Keď Apple predstavil iPhone 16 Pro s ultra-tenkými rámikmi, fanúšikovia technológií boli nadšení. Minimalistický dizajn a takmer bezrámikový displej pôsobia futuristicky a nebudeme si klamať, že aj celkom luxusne. Avšak prvé testy pádu naznačujú, že táto estetická voľba môže mať svoje nevýhody.

Technologický nadšenec Sam Kohl z YouTube kanála AppleTrack uskutočnil sériu testov, kde porovnával nový iPhone 16 Pro s predchádzajúcim modelom iPhone 15 Pro. Výsledky boli prekvapivé: iPhone 16 Pro prestal fungovať už po štvrtom páde z výšky hlavy, zatiaľ čo iPhone 15 Pro vydržal až 12 pádov! Starší model, ktorý mal takisto titánový rám sa teda javí ako odolnejší.

Ultra-tenké rámiky ako rizikový faktor

Kohl vysvetľuje, že absencia výrazného rámika medzi okrajom a displejom spôsobuje, že pri páde na bok náraz smeruje priamo na sklenenú obrazovku. To zvyšuje riziko poškodenia a môže viesť k nákladným opravám alebo dokonca výmene zariadenia.

Je Ceramic Shield skutočne odolnejší?

Apple vo svojich oficiálnych dokumentoch tvrdí, že nová technológia Ceramic Shield je o 50 % odolnejšia ako predchádzajúca generácia. Hoci sa zdá, že praskliny sa na iPhone 16 Pro nešíria tak rýchlo ako na iPhone 15 Pro, otázkou zostáva, či to kompenzuje zvýšené riziko poškodenia v dôsledku tenších rámikov. Objektívne musíme skonštatovať, že z nášho pohľadu zrejme ani nie…

Tabuľka porovnania odolnosti iPhone 15 Pro vs iPhone 16 Pro

Model iPhone Počet pádov do zlyhania Maximálna výška pádu
iPhone 15 Pro 12 cca 4 metre
iPhone 16 Pro 4 cca 1,5 metra

Ďalšie testy prinášajú zmiešané výsledky

Aby sme boli féroví, podobný test uskutočnil aj známy YouTube kanál EverythingApplePro, ktorý zaznamenal odlišné výsledky. V jeho prípade iPhone 16 Pro prežil viacero pádov z výšky až 6 metrov.

To naznačuje, že výsledky môžu byť ovplyvnené náhodou a konkrétnymi podmienkami pádu. V druhom prípade bolo video natočené v oveľa „laboratórnejších“ podmienkach s lepším betónovým povrchom.

Čo to znamená pre bežných používateľov?

Pre väčšinu z nás tieto extrémne testy nemusia odrážať každodenné používanie. Avšak stojí za zváženie, či investovať do kvalitného ochranného puzdra.

Ak už miniete viac ako 1 199 € za nový iPhone, pár desiatok eur navyše môže zachrániť váš telefón pred extrémnymi výdavkami na jeho opravu. Veď nebudeme si klamať, výmena displeja môže stáť na iPhone 16 Pro pokojne aj 500 €.

A pokiaľ vás nový iPhone 16 zaujal, získať ho môžete u Apple Premium Partnera, v spoločnosti iStores. Zatiaľ čo základný iPhone 16 a iPhone 16 Plus je už aj dnes v niektorých konfiguráciách dostupný skladom, prémiové prevedenia iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max sú zatiaľ dostupné na objednávku.

Prečítajte si tiež  Recenzia JBL Clip+, drobec, ktorý ťa prekvapí a nie len cenou!

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -