Norma MIL-STD-810, známa ako vojenský štandard, sa často spomína pri špičkovej spotrebnej elektronike, napríklad pri Apple Watch Ultra alebo Samsung Galaxy Watch Ultra. Táto norma je navrhnutá tak, aby zákazníkovi garantovala, že jeho zariadenie vydrží extrémne podmienky, ktoré môžu nastať pri bežnom aj náročnom používaní.

Čo je MIL-STD-810 a prečo je táto norma dôležitá?

MIL-STD-810, alebo aj MIL-STD-810H či MIL-STD-810G je vojenský štandard, ktorý definuje testovacie postupy na overenie odolnosti produktov voči rôznym environmentálnym faktorom, ako sú extrémne teploty, vlhkosť, prach, piesok, vibrácie alebo mechanický náraz.

Táto norma bola pôvodne vytvorená Ministerstvom obrany USA, ale významným spôsobom sa presadila aj v spotrebnej elektronike, najmä v oblasti nositeľných zariadení, smartfónov a outdoorových gadgetov, kde sa o ňu opierajú rôzni celosvetovo známy výrobcovia, ako Apple, Samsung či napríklad aj Garmin alebo Amazfit.

Testovacie metódy a odolnosť MIL-STD-810

Norma MIL-STD-810 zahŕňa viac ako 28 testovacích postupov simulujúcich reálne podmienky, v ktorých môže byť zariadenie používané. Medzi najčastejšie testy patrí odolnosť voči pádu, šoku, vibráciám, extrémnym teplotám a vode.

Tieto testy garantujú, že zariadenie dokáže odolať nielen bežným situáciám, s ktorými sa stretnete počas všedného dňa, ale aj extrémnym podmienkam, akými sú napríklad vysokohorský výstup alebo morské potápanie. Koniec koncov, aj pre Apple Watch Ultra s touto normou umožňujú bezstarostný ponor až do hĺbky 40 metrov.

Faktory, z ktorých sa skladá testovanie MIL-STD-810

Faktor Popis
1. Teplota Testovanie odolnosti zariadení voči vysokým a nízkym teplotám.
2. Vibrácie Skúšky odolnosti proti mechanickým vibráciám počas prevádzky.
3. Údery  Testovanie schopnosti zariadení odolať nárazom a rýchlym zmenám zrýchlenia.
4. Vlhkosť Overenie funkčnosti zariadení pri vysokých a nízkych úrovniach vlhkosti.
5. Prach a piesok Testovanie odolnosti proti vniknutiu prachu a piesku, ktoré môžu poškodiť zariadenie.
6. Výbušné prostredie Skúšky zariadení v prostredí s prítomnosťou výbušných látok.
7. Ponorenie Testovanie odolnosti zariadení pri ponorení do vody alebo iných kvapalín.
8. Slaná hmla  Overenie odolnosti proti korózii spôsobenej slanou fúkanou hmlou.
9. Slnečné žiarenie  Testovanie vplyvu UV žiarenia a intenzívneho slnečného žiarenia na zariadenie.
10. Dážď Skúšky odolnosti proti priamemu dažďu a vode.
11. Cyklus mrazu a topenia  Testovanie odolnosti pri opakovanom zamŕzaní a rozmrazovaní.
12. Zamrznutie  Overenie odolnosti zariadení voči formovaniu ľadu.
13. Rýchlosť  Testovanie odolnosti pri vysokých rýchlostiach vetra alebo pohybu vzduchu.
14. Akcelerácia  Skúšky odolnosti pri vysokých zrýchleniach a deacceleráciách.
15. Nadmorská výška  Testovanie zariadení pri nízkom tlaku vzduchu a vysokých nadmorských výškach.
16. Akustický hluk  Overenie odolnosti voči vysokým hladinám hluku a akustickým vibráciám.
17. Oheň  Skúšky odolnosti zariadení voči plameňom, vysokým teplotám a tepelnej expozícii.
18. Fumigant Testovanie odolnosti proti chemickým fumigantom a iným chemickým látkam.
19. Únik  Overenie tesnosti a odolnosti proti úniku tekutín alebo plynov.
20. Magnetické pole  Testovanie odolnosti voči silným magnetickým poliam.
21. Oceánska voda  Skúšky odolnosti proti korózii spôsobenej slanou oceánskou vodou.
22. Chemická odolnosť  Testovanie odolnosti zariadení voči rôznym chemikáliám.
23. Korózia  Overenie celkovej odolnosti voči korózii a chemickým reakciám.
24. Rádiovo-frekvenčné rušenie  Testovanie odolnosti voči rádiovému a frekvenčnému rušeniu.
25. Elektrostický výboj  Skúšky odolnosti voči statickému elektrickému výboju.
26. Pôda  Testovanie odolnosti zariadení pri kontakte s rôznymi typmi pôdy a nečistôt.
27. UV expozícia  Overenie odolnosti voči dlhodobej expozícii ultrafialovému žiareniu.
28. Biologické faktory  Testovanie odolnosti voči biologickým vplyvom, ako sú mikroorganizmy a hmyz.
29. Sucho Skúšky odolnosti zariadení pri suchých podmienkach a nízkej vlhkosti vzduchu.
Prečítajte si tiež  Pozrite sa, ako funguje rodinné zdieľanie od Apple.

Tabuľka: čomu musia odolať zariadenia certifikované podľa MIL-STD-810

Okrem MIL-STD-810 ste mohli počuť aj o normách MIL-STD-810A, MIL-STD-810G či MIL-STD-810H. Aký je medzi nimi rozdiel? 

Pokiaľ je vaše zariadenie certifikované podľa normy MIL-STD-810, zvyčajne sa za jej označením skrýva ešte nejaké písmenko, najčastejšie MIL-STD-810H alebo MIL-STD-810G.

Hlavným dôvodom je fakt, že týchto noriem vzniklo od uvedenia prvej certifikácie MIL-STD-810 v roku 1962 celkovo až deväť.

Postupne začali pribúdať nové testy a náročnejšie postupy, ktorým sú testované zariadenia vystavované a spolu s nimi sa podľa abecedy menilo aj písmeno za označením normy. Poznáme tak aj normy MIL-STD-810B (1967), MIL-STD-810C (1967), STD-810D (1983), STD-810E (1989) či MIL-STD-810F (2000).

Aspekt MIL-STD-810 MIL-STD-810G MIL-STD-810H
Dátum publikácie 1962 2008 2019
Počet testovacích metód Základná sada environmentálnych testov (približne 20) Rozšírená sada s pridanými testami Ďalšie rozšírenie s integráciou najnovších metodológií
Aktualizácie testovacích metód Pôvodné definície a postupy Aktualizované postupy, objasnené pokyny Aktualizované na digitálne testovacie postupy, vylepšené metódy
Pridané nové testy Nie sú prítomné Niektoré nové testy ako teplotný šok Pridané testy pre moderné technológie (napr. rádiové frekvencie, bioburden)
Odstránené/deprekované testy Nie sú prítomné Niektoré staršie testy modifikované alebo odstránené Zastaralé testovacie metódy aktualizované alebo odstránené
Zlepšenia postupov Základné pokyny pre postupy Podrobnejšie postupy, štandardizované metódy Vylepšené postupy s digitálnymi nástrojmi a reportovaním dát
Integrácia s inými normami Obmedzená Väčšia zhoda s inými vojenskými a priemyselnými normami Ďalšia integrácia s medzinárodnými normami
Dokumentácia a reportovanie Základné požiadavky Vylepšené štandardy dokumentácie Pokročilé reportovanie, vrátane digitálnych formátov
Použiteľnosť Široké spektrum zariadení Rozšírená použiteľnosť pre rozmanitejšie technológie Širší rozsah pokrývajúci pokročilé a nové technológie
Pokryté environmentálne faktory Základné faktory ako teplota, vlhkosť, šok, atď. Pridané alebo vylepšené faktory ako slnečné žiarenie Zahŕňa najnovšie environmentálne stresory a vylepšené existujúce
Testovacie zariadenia a nástroje Základné nástroje a popisy zariadení Aktualizované nástroje odrážajúce technologický pokrok Pokročilé digitálne nástroje a automatizované testovacie zariadenia

Príklad z praxe využitia MIL-STD-810H na Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra sú príkladom nositeľných zariadení, ktoré prešli testovaním MIL-STD-810H. Tieto hodinky sú navrhnuté pre športovcov a outdoorových nadšencov, a preto musia byť schopné odolávať extrémnym podmienkam – od vysokých teplôt, cez vysoký tlak, až po pády a nárazy.

Apple Watch Ultra 3
Screenshot

Aby sa to podarilo, Apple ich vybavil pevnou titánovou konštrukciou, odolnosťou voči vode na úrovni 100 M (10 ATM) či mimoriadne tvrdým zafírovým sklíčkom, ktoré odolá škrabancom aj rozbitiu.

Prečítajte si tiež  Trpká pravda o vodeodolnosti Apple Watch. Aj keď je na nich napísane 50 M, potápať by ste sa s nimi nemali

Či ste teda na športovom triatlone, alebo len idete na týždňový turistický výlet, MIL-STD-810 zaisťuje, že sa môžete spoľahnúť na svoju technológiu a s hodinkami by sa nemalo nič stať ani v prípade, že sa s nimi ponoríte, alebo ich omylom displejom oškriete o skalu.

Prečo je norma MIL-STD-810 obrovským bonusom pre spotrebiteľov? 

Ak sa nakoniec pýtate, či je norma MIL-STD-810 naozaj taká „úžasná“ a dôležitá, máme pre vás odpoveď. Tento štandard poskytuje garanciu, že zariadenie, ktoré si kúpite, dokáže zvládnuť oveľa viac, než len bežné nosenie alebo prenášanie.

Ak sa venujete outdoorovým aktivitám alebo len hľadáte odolný produkt, MIL-STD-810 vám dáva istotu, že zariadenie vydrží takmer všetky situácie, ktoré vás môžu na vašich výletoch či výpravách stretnúť.

Na druhej strane však netreba zabúdať na fakt, že aj spotrebná elektronika má svoje limity a pri nešťastnej nehode sa môže poškodiť. MIL-STD-810 teda nehovorí o nezničiteľnosti, len extrémnej odolnosti voči okolitým vplyvom. A to je zásadný rozdiel.

Kde všade sa s MIL-STD-810 môžeme stretnúť? 

Hoci sme vyššie opisovali predovšetkým inteligentné hodinky, kde je v posledných rokoch veľmi populárna, norma MIL-STD-810 sa často uvádza aj pri smartfónoch, tabletoch a dokonca notebookoch, ktoré sú navrhnuté pre profesionálov pracujúcich v teréne.

mil-std-810H
Zdroj: Apple / Dell

Napríklad Samsung Galaxy XCover sú smartfóny určené pre ľudí, ktorí potrebujú robustný výkon v akomkoľvek prostredí – od stavebných robotníkov až po prieskumníkov.

Pár slov na záver. MIL-STD-810 je viac než len marketingový ťah

Áno, výrobcovia v posledných rokoch začali „využívať“ štandard MIL-STD-810 ako marketingový aspekt ťah, pomocou ktorého sa snažia nalákať spotrebiteľov na kúpu ich produktu.

Na druhej strane netreba však zabúdať, že MIL-STD-810 je stále seriózny vojenský štandard, ktorý zaručuje odolnosť elektroniky v reálnych a často nepredvídateľných situáciách. Ak teda hľadáte zariadenie, ktoré vydrží viac, oplatí sa siahnuť po produktoch, ktoré prešli touto normou.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -