Aktualizácia na nový iOS 18 je vždy vzrušujúcou udalosťou pre fanúšikov spoločnosti Apple. Nové funkcie a vylepšenia sú lákavé, ale niekedy sa stáva, že softvér nefunguje tak rýchlo a stabilne, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Nie je tajomstvom, že každá nová verzia iOS je optimalizovaná pre najnovšie modely iPhonov. Tento rok je iOS 18 kompatibilný až po iPhone XS a XR z roku 2018. Staršie zariadenia však nemusia zvládať nové funkcie tak hladko, ako najmodernejšia séria iPhone 16. Treba myslieť na to, že majú staršie, menej výkonné procesory a nižšiu operačnú pamäť RAM, čo sa môže negatívne podpísať na celkovom výkone.

Mýtus o úmyselnom spomaľovaní zariadení 

Mnohí veria, že Apple úmyselne spomaľuje staršie iPhony, aby zvýšil predaj nových modelov. Osobne si myslím, že ide skôr o technický problém. Nové funkcie jednoducho vyžadujú výkonnejší hardvér. Rovnako platí, že po bezprostrednej inštalácii veľkej verzie operačného systému zvykne chvíľu trvať, kým si na iPhone „sadne“.

Funkcia Spotlight na pozadí reindexuje všetky súbory, ktoré sú uložené v pamäti zariadenia. Písali sme o tom ešte minulý rok pri iOS 17. Pokiaľ neviete, čo to Spotlight je, v skratke ide o akúsi databázu všetkých aplikácií, dokumentov, fotiek a ďalších dát, ktoré viete v priebehu niekoľkých sekúnd vyhľadať z domovskej obrazovky.

Stačí stiahnuť aplikácie nižšie a do vyhľadávacieho okna vo vrchnej časti obrazovky zadať svoj dotaz. iPhone sa vám pokúsi čo najlepšie poradiť a pomôcť.

Koľko indexovanie trvá? 

Treba si uvedomiť, že každý má v iPhone tisíce súborov, a nezáleží úplne na tom, či vlastníte základnú 128 GB verziu alebo vrcholovú 1 TB verziu. Vo všetkých prípadoch môže byť indexovanie dát relatívne dlhé a nemusí trvať niekoľko dní, ale dokonca aj niekoľko týždňov. Bohužiaľ.

Takisto v súčasnosti neexistuje spôsob, ako celý tento zdĺhavý a extrémne komplikovaný proces zrýchliť alebo ovplyvniť. Jediné čo vám zostáva je silná dávka trpezlivosti.

Výkonnostné rozdiely v praxi

Funkcia iPhone XS (iOS 17.7) iPhone XS (iOS 18)
Rýchlosť spustenia apiek Rýchla Mierne pomalšia
Výdrž batérie Stabilná Mierne znížená
Plynulosť systému Výborná Dobrá

Ako vidíte, rozdiely nie sú dramatické, ale môžu byť citeľné. Niekedy to však chce iba čas.

Alternatívy k aktualizácii

iOS 17.2.1 aktualizácia
Zdroj: Apple, Unsplash / Sophia Stark (úprava redakcie)

Apple ponúka aj staršiu verziu iOS 17.7 s najnovšími bezpečnostnými záplatami pre tých, ktorí nechcú riskovať možné spomalenie nového systému. Je to skvelá možnosť, ako zostať v bezpečí bez nutnosti prechádzať na nový systém.

Prečítajte si tiež  Apple bolo koncom minulého roka najväčším výrobcom smartfónov na svete. Porazilo Samsung, Xiaomi aj Oppo

Osobné odporúčanie

Ak ste nadšencom noviniek a nevadí vám mierny pokles výkonu – pravdepodobne len dočasný, určite choďte do iOS 18. Ak však preferujete stabilitu a plynulosť, možno by som s aktualizáciou počkal. Rozhodnutie je však hlavne na vás.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -