Spoločnosť Apple sa v roku 2024 rozhodla poriadne prepracovať svoje základné bezdrôtové slúchadlá. AirPods 4 prišli na evente spolu s iPhonom 16 a to rovno v dvoch samostatných verziách. Tá cenovo dostupnejšia je v podstate náhradou za AirPods 2 a AirPods 3 a ponúka základné funkcie, kvalitný zvuk a špičkovú konektivitu s celým Apple ekosystémom.

Ak sa však rozhodnete zainvestovať viac, môžete si kúpiť AirPods 4. generácie spolu s ANC (aktívne potláčanie okolitých zvukov). Tento model vyzerá prakticky rovnako, no prináša niekoľko benefitov, medzi ktoré patrí napríklad aj reproduktor integrovaný priamo v nabíjacom puzdre.

Otázka však znie, aký je rozdiel medzi AirPods Pro 2 a AirPods 4 a ktorý model sa vám oplatí viac. V tomto článku sme slúchadlá porovnali aby ste si mohli lepšie vybrať. Každá verzia má svoje pre aj proti.

Cena: AirPods Pro 2 majú pred AirPods 4 jasnú výhodu

AirPods 4 a AirPods Pro 2
Zdroj: Apple, Unsplash / Miguel Angel Avila (úprava redakcie)

Začať by sme mohli tým najdôležitejším, cenou. Zatiaľ čo základné AirPods 4 sú dostupné za 149 €, AirPods 4 s aktívnym potlačením hluku (ANC) stoja 199 € a prémiové štuplové AirPods Pro 2 sú zasa v ponuke za 279 €. Práve tu však treba spozornieť, nakoľko drahšie slúchadlá sú na trhu už dlhšiu dobu a tak ich viete získať výrazne lacnejšie.

Kým na AirPods 4 ušetríte tesne po premiére u niektorých predajcov sotva pár eur, AirPods Pro 2 kúpite po kliknutí na tento odkaz už od cca 235 € s DPH. Cenový rozdiel oproti základnému modelu s ANC sa teda pohybuje na úrovni cca 40 €, čo pri takto drahom produkte už nie je veľa.

Platí to najmä vtedy, keď ho plánujete používať niekoľko rokov. Na druhej strane, silikónové štuple a uzavretá konštrukcia AirPods Pro 2 nemusia vyhovovať každému…

Dizajn slúchadiel a puzdra: AirPods Pro 2 a AirPods 4 odlišuje zásadný rozdiel

AirPods 4 vs AirPods 4 (ANC) vs AirPods Pro 2
AirPods 4 vs AirPods 4 (ANC) vs AirPods Pro 2 (Zdroj: Apple)

AirPods 4 aj AirPods 4 s ANC majú kompaktné puzdro s USB-C portom. V prípade modelu s ANC dostanete dokonca aj bezdrôtové nabíjanie, ktoré okrem štandardu Qi podporuje aj magentický puk z Apple Watch.

AirPods 4 s ANC aj AirPods Pro 2 sú navyše vybavené vstavaným reproduktorom pre jednoduchšie vyhľadávanie pomocou prezvonenia prostredníctvom funkcie Find My (Nájsť). Pri prémiovej verzii treba počítať s o čosi väčšími rozmermi pri samotnom puzdre, takže môžeme napísať, že je menej kompaktná – nie je to však žiaden horibilný rozdiel.

Ak sa potom pozrieme na dizajn samotných slúchadiel, aj v tomto prípade sú rozmery veľmi podobné. Najviac sa líšia práve v štupľoch pri verzii AirPods Pro 2, ktoré jednoducho nevyhovujú každému spotrebiteľovi.

Prečítajte si tiež  Obľúbený iPhone 11 kúpite na Alze či Mall za menej ako 499 €. Pozor, ponuka je časovo obmedzená

AirPods 4 boli navrhnuté so zreteľom na to, aby vám čo najpohodlnejšie zapasovali v ušiach a netlačili vás ani po hodinách nosenia. Pochopiteľne, nie všetci máme rovnaké uši a každému vyhovuje niečo iné. Apple sa však snažil v tomto smere urobiť dizajn čo možno najviac univerzálny.

Zvukový výkon: AirPods Pro 2 vyhrávajú, no AirPods 4 ponúkajú taktiež solídnu kvalitu prehrávania

AirPods Pro 2
Zdroj: YouTube / Mark Spurrell / Max Tech (úprava redakcie)

Ak sa ideme rozprávať o kvalite zvuku, AirPods Pro 2 sú už iba kvôli uzavretej konštrukcii v tomto porovnaní jasným víťazom. Toto dizajnové riešenie zaisťuje lepšie basy a celkovo vyváženejší zvuk bez rušivých elementov z okolia.

Na druhej strane, ani AirPods 4, či už verzia s ANC alebo bez neho nezostávajú príliš pozadu. Oproti konkurencii disponujú bohatými basami, čistými výškami a veľmi kvalitným prehrávaním na nízkej, strednej aj maximálnej úrovni hlasitosti. Pomáha tomu aj fakt, že všetky tri modely využívajú rovnaký čip H2.

AirPods 4
Zdroj: YouTube / Dave2D

Bežný poslucháč teda nepotrebuje investovať do AirPods Pro 2, pretože pre neho rozdiel nebude príliš zásadný. Ak ste však audiofilom a potrpíte si na špičkovej kvalite, v tomto prípade dáva zmysel priplatiť si.

Priestorový zvuk nájdete vo všetkých modeloch

Všetky tri modely podporujú personalizovaný priestorový zvuk so sledovaním pohybu hlavy. Nezáleží teda na tom, ktorý model si vyberiete, v tomto smere dostanete rovnaký zážitok či už pri počúvaní skladieb alebo sledovaní videí, filmov či seriálov (ktoré ho podporujú).

Aktívne potlačenie hluku: Ponorte sa do hudby

AirPods Pro
Zdroj: Apple

AirPods 4 s ANC prinášajú revolúciu v podobe aktívneho potlačenia hluku v otvorených slúchadlách. Hoci je to impresívne, AirPods Pro 2 stále vedú v kvalite potlačenia hluku vďaka svojej in-ear konštrukcii.

A ako by sme to opísali v praxi? Kým s AirPods 4 odstránite väčšinu rušivých elementov, kvôli ich dizajnovému riešeniu bude do vášho ucha stále prenikať nejaký ruch – čo môže niekomu aj vyhovovať. Dobre odstránia predovšetkým stále zvuky, ako je hluk z leteckých motorov, klimatizácie a podobne.

Pri AirPods Pro 2 však prestanete počuť aj ostatné zvuky, ako je napríklad dážď či rozhovory ľudí, ktorí sa nachádzajú vo väčšej vzdialenosti – ak sú však vo vašej blízkosti, stále ich budete počuť.

Subjektívne by sa dalo napísať, že AirPods Pro 2 sú s ANC minimálne dvakrát ďalej ako AirPods 4. Na druhej strane je však fér dodať, že práve AirPods Pro 2 majú absolútne špičkové potláčanie okolitých zvukov, ktoré patrí medzi najlepšie riešenia na trhu. Ak si teda kúpite AirPods 4 s ANC, nebude to márna investícia!

Prečítajte si tiež  iPhone 14 dostane kvalitnejší predný fotoaparát. Zlepšia sa fotky v tme a takisto aj zaostrovanie

Ovládanie a Siri: Apple ho posunul na maximálnu možnú úroveň

AirPods Pro úprava hlasitosti
Zdroj: Unsplash / Jonas Schindler

Všetky tri modely ponúkajú podobné ovládanie priamo na slúchadlách. Stonky reagujú na stlačenia a podržania pre prehrávanie, navigáciu medzi skladbami a spravovanie hovorov. Funkcia hands-free Siri je dostupná na všetkých modeloch, vrátane možnosti odpovedať na otázky pomocou kývnutia alebo zakrútenia hlavou u AirPods 4.

Jednou z výhod AirPods Pro 2 je tá, že na rozdiel od prvej generácie a tiež oboch verzii AirPods 4 umožňuje ovládanie hlasitosti priamo na dotykovej stonke.

AirPods Pro 2
Zdroj: Apple

Na ostatných modeloch to musíte robiť cez Siri, digitálnu korunku na spárovaných Apple Watch, iPhone, iPad alebo Mac. Netvrdíme, že sa na to nedá zvyknúť, no ide o dôležitý detail, ktorý nám pri testovaní na AirPods Pro 2 mimoriadne vyhovoval. Skoro až nerozumieme tomu, prečo ho Apple nezahrnul aj do AirPods 4 či už s ANC alebo bez neho.

Výdrž batérie a Bluetooth: Je úplne jedno, či si vyberiete AirPods Pro 2 alebo AirPods 4 / AirPods 4 (ANC)

  • AirPods 4: 5 hodín prehrávania (30 hodín s puzdrom).
  • AirPods 4 s ANC: 5 hodín prehrávania / 4 hodiny s ANC (30 hodín, respektíve 20 hodín s puzdrom)
  • AirPods Pro 2: 6 hodín prehrávania (30 hodín s puzdrom) – Apple neudáva hodnoty s a bez ANC. 

Za zmienku tiež stojí, že všetky modely AirPods už podporujú Bluetooth 5.3 a kodeky AAC a SBC, čo je veľká výhoda.

Bezdrôtové nabíjanie: Základné AirPods 4 ho nemajú

AirPods 4. generácie
Zdroj: Apple

Ako sme už napísali na začiatku, ak si kúpite základné AirPods 4, nabíjať ich budete môcť iba cez klasický USB-C kábel. AirPods 4 s ANC a AirPods Pro 2 ponúkajú aj bezdrôtové nabíjanie cez Qi alebo nabíjačku Apple Watch. To je veľká výhoda, ak ste zvyknutí na kompaktné nabíjačky, ktoré sa hodia napríklad počas cestovania.

Odolnosť voči prachu a vode: Spoľahlivosť v každom prostredí

Všetky modely majú certifikáciu IP54, čo znamená ochranu proti prachu a striekajúcej vode. To z nich robí ideálnych spoločníkov pre aktívny životný štýl. Neublíži im teda ani pot, alebo dážď, čo je počas cestovania exteriérového športovania dôležité.

Zdravie sluchu: AirPods Pro 2 ako načúvací prístroj?

AirPods Pro zdravie sluchu
Zdroj: Apple

AirPods Pro 2 prichádzajú s jedinečnými funkciami pre zdravie sluchu. Ponúkajú päťminútový test sluchu a možnosť použiť slúchadlá ako načúvacie prístroje pre miernu až strednú stratu sluchu. Táto funkcia je momentálne certifikovaná v USA ale do budúcnosti by sa mohla objaviť aj v našich končinách. 

Ktoré AirPods sú pre vás?

  • AirPods 4: Pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupné slúchadlá bez kompromisov s kvalitným prehrávaním, no potrpia si na ekosystéme spoločnosti Apple.
  • AirPods 4 s ANC: Ideálne, ak chcete aktívne potlačenie hluku a otvorený dizajn. Je to v podstate skvelý kompromis medzi základným a prémiovým modelom.
  • AirPods Pro 2: Pre náročných používateľov, ktorí chcú to najlepšie v oblasti potlačenia hluku a funkcií pre zdravie sluchu. Ich veľkou výhodou je aj cena.
Prečítajte si tiež  iPhone 16 Pro Max vs. iPhone 15 Pro Max: Oplatí sa novinka?

Na záver náš stručný konečný verdikt

AirPods Pro
Zdroj: Unsplash / Heráclito Rollemberg / Apple (úprava redakcie)

Ako to zhrnúť na záver? Výber toho najvhodnejšieho modelu AirPods pre vás záleží od viacerých premenných. V prvom rade v tom zohráva rolu rozpočet, ktorí chcete do AirPods investovať a v druhom rade dizajn, ktorý vám viac vyhovuje na bežné nosenie.

Ako sme už napísali v texte vyššie, AirPods Pro 2 sú prakticky vo všetkom o málo lepšie, avšak silikónové štuple a ich uzavretá konštrukcia nemusia vyhovovať každému. A presne pre týchto zákazníkov Apple predstavil AirPods 4 s ANC, ktoré sú z hľadiska funkcií a dizajnu veľmi podarené.

Na druhej strane, ak sa ešte vrátime k cene, kým AirPods 4. generácie s ANC stáli v čase písania tohto článku najmenej 188 €, AirPods Pro 2. generácie ste mohli kúpiť po kliknutí na tento odkaz už za 235 €.

A to už z nášho pohľadu nie je tak veľký rozdiel vzhľadom na to, že za príplatok dostanete jedny z najlepších slúchadiel na svete, ktoré vám poslúžia dlhé roky. Rozhodnutie ale nechávame na vás.

Model AirPods 4 AirPods 4 s potlačením hluku AirPods Pro 2
Rozmery AirPods 3,02 x 1,83 x 1,81 cm 3,02 x 1,83 x 1,81 cm 3,09 x 2,18 x 2,4 cm
Rozmery púzdra 4,62 x 5,01 x 2,12 cm 4,62 x 5,01 x 2,12 cm 4,52 x 6,06 x 2,17 cm
Reproduktor v nabíjacom puzdre Nie Áno Áno
Bezdrôtové nabíjanie Nie Áno Áno
Potlačenie hluku Nie Áno Áno
Výdrž batérie 5 hodín prehrávania zvuku 5 hodín prehrávania zvuku (4 hodiny s ANC) 6 hodín prehrávania zvuku
  • AirPods 4 vs AirPods 4 (ANC) vs AirPods Pro 2 tabuľka

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -