Apple Watch sú najpredávanejšie inteligentné hodinky na svete a nie je to žiadna náhoda. Vo svojom kompaktnom tele majú umiestnené špičkové technológie, ktoré si pochvaľujú majitelia iPhonov už dlhé roky. Problémom však je, že zatiaľ čo kedysi vám na výber stačil jeden model, dnes sú v ponuke súčasne až tri odlišné zariadenia (Apple Watch Series 9, Apple Watch SE 2 a Apple Watch Ultra 2).

Aj preto sme si pre vás pripravili toto stručné porovnanie, na ktorého konci zistíte, aký je rozdiel medzi Apple Watch Series 9 vs Apple Watch SE 2. Ešte predtým dávame do pozornosti aj náš starší článok, v ktorom sme porovnali Apple Watch Series 9 vs Apple Watch Ultra 2. Späť však k téme.

Začnime cenou, ktorá môže rozhodnúť či si kúpite Apple Watch Series 9 alebo Apple Watch SE 2

Aby ste najlepšie pochopili rozdiel medzi Apple Watch Series 9 a Apple Watch SE 2, pozrite sa najskôr na cenu, ktorá je pri týchto na oko podobných hodinkách výrazne odlišná.

Ako môžete vidieť sami, Apple Watch Series 9 sú citeľne drahšie ako Apple Watch SE 2, no má to svoj dôvody, ktoré sú dosť opodstatnené.

Apple Watch Series 9 a Apple Watch SE 2 majú podobný dizajn 

Apple Watch Series 9
Zdroj: Unsplash / Rozetked / DesFit (úprava redakcie)

Ako sme už naznačili vyššie, Apple Watch Series 9 aj Apple Watch SE 2 majú veľmi podobný dizajn. Oboje hodinky využívajú hliník a ION-X krycie sklíčko na displeji s tým, že drahšie prevedenie Apple Watch Series 9 je ponúkané vo variantoch 41 mm a 45 mm a lacnejšie Apple Watch SE 2 vo variantoch 40 mm a 44 mm.

Je to preto, lebo Apple používa pri drahšej verzii hodiniek tenší rámik okolo OLED displeja, čo pôsobí efektnejšie a modernejšie. Hlavným rozdielom pri zobrazovacej jednotke je však to, že zatiaľ čo Apple Watch Series 9 podporujú funkciu Always-on (stále zapnutý displej), v lacnejších Apple Watch SE 2 ju žiaľ nenájdete.

Okrem toho majú Apple Watch Series 9 aj silnejší maximálny jas, ktorý dosahuje až 2 000 nitov, zatiaľ čo pri Apple Watch SE 2 je to „len“ 1 000 nitov. Pri bežnom nosení vás to veľmi trápiť nemusí, no v lete na priamom slnku túto výhodu drahšieho modelu určite oceníte.

Prečítajte si tiež  Apple čelí ďalšiemu obvineniu. Jablková spoločnosť mala skopírovať klávesnicu pre Apple Watch

Čo vám ponúknu Apple Watch SE 2 z hľadiska funkcií? 

Apple Watch SE
Zdroj: Unsplash / Clément Lauwaert / Auguras Pipiras (úprava redakcie)

Začnime základným modelom v ponuke, ktorý je určený pre menej náročných spotrebiteľov, alebo napríklad deti. Apple Watch SE 2 disponujú sledovaním srdcového tepu, no dokážu vám vyrátať aj aktívne spálené kalórie.

Samozrejmosťou je tiež sledovanie vašej aktivity, podpora bezkontaktných platieb (Apple Pay) priamo na zápästí, možnosť komunikovať skrz hovory či správy (s pripojeným iPhonom), počúvanie hudby či využívanie mnohých apiek. Apple Watch SE 2 tiež podporujú širokú paletu ciferníkov, ktoré si viete prispôsobovať, ako aj aplikácií, ktoré sa dajú sťahovať z App Store.

V Apple Watch SE 2 nájdete aj veľmi výkonný čip S8 s 32 GB úložiskom, ktorý hravo zvládne dôležité úlohy a zariadenie vám vďaka nemu poskytne ešte niekoľkoročné softvérové aktualizácie operačného systému watchOS. Výdrž batérie je 18 hodín aktívneho používania.

Čo vám ponúknu Apple Watch Series 9 z hľadiska funkcií? 

Apple Watch Series 9
Zdroj: YouTube / Nikias Molina (úprava redakcie)

Ako už asi tušíte, Apple Watch Series 9 dokážu všetko to, čo Apple Watch SE 2, avšak v mnohých funkciách majú citeľne navrch. Zariadenie napríklad disponuje meraním telesnej teploty, no v jeho ponuke nechýba ani oxymeter, ktorý sleduje hladinu kyslíka v krvi (SpO2).

Čerešničkou na torte je potom možnosť snímania EKG, ktorú nemá ani väčšina konkurenčných hodiniek. Aj vďaka tomu sú Apple Watch Series 9 lídrom vo svojej kategórii. Pomocou pokročilých senzorov dokážu Apple Watch Series 9 ponúknuť aj vylepšené sledovanie spánku či menštruačného cyklu a s výkonným procesorom S9 ich ešte veľmi dlho nezaskočí žiadna náročná apka či aktualizácia softvéru.

Hodinky majú dokonca aj podporu špeciálneho gesta Double Tap, vďaka ktorému Apple Watch Series 9 dokážete ovládať gestami pomocou prstov a nemusíte sa dotýkať ich displeja a poteší tiež väčšie 64 GB úložisko. A hoci výdrž batérie dosahuje rovnakých 18 hodín na jedno nabitie, Apple Watch Series 9 podporujú aj rýchle nabíjanie pomocou špeciálneho magnetického puku, ktorý nájdete v balení.

Kúpiť si Apple Watch Series 9 alebo Apple Watch SE 2? 

K dispozícii je hneď v niekoľkých farbách na menší 38 – 41 mm model ale aj väčší 42 – 49 mm model hodiniek. Toto príslušenstvo je k dispozícii skladom a stojí iba 49,99 €. Benefitom pri tejto cene bude aj doprava ZADARMO. Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.
Zdroj: Unsplash / Daniel Korpai / Omar Al-Ghosson (úprava redakcie)

Pokiaľ stojíte pred rozhodnutím, či si kúpiť Apple Watch Series 9 alebo Apple Watch SE 2, v tejto časti článku vám skúsime poradiť. Hoci vyzerajú byť Apple Watch SE 2 výrazne horšie, ako Apple Watch Series 9, ich nákup dáva v skutočnosti veľký zmysel.

Určené sú predovšetkým pre menej náročných ľudí, ktorí chcú však stále dohliadať na svoju aktivitu, chcú mať prehľad o počte aktívnych spálených kalórií a zároveň chcú cez tieto hodinky komunikovať a dostávať na ne notifikácie. Ako tiež bolo spomenuté vyššie, dobrou cieľovou skupinou sú aj deti.

Prečítajte si tiež  Prvý počítač od Apple sa vydražil za skoro 280 tisíc eur. Patril dôležitej osobe

Na druhej strane, pokiaľ by sme si z tejto dvojice mali vybrať my, úprimne by sme šli práve do drahšách Apple Watch Series 9, ktoré kúpite po kliknutí na tento odkaz za najlepšiu cenu na Slovensku. Hoci nie sú také odolné, ich výbava je v skutočnosti skoro rovnaká, ako výbava Apple Watch Ultra 2. generácie, no zaplatíte za ne v podstate len polovicu. Aktuálne ide o veľmi vyspelé zariadenie, ktoré vám vydrží slúžiť ešte niekoľko dlhých rokov.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -