Apple nedávno oznámil, že cena za výmenu batérie mimo záruky v modeloch iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max sa v USA zvýšila na 119 dolárov bez DPH. To predstavuje nárast o 20 % oproti predchádzajúcej cene 99 dolárov pre iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Na tému upozornil portál Macrumors.

Zaujímavé je, že cena za výmenu batérie v štandardných modeloch iPhone 16 a iPhone 16 Plus zostala na rovnakej úrovni 99 dolárov. Zdá sa teda, že zvýšenie cien sa týka len prémiových zariadení. Pre tých, ktorí majú predplatený program AppleCare+ (v USA ponúka napríklad aj dvojročnú záruku) je tu v tejto súvislosti jedna dobrá správa.

Výmena batérie v rámci AppleCare+ bude stále bezplatná. Platiť to však má len v prípade, že batéria má menej ako 80 % pôvodnej kapacity.

Apple uvádza, že nové modely majú väčšie batérie a prepracovaný vnútorný dizajn pre lepšie odvádzanie tepla. Otázkou je, či tieto vylepšenia ospravedlňujú vyššie náklady na servis, alebo chce Apple skrátka iba zarobiť viac na svojich drahších zariadeniach.

Apple zdražoval výmenu batérie aj pred dvoma rokmi 

iPhone 16 Pro
Zdroj: Apple

Toto nie je prvýkrát, čo Apple zvýšil ceny za výmenu batérie. Už pri iPhone 14 sa cena zvýšila z 69 na 99 dolárov (v USA bez DPH). Zdá sa, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti. Na druhej strane, vzhľadom na infláciu a rastúci cenu energií sa týmto krokom vôbec nemôžeme čudovať.

Nové modely iPhone 16 sú už dostupné na predobjednávku a na trh prídu v piatok 20. septembra. Na stránke Apple Premium Partnera iStores si môžete objednať buď iPhone 16 alebo iPhone 16 Pro.

Na záver ešte jedna informácia, ktorá vás naopak poteší. Apple ešte minulý rok vylepšil batérie pre svoj iPhone 15. Výrobca uvádza, že namiesto pôvodných 500 nabíjacích cyklov by mali zvládnuť až 1 000 nabíjacích cyklov. Tieto trvácnejšie akumulátory sa logicky dostali aj do iPhonu 16, takže ich výmena by zákazníkov nemala trápiť minimálne počas prvých 2 – 3 rokov, aj keď budú zariadenia používať naozaj intenzívne.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple a hra s magnetmi
Môže ťa zaujímať
- Reklama -