Jablkové počítače sú už roky považované za bezpečnejšie v porovnaní s počítačmi Windows o čom svedčí aj kríza ohľadom softvéru Crowdstrike, ktorá prebehla minulý mesiac. Ani systém macOS však nie je úplne imúnny voči hrozbám z internetu.

Nové správy poukazujú na škodlivý malvér pre macOS, ktorý sa stáva čoraz sofistikovanejším a zložitejším na odhalenie. Táto situácia vyvoláva obavy bezpečnostných expertov, keďže tento malvér môže spôsobiť vážne problémy a hlavne škody. Používatelia si musia dávať veľký pozor.

Ani macOS nie je nedobytná pevnosť

Nedávna štúdia spoločnosti Cado Security, ktorú publikoval portál The Hacker News, odhalila nový typ malvéru nazývaný „Cthulhu Stealer“. Ten bol prvýkrát zaznamenaný ešte koncom roka 2023 a šíri sa dodnes.

Malvér Cthulhu
Zdroj: The Hacker News

Tento malvér bol predávaný ako služba na dark webe za 500 dolárov mesačne a je určený špeciálne pre používateľov MacOS. Cthulhu Stealer má schopnosť ukradnúť citlivé informácie, vrátane hesiel z iCloud kľúčenky, údajov z webových prehliadačov a dokonca informácií z účtov aplikácie Telegram.

Zastrašujúce je obzvlášť to, že škodlivý softvér je prezentovaný ako legitímne aplikácie, ako sú CleanMyMac alebo Adobe GenP, čo uľahčuje jeho šírenie medzi nič netušiacimi používateľmi.

Ak sa užívateľ rozhodne ignorovať varovanie vstavaného bezpečnostného nástroja Gatekeeper a inštaluje neoverený softvér, Cthulhu Stealer požiada o systémové heslo a získa potrebné oprávnenia na prístup k citlivým dátam.

Medzi cieľované dáta patrí aj digitálna peňaženka MetaMask, čo znamená, že vysoko ohrození sú aj užívatelia kryptomien. Všetky odcudzené informácie sa následne odosielajú na servery útočníkov, čo zvyšuje riziko finančnej straty a porušenia súkromia.

Apple chce zapracovať na zabezpečení macOS Sequoia

Bezpečnostní analytici radia, aby si užívatelia sťahovali softvér iba z dôveryhodných zdrojov, ako je App Store alebo priamo z webových stránok vývojárov. Ak teda inštalujete nejakú aplikáciu, buďte obozretní pri akýchkoľvek aplikáciách, ktoré počas inštalácie žiadajú o systémové heslo.

macOS zabezpečenie
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Dôležitá je tiež pravidelná aktualizácia počítačov Mac na najnovšie verzie, ktoré obsahujú bezpečnostné opravy.

V očakávanom vydaní macOS Sequoia spoločnosť Apple plánuje ďalšie zvýšenie bezpečnosti tým, že odstráni možnosť jednoduchého zrušenia varovaní od Gatekeepera.

Namiesto toho zavedie proces, kde bude musieť užívateľ prejsť systémovými nastaveniami na povolenie spustenia nepodpísaného softvéru. Táto zmena by mala pridať ďalší stupeň ochrany a zabezpečiť, aby si užívatelia dôkladne premysleli, či je bezpečné nainštalovať si konkrétny nový softvér.

Prečítajte si tiež  Microsoft chce byť ako Apple. Môže za to chyba CrowdStrike

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -