Spoločnosť Qualcomm odhalila svoj najnovší čip Snapdragon 8 Elite, ktorý predstavuje zásadný posun v technológii procesorov. Nový čipset sa pýši prvým procesorom Oryon, ktorý nahradil doterajšie polovlastné čipy Kryo Arm.

Qualcomm uvádza, že Snapdragon 8 Elite je vybavený najrýchlejším mobilným procesorom na svete. Táto novinka sa púšťa do priameho konkurenčného boja s A18 Pro, ktorý Apple použil vo svojich najnovších vlajkových lodiach iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

Qualcomm uvádza kladivo na spoločnosť Apple

Procesor Oryon je navrhnutý na 3 nm výrobnom procese, rovnako ako najnovšie čipy od spoločnosti Apple. Novinka obsahuje osem jadier, dve hlavné a šesť výkonných. Maximálna rýchlosť CPU by mala dosahovať rekordných 4,32 GHz.

Snapdragon 8 Elite sa taktiež môže pochváliť najväčšou zdieľanou vyrovnávacou pamäťou v odvetví. Nový grafický procesor Adreno naviac zvyšuje výkon a efektívnosť batérie vďaka svojej revolučnej architektúre.

Čip Qualcomm Snapdragon 8
Zdroj: QUalcomm

Tento čip je špeciálne navrhnutý s ohľadom na generatívnu umelú inteligenciu, s integrovaným Qualcomm AI Engine a technológiou Multimodal Gen AI. Táto inovácia umožňuje lepšie porozumenie hlasu, textu a obrázkom a vylepšuje interakciu s okolitým svetom prostredníctvom kamery smartfónu.

Spoločnosť Qualcomm hlási o 45 % vyšší výkon CPU a o 44 % lepšiu energetickú účinnosť v porovnaní s predchádzajúcou generáciou svojich čipov. Snapdragon 8 Elite tiež obsahuje integrovaný modem Snapdragon X80 5G, ktorý podporuje najnovšie technológie Wi-Fi 7 a 5G.

Pôjde o kľúčovú súčasť nadchádzajúcich Android zariadení od popredných výrobcov ako Google, Samsung, OnePlus, Xiaomi a ďalších. Uvidíme, ako na tento krok odpovie v budúcom roku gigant z Cupertina.

Prečítajte si tiež  Výroba čipov Apple sa ohromne rozšíri. Apple si našiel nového kľúčového partnera

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -