Spoločnosť Apple oficiálne kontaktovala kalifornské DMV (California Department of Motor Vehicles) a úrad požiadala o zrušenie svojho povolenia na testovanie autonómnych vozidiel, ktoré malo byť aktívne až do 30. apríla 2025. Informoval o tom portál 9to5mac. Tento krok prichádza približne o 8 mesiacov po tom, čo uniknuté informácie priamo zo spoločnosti oznámili ukončenie projektu Apple Car.

Zrušenie povolenia pravdepodobne súvisí s internými rozhodnutiami Apple o ukončení vývoja autonómneho vozidla známeho ako projekt „Titan“. Okrem toho spoločnosť podala verejné oznámenia o hromadných prepusteniach zamestnancov, ktorí na vozidle pracovali. Nejde však o nič nezvyčajné, keďže to musel Apple urobiť ako svoju povinnosť.

Zaujímavé načasovanie s predstavením Tesla Cybercab

Tesla Cybercab
Zdroj: Tesla

Zaujímavosťou je, že Apple požiadal o zrušenie povolenia 25. septembra a úrady mu ho potvrdili už o dva dni neskôr, 27. septembra.

Tento krok teda prišiel len niekoľko týždňov pred tým, ako Tesla predstavila svoj Cybercab – plne autonómne vozidlo bez volantu a pedálov, ktoré bude slúžiť na cenovo dostupnú prepravu osôb (bez vodiča).

Pôvodne sa očakávalo, že Apple uvedie na trh autonómne elektrické vozidlo niekedy v roku 2028 za cenu presahujúcu 100 000 dolárov. Projekt mal priniesť revolúciu v oblasti autonómnej dopravy, avšak náročnosť vývoja sa neustále stupňovala a pre potenciálny neúspech to výrobca pravdepodobne radšej vzdal.

Tesla Cybercab by mal začať brátdiť cesty v roku 2027

Tesla Cybercab
Zdroj: Tesla

Americká automobilka Tesla v tejto súvislosti nedávno odhalila svoj Cybercab, tiež známy ako Robotaxi, ktorý bude dostupný do roku 2027. Vozidlo je po vizuálnej stránke veľmi atraktívne a zaujímavá má byť aj cena, ktorá sa má pohybovať už na úrovni 0,12 $ / kilometer (bez DPH). Na druhej strane môže situáciu tomuto vozidlo skomplikovať príliš zložitá regulácia v niektorých krajinách.

Doplniť tiež treba, že aj keď by mal Cybercab jazdiť od roku 2027, stále netreba zabúdať na fakt, že ide o automobilku Tesla a tá zvykne poriadne meškať.

Náš názor na celú vec

Je škoda, že Apple opustil projekt autonómneho vozidla, ktorý by mohol priniesť inovácie podobné tým, ktoré nám ukázal so svojim iPhonom vo svete smartfónov či Apple Vision Pro vo svete headsetov. Na druhej strane, vyvinúť vozidlo s autonómnym systémom jazdy je predsa len niečo úplne iné, ako vyvinúť telefón, počítač či tablet. Apple si to skrátka prerátal a zistil, že tadiaľto cesta nevedia. Nám nezostáva nič iné, ako to rešpektovať.

Prečítajte si tiež  Ako aktivovať v Telekome 1000 GB dát zadarmo?

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -