Dnes používame na iPhone XS Duálny fotoaparát, ktorý fotí skutočne fantasticky. Za horších svetelných podmienok by si ale mohol viesť predsa len ešte lepšie a presne preto tri objektívy v iPhone môžu byť tento rok realitou.

Tri objektívy v iPhone nie len kvôli fotkám

Smartfóny sa po stránke fotografovania už dávno posunuli na neskutočne vysokú úroveň. Veľa krát sa dá záber použiť aj v profesionálnom živote a netreba používať fotoaparáty za niekoľko tisíc eur. Samozrejme, s takýmito zariadeniami sa fotoaparát v iPhone nemôže porovnávať. Na druhú stranu ho ale v neprítomnosti dokáže zastúpiť a výsledok je použiteľný.

Apple používa najviac dva objektívy. Jeden ako klasický, druhý ako zoom. Pomáha to aj bokeh efektu, ktorý je v režime portrét o čosi prepracovanejší. Objavujú sa ale informácie, že to celkom nestačí a o tom, že tri objektívy v iPhone budú už počas tohto roka realitou.

Tri objektívy v iPhone môžu byť tento rok realita  - svetapple.sk
Tri objektívy v iPhone môžu byť tento rok realita – svetapple.sk

Kvalita aj v horších svetelných podmienkach či pri AR

Takáto novinka by mala pomôcť práve fotografovaniu v zhoršených svetelných podmienkach, kde to stále nie je celkom ideálne. Okrem iného by mali tri objektívy pomôcť aj pri mapovaní priestoru pre ARkit. Rozšírená realita je predsa len budúcnosťou a jej možnosti sa stále rozširujú. V Apple sú si toho veľmi dobre vedomí a presne preto chcú na nej zapracovať.

Estetika a dizajn nič moc.

Hoci by boli tri objektívy v iPhone na používanie a funkčnosť úplne super je tu jeden problém. Steve H.McFly známy aj pod pojmom @OnLeaks na Twitteri ukázal aj vizualizácie prototypov, s ktorými údajne momentálne Apple operuje. Tieto rendery vznikli v spolupráci s digit.in a vizuálne nepôsobia príliš vábivo.

https://twitter.com/OnLeaks/status/1081902300434780161

3 objektívy sú rozmiestnené pomerne nesymetricky a spolu so 4 LED diódami a mikrofónom úplne zabíjajú estetiku zadnej strany zariadenia. Navyše podľa únikov by novinka už nemala mať ostré hrany vystúpenej časti fotoaparátu ale zaoblené. Samotné vykrojenie ale mnohým používateľom vadí a radšej by ho na zariadení ani dnes nevideli.

Samozrejme ale dané rendery ešte nič neznamenajú. Ako sme písali o kúsok vyššie, opisujú len prototyp iPhonu na rok 2019 nie jeho finálnu podobu. Apple nikdy neoperuje len s jedným zariadením alebo s jednou verziou dizajnu zariadenia. Je ich vždy niekoľko a následne z nich vyberá. Dá sa teda povedať, že si na podrobnejšie úniky musíme ešte chvíľu počkať. Čo hovoríš na trojitú šošovku?

Prečítajte si tiež  Apple vyhral nad Európskou úniou. Na túto službu mu nik nesiahne
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.