Nebudeme si klamať, keď napíšeme, že Apple zariadenia sa z roka na rok príliš nemenia. Apple robí medzi jednotlivými generáciami iPhonov v podstate len kozmetické a relatívne malé zmeny, pre ktoré sa ľuďom nezdajú tak inovatívne. Treba si však uvedomiť, že ročný alebo dvojročný výmenný cyklus už v prípade smartfónov s operačným systémom iOS dávno nie je samozrejmosťou.

Niektorí ľudia majú svoje zariadenia s vymenenou batériou aj dlhšie ako 5 rokov a to už je čo povedať. Každopádne, v takomto prípade môže byť prechod na novší model obrovským zážitkom. Ak napríklad stále patríte medzi tých, ktorí držia v rukách iPhone 11 pôvodne z roku 2019, možno je najvyšší čas zvážiť upgrade. Technológia za tie roky značne postúpila a pri porovnaní iPhone 16 vs iPhone 11 je jasne vidieť, že medzi oboma zariadeniami vzniká priepastný rozdiel.

1. Výrazne lepší displej: Super Retina XDR

Displej je jednou z najdôležitejších súčastí smartfónu, a tu iPhone 16 naozaj exceluje. Zatiaľ čo iPhone 11 používa staršiu LCD technológiu, iPhone 16 prichádza so Super Retina XDR OLED displejom. To znamená vyššie rozlíšenie, živšie farby a hlbšie čierne odtiene.

Navyše, jas displeja sa zvýšil zo 625 nitov na neuveriteľných 2000 nitov, čo oceníte najmä na priamom slnku. Jedinou objektívnou nevýhodou je, že iPhone 16 sa stále nenaučil pracovať so 120 Hz alebo aspoň 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Zariadenie má stále iba 60 Hz, čo je v roku 2024 silný podpriemer.

2.  Výrazne lepšie fotoaparáty 

iPhone 16
Zdroj: Apple

Hoci už aj iPhone 11 z roku 2019 ponúkal dva fotoaparáty v zadnej časti, ich kvality sa za uplynulých 5 rokov citeľne posunuli. Hlavný snímač v iPhone 16 už nemá 12 Mpx ale až 48 Mpx a podporuje 2x optický zoom, ktorý v iPhone 11 nenájdete. iPhone 16 má tiež optickú stabilizáciu snímačov (Sensor-Shift) namiesto tradičnej optickej stabilizácie obrazu a podporuje Smart HDR 5 namiesto Smart HDR 2.

Vývojom si však prešla aj ultraširokouhlá kamera, ktorá má síce stále 12 Mpx rozlíšenie, no v iPhone 16 ponúka kvalitnejší obraz a hlavne podporuje Macro fotografie. Tie Apple predstavil po prvýkrát v iPhone 13 Pro a až do iPhonu 16 šlo o výsadu drahších „Pro“ modelov. Poteší vás aj lepší portrétny režim, možnosť natáča 4K video pri 60 FPS do Dolby Vision, filmový režim, akčný režim (extrémne stabilizovaný), lepší zvuk a veľa ďalšieho.

3. Lepšia výdrž batérie a rýchlejšie nabíjanie

iPhone 16 MagSafe nabíjanie
Zdroj: Apple

Kto by nechcel dlhšiu výdrž batérie? iPhone 16 ponúka o 5 hodín dlhšiu výdrž pri prehrávaní videa v porovnaní s iPhonom 11. Navyše, prechod na USB-C port znamená rýchlejšie nabíjanie a jednotné používanie káblov pre rôzne zariadenia, ako sú počítače Mac či iPady. Rýchlosť nabíjania sa zvýšila na z pôvodných cca 20 W až na 45 W pri káblovom a z 7,5 W na 25 W pri bezdrôtovom nabíjaní, čo je výrazný posun vpred.

Prečítajte si tiež  MacBook Pro 16" môžete od dnešného dňa zakúpiť s grafikou za 875€!

4. Dynamic Island: Interaktívny zážitok

Hlásanie navigácie pre Dynamic Island v iPhone 14 Pro
Zdroj: Apple

Pamätáte si na „notch“? Ten je v roku 2024 minulosťou. S funkciou Dynamic Island môžete interagovať s upozorneniami a aplikáciami priamo z hornej časti obrazovky. Ovládajte hudbu, prijímajte hovory alebo sledujte živé aktivity ako letové informácie – všetko bez toho, aby ste museli opustiť aktuálnu aplikáciu.

5. Nové tlačidlá pre lepšiu kontrolu

iPhone 16
Zdroj: Apple

iPhone 16 prináša dve nové tlačidlá: Action Button a Camera Control Button. Action Button nahrádza tradičný prepínač tichého režimu a môžete ho prispôsobiť podľa svojich potrieb – od zapínania baterky až po spúšťanie obľúbených aplikácií.

Camera Control tlačidlo zase zjednodušuje používanie fotoaparátu. Jedným stlačením otvoríte aplikáciu, ďalším odfotíte a podržaním začnete nahrávať video.

Záver: iPhone 16 vs iPhone 11 – oplatí sa upgrade? 

iPhone 16 vs iPhone 11
Zdroj: Apple

Vzhľadom na to, že v texte vyššie sme zďaleka nevymenovali všetky vylepšenia, ktoré prináša iPhone 16 v porovnaní s iPhonom 11 je asi jasné, že upgrade na novší model sa v tomto prípade určite oplatí. Nie je to len o kozmetických úpravách, ale o skutočných inováciách, ktoré zlepšujú používateľský zážitok. A to je v konečnom dôsledku rozhodujúce.

Pokiaľ vás nový iPhone 16 zaujal, získať ho môžete u Apple Premium Partnera, v spoločnosti iStores. Zatiaľ čo základný iPhone 16 a iPhone 16 Plus je už aj dnes v niektorých konfiguráciách dostupný skladom, prémiové prevedenia iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max sú zatiaľ dostupné na objednávku.

Funkcia iPhone 11 iPhone 16
Typ displeja LCD OLED
Maximálny jas 625 nitov 2000 nitov
Nabíjací port Lightning USB-C
Rýchlosť káblového nabíjania 20 W 45 W
Rýchlosť bezdrôtového nabíjania 7.5 W 25 W
Hlavný fotoaparát 12 MP 48 MP
Podpora 5G Nie Áno

Porovnanie kľúčových špecifikácií iPhone 11 vs iPhone 16

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -