oba modely by mohli byť aktualizované už v roku 2026.

iPad Air 5. generácie
Zdroj: Unsplash / Sanjeev Mohindra / Sanjeev Mohindra (úprava redakcie)

V prípade technologických špecifikácií však nájdeme rozdiely od iPadu Pro modelov, ktoré využívajú dvojvrstvové LTPO OLED panely. Očakáva sa, že iPad mini a iPad Air budú vybavené jednovrstvovými LTPS OLED panelmi. Tieto panely sú zvyčajne tmavšie a neobsahujú technológiu ProMotion, čo však môže prispieť k zníženiu výrobných nákladov.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Ako odstrániť bublinu po nalepení ochranného skla? Tu je jednoduchý trik
Môže ťa zaujímať
- Reklama -