Spoločnosť Apple pred malou chvíľou predstavila úplne nový iPhone 16, ktorý prináša plno technologických ale aj dizajnových inovácií. Nové zariadenia sa ukázali v štyroch samostatných verziách a disponujú zaujímavou výbavou. Zákazníci sa môžu tešiť na vylepšený procesor, fotoaparát a ďalšie benefity. Pokiaľ sa chcete dozvedieť o týchto novinkách všetky dôležité informácie, pokračujte v článku.

Tak ako po minulé roky, Apple aj teraz rozdelil novinku na dva samostatné modely. Základ tvorí vylepšený iPhone 16 a iPhone 16 Plus a pre náročnejších zákazníkov a profesionálov je určený iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

Podľa doterajších informácií z pozadia spoločnosti Apple by mala byť táto generácia kľúčová, nakoľko Apple očakáva nárast predajov. Týmto sa nás pokúsia zaujať novinky, ktoré si budete môcť už čoskoro predobjednať aj u Apple Premium Partnera, spoločnosti iStores. Spoločnosť už oznámila, že predobjednávky budú spustené v piatok 13. septembra o 14:00 nášho času. iPhone 16 sa bude dať predobjednať tu a iPhone 16 Pro zas predobjednáte tu.

iPhone 16 / iPhone 16 Plus prichádzajú konečne s novým dizajnom 

iPhone 16
Zdroj: Apple

Základný iPhone 16 / 16 Plus bude v roku 2024 konečne trochu iný. Apple síce zachoval 6,1″ / 6,7″ OLED displej s Dynamic Islandom, no zmenil zadnú časť, kde sú fotoaparáty umiestnené vertikálne pod sebou podobne, ako to mal kedysi iPhone X. Firma teda upustila od diagonálneho umiestnenia, vďaka čomu bude novinka ľahšie rozlíšiteľná.

Medzi ďalšie dizajnové zmeny patrí aj výmena prepínača tichého režimu za Action Button, ktorý zažil svoju premiéru už minulý rok v iPhone 15 Pro / 15 Pro Max a taktiež prítomnosť úplne nového tlačidla Camera Control Button, vďaka ktorému sa nám bude oveľa pohodlnejšie fotiť.

iPhone 16 capture button
Zdroj: Apple

Telefón sa vďaka tejto novinke priblíži ku digitálnym fotoaparátom. iPhone 16 / 16 Plus sa bude naďalej spoliehať na hliníkové telo, vďaka čomu bude dostatočne odolný a ľahký. Zákazníci sa tiež môžu tešiť na nové farby – Ultramarine, Teal, Pink, Black a White.

iPhone 16
Zdroj: Apple

iPhone 16 dostal úplne nový procesor A18

Veľkým vylepšením ale prešiel procesor. iPhone 16 tentokrát nezdedil minuloročný čip tak, ako sme na to boli zvyknutí u predchodcov, ale na rozdiel od toho ukázal úplne nový procesor A18 s fenomenálnym výkonom a schopnosťami.

Už teraz je jasné, že pôjde o jeden z najvýkonnejších čipov na svete, nakoľko je vyrábaný 3nm výrobným procesom. Samozrejmosťou bude aj plná podpora Apple Intelligence, no telefón sa nenechá zahanbiť ani pri spúšťaní náročnejších herných titulov. 

iPhone 16
Zdroj: Apple

Nový procesor A18 má 6-jadrové CPU, ktoré je o 30 % rýchlejšie, ako v iPhone 15 a zároveň využíva až o 30 % menej energie. Zároveň sa tu nachádza 5-jadrové GPU, ktoré je až o 40 % rýchlejšie, ako v iPhone 15 a využíva až o 35 % menej energie.

Rovnako sa dá predpokladať, že keďže iPhone 16 podporuje Apple AI, pravdepodobne má minimálne 8 GB RAM, ktoré sú pre túto technológiu potrebné. Predchodca sa spoliehal „len“ na 6 GB RAM.

Prečítajte si tiež  Herná služba Amazon Prime Luna dorazí do App Store už o týždeň

iPhone 16 má lepšiu výdrž batérie 

Zdroj: Apple

Apple si uvedomuje, že používatelia kupujú telefóny aj podľa toho, koľko vydržia na jedno nabitie. iPhone 16 aj iPhone 16 Plus sa v tomto smere posunuli a prinášajú vynikajúce hodnoty oproti predchodcom.

Zatiaľ čo iPhone 15 ponúka 20 hodinovú výdrž (prehrávanie videa), nástupca sa vďaka úspornejšiemu procesoru A18 dostal až na 22 hodín. Pokiaľ sa pozrieme na väčší 6,7″ iPhone 15 Plus, ten disponoval 26 hodinovou výdržou a iPhone 16 Plus o hodinu prekonáva svojou 27 hodinovou výdržou.

Apple vylepšil v iPhone 16 aj fotoaparáty

iPhone 16
Zdroj: Apple

Tak ako to už býva zvykom, spoločnosť Apple si dala pri iPhone 16 záležať aj na zadnom kamerovom systéme. iPhone 16 ponúka nové usporiadanie pre dve šošovky, ktoré však prešli viacerými zlepšeniami.

Základný zadný snímač ponúka vysoké 48 Mpx rozlíšenie a clonu f/1.6, s ktorým zachytíte plno detailov v tej najvyššej možnej kvalite. Rovnako podporuje aj 2x optické priblíženie, vďaka čomu iPhone 16 nepotrebuje samostatný teleobjektív.

Dopĺňa ho špičkový ultraširokouhlý objektív s automatickým zaostrovaním, ktorý je ideálny napríklad na tvorbu obsahu na sociálne siete. iPhone 16 už navyše podporuje aj makro fotografie, čo bola doteraz výsada len pre modely „Pro“.

iPhone 16
Zdroj: apple

Takisto sa naučil natáčať 3D Spatial Video, ktoré je určené pre headset Apple Vision Pro. Veľkým benefitom je tiež schopnosť natáčať 4K videá pri 60 FPS do Dolby Vision HDR!

iPhone 16 je po novom ako stvorený na hranie hier 

iPhone 16
Zdroj: apple

Spoločnosť Apple v iPhone 16 kompletne prepracovala dizajn zariadenia tak, aby lepšie odvádzal teplo, čo zvýši komfort pri hraní hier. Zariadenie tiež obsahuje hardvérovo akcelerovaný Ray-Tracing, vďaka čomu si na ňom užijete rovnaké AAA tituly, ako na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max minulý rok!

Telefón sa tiežť môže pochváliť väčšou batériou, ktorá by mala zabezpečiť dlhšiu výdrž batérie na jedno nabitie. Z ďalších funkcií, ktoré stoja za pozornosť sa oplatí spomenúť napríklad SOSO Live Video či podpora posielania správ cez satelit.

Koľko bude nový iPhone 16 / 16 Plus stáť? 

iPhone 16
Zdroj: Apple
iPhone 16 / 16 Plus oficiálne slovenské ceny 
  • iPhone 16 (128 GB) – 949 €
  • iPhone 16 (256 GB) – 1079 €
  • iPhone 16 (512 GB) – 1329 €

  • iPhone 16 Plus (128 GB) – 1099 €
  • iPhone 16 Plus (256 GB) – 1229 €
  • iPhone 16 Plus (512 GB) – 1479 €

iPhone 16 / 16 Plus sa bude dať predobjednať tu už v tento piatok 13. septembra 2024 o 14:00 hodine nášho času.

iPhone 16 Pro / iPhone 16 Pro Max narástli. Chcú byť tými najlepšími smartfónmi na svete

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Ako to už býva zvykom, spoločnosť Apple predstavila aj prémiové verzie nových smartfónov, ktoré sa tešia z ešte lepšieho hardvéru a tentokrát aj z väčších rozmerov. Menší iPhone 16 Pro narástol na 6,3″ (z 6,1″ – iPhone 15 Pro) vďaka čomu sa na jeho obrazovku zmestí ešte viac obsahu.

Prečítajte si tiež  Apple vydal aktualizáciu iOS 9.3.1

Ešte väčšou premenou však prešla vlajková loď iPhone 16 Pro Max, ktorá bude vôbec najväčším iPhonom, aký kedy spoločnosť Apple uviedla na trh. Zatiaľ čo doterajší iPhone 15 Pro Max a niekoľko predošlých generácii sa spoliehalo maximálne na 6,7″ displej, nástupca disponuje obrovskou 6,9″ uhlopriečkou, vďaka čomu ešte lepšie konkuruje mnohým Androidom.

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Zaujímavosťou je aj to, že titánová konštrukcia je po novom kombinovaná s hliníkom, vďaka čomu Apple dosiahol pri iPhone 16 Pro nižšiu hmotnosť a zároveň lepšiu schopnosť vedenia tepla. Hodí sa to najmä pri náročných úlohách a hrách, kedy by sa zariadenie nemalo prehrievať. Novinka je k dispozícii aj v novom farebnom prevedení. Black Titanium, White Titanium a Natural Titanium doplnil Desert Tiitanium.,

Nový procesor A18 Pro prináša do iPhonu 16 Pro extrémnu porciu výkonu 

A18 Pro
Zdroj: Apple

To v čom iPhone vždycky vynikal bol jeho procesor a výkon. Apple vždy vedel vyrábať tie najvýkonnejšie mobilné čipy sveta a iPhone 16 Pro / 16 Pro Max nie je žiadnou výnimkou. Na rozdiel od iPhonu 16 / 16 Plus dostali prémiové modely výkonnejšiu verziu procesora s označením A18 Pro, ktorá posúva hranice na úplne inú úroveň.

Novinka je produkovaná 3 nm procesom (2. generáciou) a ponúka 16-jadrový Neural Engine. Okrem toho sa v ňom nachádza 6-jadrové CPU, ktoré je až o 20 % výkonnejšie, ako v predošlom čipe A17 Pro a hráči ocenia aj inováciu v podobe 2x rýchlejšieho Ray Tracingu.

Šesť jadier má potom aj GPU, ktorá je o príjemných 15 % výkonnejšia, než v čipe A17 Pro a zároveň je o citeľných 20 % úspornejšia.

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Samotný čip sa zlepšil snáď v každej jednej oblasti, vďaka čomu oceníte jeho schopnosti pri hraní konzolových titulov, natáčaní a strihaní videa vo vysokom rozlíšení či celkovej životnosti. Aj v tomto prípade sa Apple samozrejme zameral na plnohodnotnú podporu Apple Intelligence, ktorá patrí medzi jeho najväčšie inovácie.

iPhone 16 Pro Max má rekordnú výdrž batérie 

iPhone 16 Pro výdrž batérie
Zdroj: Apple

Výrazným posunom pri nových modeloch iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max je nepochybne výdrž batérie. Vďaka zväčšeným rozmerom a energeticky efektívnemu čipu A18 Pro mohol Apple použiť väčšie batérie, čo prinieslo ohromujúce výsledky.

iPhone 16 Pro Max teraz ponúka výdrž až 33 hodín pri prehrávaní videa na jedno nabitie, čo predstavuje nový rekord v porovnaní s jeho predchodcami. Tento model sa zlepšil o 14 %, čo v praxi znamená až o 4 hodiny dlhšiu výdrž.

Menší iPhone 16 Pro na tom tiež nie je zle, keďže zvládne až 27 hodín prehrávania videa. Aj tento model zaznamenal rovnaké zlepšenie o 4 hodiny, čo predstavuje 17 % nárast výdrže oproti predošlej generácii.

Prečítajte si tiež  V Poľsku vznikne nové múzeum venované spoločnosti Apple

Aj fotoaparáty prešli v iPhone 16 Pro zásadným upgradom 

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Tak ako základné modely, aj prémiový iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max dostal tlačidlo Camera Control Button, ktoré je umiestnené pod tlačidlom na uzamykanie. Vďaka nemu budete môcť oveľa pohodlnejšie ovládať funkcie fotoaparátu bez toho, aby ste sa dotýkali displeja.

iPhone 16 Pro dostal vylepšený teleobjektív, ktorým sa konečne dorovnal na iPhone 16 Pro Max. Telefón sa už nespolieha na trochu zastaralý a nedostatočný 3x optický zoom, ale posunul sa oveľa vyššie až na 5x opticky zoom.

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Hlavný snímač pomenovaný ako Fusion Camera má 48 Mpx a clonu f/1.78. Zachytíte s ním aj tie najjemnejšie detaily, no po novom sa na rovnaké rozlíšenie dotiahla aj druhá ultraširokouhlá kamera. Zatiaľ jediný objektív, kde Apple naďalej zachoval 12 Mpx je klasický teleobjektív.

4K pri 120 FPS? Žiaden problém 
iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

O tom, že video, ktoré natočíte na iPhone 16 Pro alebo iPhone 16 Pro Max je vďaka optickej stabilizácii snímačov extrémne kvalitné a nejaví známky roztrasenia asi veľmi písať nemusíme. Zaujímavý je však fakt, že iPhone 16 Pro / 16 Pro Max už dokáže natáčať aj 4K video pri vyššej 120 FPS (snímková frekvencia).

Zákazníci sa tak môžu tešiť na spomalené zábery v oveľa vyššom rozlíšení ale aj na fakt, že 4K video bude po novom oveľa plynulejšie a lepšie prispôsobené pre televízory či obrazovky, ktoré podporujú 120 Hz obnovovaciu frekvenciou.

Apple sa pohral aj so zvukom a iPhone 16 Pro vybavil štvoricou kvalitných mikrofónov štúdiovej kvality. Zariadenie dokáže nahrávať priestorový zvuk. Firma tiež v každom iPhone 16 použila technológiu Wi-Fi 7.

Koľko bude nový iPhone 16 Pro / 16 Pro Max stáť? 

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

iPhone 16 Pro / 16 Pro Max oficiálne slovenské ceny 

  • iPhone 16 Pro (128 GB) – 1199 €
  • iPhone 16 Pro (256 GB) – 1329 €
  • iPhone 16 Pro (512 GB) – 1579 €
  • iPhone 16 Pro (1 TB) –  1829 €

  • iPhone 16 Pro Max (256 GB) – 1449 €
  • iPhone 16 Plus (512 GB) – 1699 €
  • iPhone 16 Plus (1 TB) – 1949 €

iPhone 16 Pro / 16 Pro Max sa bude dať predobjednať tu v rovnaký deň, ako iPhone 16 / 16 Plus a teda v tento piatok 13. septembra o 14:00 hodine nášho času.

Celý záznam z predstavenia nového iPhonu 16 si môžete pozrieť tu: 

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -