Pre bezdrôtové slúchadlá AirPods od spoločnosti Apple som mal vždy slabosť. Keď prišli na trhu AirPods Pro 2 s ich úžasným aktívnym potlačením hluku (ANC), okamžite som si ich zaobstaral a do dnešných dní ich používam prakticky na dennej báze. Ešte predtým som však používal prvú „Pro“ generáciu a v mojich začiatkoch som začínal na klasických AirPods bez akýchkoľvek dodatočných funkcií.

Teraz ale Apple predstavil nové AirPods 4. generácie a mnohí sa pýtajú, či sa za svoju cenu oplatia. O vcelku podrobné porovnanie sme sa postarali už včera, keď sme urobili veľké porovnanie AirPods 4 vs AirPods 4 (ANC) vs AirPods Pro 2. V tomto článku sa však viac zameriame na drahšiu verziu základných AirPods 4 (ANC) a skúsime vám pomôcť s rozhodovaním, či sú pre vás tou správnou voľbou.

Dizajn a prvé dojmy z AirPods 4

AirPods 4
Zdroj: YouTube / Mike O’Brien (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Keď Apple predstavil AirPods 4 s ANC (aktívnym potláčaním okolitých zvukov), bol som úprimne nadšený. Otvorené slúchadlá s potlačením hluku? Znelo to možno až príliš dobre na to, aby to bola pravda. Keďže je to však Apple, v slúchadlách sa nachádza čip H2 a takisto majú prepracovaný dizajn, mohlo by to fungovať.

Čo sa týka vizuálnej stránky, AirPods 4 ma svojimi kompaktnými rozmermi a veľmi elegantnými tvarmi okamžite oslovili. Malé puzdro sa zmestí do každého vrecka a slúchadlá sú ľahké a pohodlné aj na niekoľkohodinové nosenie.

Aktívne potlačenie hluku je navyše príjemným bonusom, hoci na rovinu povedané nedosahuje úroveň AirPods Pro 2. Z môjho pohľadu je ale dostatočné a bude vyhovovať ľuďom, ktorým naopak prekážajú štuple a uzavretá konštrukcia drahšieho modelu.

AirPods 4
Zdroj: YouTube / Mike O’Brien (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Niekto chce skrátka využívať ANC len na to, aby sa mu z pozadia odstránili ruchy motora, klimatizácie či koľají počas jazdy vo vlaku. No a v tomto smere fungujú „otvorené“ slúchadlá absolútne výborne.

Ovládanie chválim, no mám výhrady 

Za pochvalu tiež stojí jednoduché dotykové ovládanie prehrávača na stopkách, aj keď mi tu chýba možnosť nastavovania hlasitosti tak, ako to majú AirPods Pro 2. generácie. Popravde, ani na nich sa intenzita hlasitosti dotykom nereguluje práve najjednoduchšie (je to z môjho pohľadu trochu kostrbaté a nedokonalé riešenie), no pokiaľ nemám inú možnosť, toto gesto je podporované.

A nie je to všetko. Spomenúť tiež musím, že som počas testovania AirPods 4 s ANC neprišiel na to, ako pomocou dotykových stopiek prepínať medzi transparentným režimom a aktívnym potláčaním okolitých zvukov. Musel som to robiť cez ovládacie centrum v iPhone, čo mi taktiež dosť prekážalo.

Prečítajte si tiež  Predstaví Apple čip M4 v iPade Pro 2024? Tu je najpravdepodobnejší scenár

AirPods 4 s ANC na tieto šikovné gesta zanevreli a to pravdepodobne len preto, aby ich Apple viac odlíšil od AirPods Pro 2. Škoda. Na druhej strane má však ich nabíjacie puzdro reproduktor, takže si ich viete v prípade straty pohodlne prezvoniť cez službu Nájsť / Find My vo svojom iPhone. Pozor však, základné AirPods 4 bez ANC reproduktorom nedisponujú!

AirPods 4 a ich solídna kvalita prehrávania 

AirPods 4
Zdroj: YouTube / Mike O’Brien (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Mám rád hudbu a za kvalitné slúchadlá či reproduktory si vždy ochotne priplácam. AirPods 4 som ani v čase skúšania nepovažoval za produkt, ktorý by mal v tomto smere excelovať. Predsa sú to skôr univerzálne slúchadlá, ktoré budú ľudia používať aj pri telefonovaní, sledovaní filmov a podobne. Zároveň ide v produktom rade Apple stále o nižšiu triedu.

Dobrou správou je, že zvuk ma dokázal vcelku presvedčiť, aj keď nebol zďaleka tak dokonalý, ako napríklad na AirPods Pro 2 či iných konkurenčných slúchadlách. Stredné frekvencie boli síce výrazné, čo prispelo vokálom aj gitarám, no pri basách som mal pocit, že boli slabšie a vysoké tóny AirPods 4 z môjho pohľadu neinterpretovali celkom správne. Pri testovaní klasickej hudby a jazzu som taktiež zaznamenal, že niektoré nástroje akoby zanikali. No a je to problém?

Asi ani nie. V prvom rade slúchadlá hodnotím z môjho subjektívneho pocitu a každý má pochopiteľne úplne iné nároky na kvalitu prehrávania. Ten kto chce špičkový zvuk, funkcie a nevadia mu štuple si aj tak rovno zaobstará AirPods Pro 2. Pre tých, ktorí preferujú otvorení dizajn, majú nižší rozpočet no stále ocenia kvalitný zvuk sú AirPods 4 ako stvorené.

Ako som totiž poznamenal vyššie, AirPods 4 s ANC nemajú špičkové prehrávanie, no zhodnotil by som ho ako veľmi dobré a myslím si, že to bude ich cieľovej skupine dokonalo vyhovovať.

Zopár vecí, čo mi na AirPods 4 prekážalo 

AirPods 4
Zdroj: YouTube / Mike O’Brien (snímka obrazovky + úprava redakcie)

Do tejto časti som sa rozhodol zhrnúť ešte zopár detailov, ktoré má počas používania vyrušovali, alebo mi prekážali, no opäť ich nepovažujem za príliš podstatné, pretože sú riešiteľné alebo individuálne.

V prvom rade som mal zo začiatku menší problém s tým, že mi AirPods 4 s ANC vypadávali z uší počas behania. Možno to však bolo iba ich zlým nasadením, nakoľko keď som ich viac zatlačil do ucha, vypadávanie sa mi podarilo eliminovať a neovplyvňovalo to už ani celkovú kvalitu potláčania okolitých zvukov.

Tu však treba dodať, že všetci máme odlišné uši a každému budú AirPods 4 pasovať ináč. Koniec koncov, aj s AirPods Pro som v minulosti riešil tento problém a pomohla mi výmena silikónvých špuntov za inú veľkosť. Aj preto si nemyslím, že to bude prekážať každému, kto si tieto slúchadlá zaobstará.

Prečítajte si tiež  Budú ďalšie AirPods čierne tak ako tvrdia úniky? Tu je naša odpoveď

Potrápila ma aj konektivita 

Oveľa viac ma však sklamali technické problémy, ktoré som počas testovania AirPods 4 zaznamenal. Očakával som bezproblémové spojenie s mojím iPhonom tak, ako som na to zvyknutý z AirPods Pro 2, ale často som musel slúchadlá manuálne párovať, čo nie je príliš pohodlné.

Automatické prepínanie medzi zariadeniami bolo taktiež nespoľahlivé, čo je u Apple produktov nezvyčajné. Na druhej strane aj tento problém považujem skôr za softvérovú nedokonalosť, ktorá sa dá ľahko vyriešiť pomocou aktualizácie firmvéru. Nerobil by som z toho zatiaľ žiadnu veľkú vedu.

Stoja AirPods 4 za to? Jednoznačne ÁNO

AirPods 4
Zdroj: YouTube / Mike O’Brien (snímka obrazovky + úprava redakcie)

AirPods 4 nie sú zlým produktom. Pre tých, ktorí milujú otvorený dizajn AirPods a hľadajú slúchadlá s ANC pôjde o vynikajúci voľbu. Iste, cena na úrovni 199 € je už poriadna pálka a za podobné peniaze sa človek môže poobzerať aj po adekvátnej konkurencií, ktorá sa predáva často za polovicu, alebo dokonca tretinu.

Na druhej strane, toto je Apple a pri tejto značke sme si na vyššie čiastky už tak neják zvykli nehovoriac o tom, že AirPods 4 s ANC sú veľmi odolné, prežijú aj kontakt s vodou v rámci normy IP54 a predpokladám, že vám po zakúpení vydržia slúžiť ešte niekoľko dlhých rokov. Keď si to teda neskôr rozrátate, za svoje peniaze dostanete fantastickú hodnotu. Ak teda nad AirPods 4 s ANC uvažujete, jednoznačne choďte do toho.

Mali by ste zvážiť aj AirPods Pro 2

AirPods Pro 2
Zdroj: YouTube / Mark Spurrell / Max Tech (úprava redakcie)

Na záver ešte jedna dôležitá informácia. Aj keď vám môžem AirPods 4 s ANC odporučiť, pretože ich považujem za vynikajúci produkt s niekoľkými muchami, ktoré snáď Apple ešte softvérovo vychytá, z hľadiska ceny sa aktuálne viac oplatia AirPods Pro 2.

Zatiaľ čo AirPods 4 kúpite po kliknutí na tento odkaz za 186 € s DPH (pôvodne 199 €), AirPods Pro 2. generácie sa namiesto pôvodných 279 € s DPH dajú kúpiť už za 235 € s DPH. A to už nie je taký výrazný cenový rozdiel. Rozhodnutie ale nechávam na vás.

Tabuľka AirPods 4 vs AirPods Pro 2

Charakteristika AirPods 4 AirPods Pro 2
Cena 149 € (199 € s ANC) 279 €
Bezdrôtové nabíjacie púzdro Áno (len pri verzii s ANC) Áno
Procesor H2 H2
Výdrž batérie (hodnotená) 5 hodín a 30 hodín s nabíjacím púzdrom / 4 hodiny s ANC / 20 hodín s ANC a nabíjacím púzdrom 6 hodín a 30 hodín s nabíjacím púzdrom / 5,5 hodín s priestorovým zvukom a sledovaním hlavy
IPX hodnotenie IP54 IP54
Veľkosť a hmotnosť (AirPods) 30,2 mm x 18,3 mm x 18,1 mm / 4,3 gramu 30,9 mm x 21,8 mm x 24 mm / 5,3 gramu
Veľkosť a hmotnosť (nabíjacie púzdro) 46,2 mm x 50,1 mm x 21,2 mm / 34,7 gramu 45,2 mm x 60,6 mm x 21,7 mm / 50,8 gramu
Prečítajte si tiež  Harfa, unavená tvár alebo lopata: Na iPhone mieri nová nádielka emoji znakov

Tabuľka: AirPods 4 vs AirPods Pro 2

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 900 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -