Apple si vždy zakladal na hodnotách bezpečnosti a dokonca aj ochrany majetku. Už v roku 2010 spustil službu Find My iPhone, z ktorej sa stal časom štandard a ktorá vám dokáže zachrániť váš stratený alebo odcudzený iPhone vďaka relatívne presnej lokalizácií. Sami s tým máme v redakcií bohaté skúsenosti.

V posledných rokoch sme sa ale niekoľkokrát stretli s prípadom, kedy majiteľ prišiel o svoj iPhone a následne ho nedokázal dohľadať cez mapu vo webovom rozhraní iCloud, alebo cez aplikáciu Nájsť v zariadení svojho kamaráta. Niekedy si ľudia službu Nájsť môj iPhone nezapínajú cielene, aby sa vyhli sledovaniu zo strany spoločnosti Apple (je to samozrejme neopodstatnené, nakoľko funkcia je plne anonymná), no sú prípady, v ktorých ľudia nevedomky túto funkciu deaktivujú, prípadne ju majú deaktivovanú a vôbec o tom nevedia.

Aby ste sa teda týmto problémom vyhli, skontrolujte si toto nastavenie podľa nasledujúceho návodu. Ak totiž Find My nemáte zapnutý, nie len, že telefón nedokážete sledovať (s aktívnou službou to ide dokonca aj keď je vypnutý / vybitý) ale rovnako sa môže v prípade niektorých konfigurácii stať, že človek, ktorý vám zariadenie odcudzí a nepozná jeho prístupový kód dokáže telefón obnoviť cez DFU režim do továrenských nastavení.

Potom vám už môže pomôcť iba polícia a IMEI kód, no ako asi tušíte, je vysoká pravdepodobnosť, že sa ku svojmu smartfónu už nikdy nedostanete. Veľakrát sa totiž iPhone kradne napríklad na súčiastky, hoci aj voči tomuto už Apple začal bojovať.

Ukradli mi iPhone a nemám aktívnu službu Find My (Nájsť môj iPhone)

iPhone zlodej
Zdroj: Unsplash / David Švihovec / Bing (úprava redakcie)

Ak nemáte aktívnu službu Find My (Nájsť môj iPhone), nemôžete využiť funkcie na sledovanie, uzamknutie alebo zmazanie svojho zariadenia na diaľku. V prípade, že zariadenie stratíte alebo vám ho ukradnú, služba Find My je kľúčovým nástrojom na jeho nájdenie alebo ochranu vašich osobných údajov.

Ak službu Find My nemáte aktivovanú a stratíte zariadenie, možnosti sú veľmi obmedzené. Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť:

1. Zmeňte heslo svojho Apple ID

  • Okamžite zmeňte heslo pre svoje Apple ID, aby ste zabránili prístupu k vašim iCloud dátam, iMessage a ďalším službám. Nikdy totiž neviete, či útočník nepozná heslo od zariadenia alebo vaše súkromné heslá.

2. Zmeňte heslá dôležitých účtov

  • Ak ste mali v stratenom / ukradnutom iPhone prihlásené dôležité účty (e-mail, bankovníctvo atď.), zmeňte si heslá pre tieto služby, aby ste predišli neoprávnenému prístupu.
Prečítajte si tiež  Keď všetci ostatní brzdia, Apple šliape na plyn. Firma zvyšuje dodávky komponentov pre iPhone 14

3. Nahláste stratu svojho zariadenia polícii

4. Kontaktujte operátora

  • Informujte svojho mobilného operátora o strate zariadenia, aby mohol zablokovať SIM kartu a zabrániť zneužitiu vášho čísla.

Ak máte prístup k zariadeniu, odporúčame vám okamžite aktivovať službu Find My, aby ste v budúcnosti predišli podobnej situácii.

Ako zapnem / skontrolujem službu Find My (Nájsť môj iPhone)

Apple Find My
Zdroj: Apple

Ak máte v iPhone vypnutú službu Find My (Nájsť môj iPhone) a chcete ju znovu aktivovať, prípadne si toto nastavenie skontrolovať, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Otvorte aplikáciu Nastavenia:
  2. Klepnite na svoje meno:
    • Vaše meno sa nachádza v hornej časti obrazovky Nastavení, kde sa zobrazuje aj vaše Apple ID.
  3. Vyberte položku „Nájsť“:
  4. Vyberte „Nájsť môj iPhone“:
  5. Aktivujte „Nájsť môj iPhone“:
    • Prepnite prepínač vedľa možnosti Nájsť môj iPhone do polohy „zapnuté“.
    • Môžete tiež aktivovať, ako je Sieť služby Nájsť a Odoslať poslednú polohu, čo pomôže nájsť váš iPhone aj v prípade, že je offline alebo má málo percent batérie.
  6. Hotovo

Po aktivácii služby môžete na lokalizáciu svojho zariadenia použiť iné zariadenie alebo sa prihlásiť do iCloudu na stránke iCloud.com a sledovať ho prostredníctvom webového rozhrania služby „Nájsť môj iPhone“.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -