Letné počasie už zavítalo na Slovensko a spolu s ním aj tradičné problémy, ktoré súvisia s prehrievajúcimi sa zariadeniami. Nie je to nič príjemné, keď má váš smartfón takú vysokú teplotu, že sa nedá ani držať v ruke. Okrem nemožnosti používania poškodzujete aj jeho batériu či iný hardvér. Prečítajte si 10 tipov, ako tomu zamedziť.

10. Pozor na slnko a nabíjanie

V iPhone 11/11 Pro bude mať batéria pravdepodobne dlhšiu životnosť.
Nikdy nezabúdajte iPhone na slnku, pokiaľ ho nabíjate – svetapple.sk

Začneme hneď základnou chybou, ktorej sa už určite dopustil každý jeden z nás. Nabíjanie batérie na priamom slnku. Už samotný proces dopĺňania energie zvyšuje teplotu vášho zariadenia (špeciálne pri výkonnejších adaptéroch).

Pokiaľ mu ešte pomôžete slnečnými lúčmi, nielen že sa môže smartfón prehriať, ale dokonca sa vie jeho akumulátor trvalo poškodiť.

Dávajte si teda pozor na to, kde ho nechávate na nabíjačke. Samozrejme, že v drvivej väčšine sa vôbec nič nestane. Určite však nechcete byť ten „jeden“ prípad.

9. Zbavte sa ochranné púzdra, krytu alebo iného obalu

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Kryty sú pekné a bezpečné, no v lete vedia byť aj na škodu – svetapple.sk

Prvá investícia po kúpe nového mobilu zvyčajne smeruje do príslušenstva, ktorým ho vieme ochrániť. Nie sú to len temperované sklíčka, ktoré fungujú veľmi spoľahlivo. Dôležité sú najmä kryty, púzdra či iné obaly z najrôznejších materiálov. Niektoré môžu byť hliníkové, iné plastové, gumené či dokonca textilné. Na trhu je množstvo výrobkov, ktoré ľudia veľmi radi používajú.

Leto je ale zradné a váš smartfón sa ešte viac zapotí, pokiaľ ho prekrýva vrstva neodvzdušneného obalu. V tých najhorúcejších mesiacoch si ho teda radšej dajte dole. Pokiaľ sa obávate o „bezpečnosť“, zvoľte spomínané temperované sklíčko (dopredu aj dozadu). Možno nie je až také efektívne ako kryt, no zachráni veľa a telefón sa vám nebude zbytočne prehrievať.

8. Vypnite lokalizačné služby vo chvíli, keď ich nepotrebujete

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Vypnite ich keď ich nepotrebujete – svetapple.sk

Sledovanie polohy je dnes úplne bežná súčasť väčšiny aplikácií. Povedzme si ale na rovinu, že ho nepotrebujete používať 24/7. Aj keď zvyšuje používateľský komfort, komponenty potrebné na jeho prevádzku sa zvyknú poriadne zahriať.

Ak pri tom máte iPhone niekde vo vrecku, pri teplote 31°C, nerobí mu to dobre. Lokalizačné služby deaktivujete týmto spôsobom:

  • Otvorte Nastavenia.
  • Vyberte položku Súkromie.
  • Vo vrchnej časti kliknite na Lokalizačné služby.
  • Kliknite na prepínač a dajte ho do vypnutej polohy.

7. Vypnite Bluetooth a tak isto aj Wi-Fi vo chvíli, keď ich nepotrebujete

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Aj Wi-Fi a Bluetooth môžu zabrániť vysokým teplotám vášho zariadenia – svetapple.sk

Váš smartfón je plný technológií, ktoré sú podobne ako lokalizačné služby užitočné, no netreba ich používať nonstop. Patrí sem aj Bluetooth a Wi-Fi.

Prečítajte si tiež  Váš iPhone vás cez mikrofón neustále počúva: Takto to vypnete

Predpokladáme, že obe máte neustále aktivované. Pokiaľ ich však vypnete, zariadenie sa môže vo vysokých teplotách trápiť podstatne menej. Keď ich budete potom potrebovať, behom sekundy ich máte opäť zapnuté.

6. Zapnite si režim lietadlo, ak neočakávate hovory a nepotrebujete internet

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Nekompromisné ale účinné riešenie – svetapple.sk

Tento trik sa netýka len zamedzeniu prehrievania, ale aj úspory energie pri vonkajších horúčavách. iPhone a ani žiaden iný telefón nemá rád veľké extrémy. Nerobí mu dobre teplo ani zima.

V takýchto situáciach sa používatelia často stretávajú so zrýchleným vybíjaním. Pokiaľ sa vyberiete niekde ku vode a viete, že váš smartfón potrebujete len na púštanie pesničiek cez káblový reproduktor, zapnite si režim lietadlo (ak neočakávate hovory).

Vypnete tým lokalizačné služby, Bluetooth, Wi-Fi a všetko ostatné, čo môže spôsobovať jeho prehrievanie. Keďže procesor nemusí robiť náročné procesy na pozadí, udrží si vysoké % batérie pomerne dlhú dobu.

5. Vyhnite sa náročným procesom

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Na toto by ste mali v lete radšej zabudnúť – svetapple.sk

Toto je snáď úplne logické. Pokiaľ hráte hry, renderujete video, upravujete veľké fotografie prípadne robíte čokoľvek iné, s čím sa smartfón zapotí aj počas bežného počasia, je úplne jasné že pri letných teplotách sa problémy znásobia. Ak to nie je nutné, vyhnite sa akýmkoľvek náročným procesom v tomto období.

4. Nenechávajte zariadenie na slnku

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Váš iPhone nemá rád priame slnko – svetapple.sk

Opäť niečo podobné, ako pri prvom bode. Priame slnko by síce s vašim iPhonom nemalo urobiť nič, no teoreticky môže poškodiť akumulátor, čo sa určite neoplatí riskovať.

Veľmi zradné vedia byť najmä terasy a stoly, kedy telefón položite na rozhorúčenú plochu a zhora mu pomáha silné slnko. Vždy dbajte na to, aby bol v tieni.

Platí to samozrejme aj kdekoľvek inde. Ak sa náhodou nachádzate napríklad na pláži, použite uterák, prikrývku, batoh, kabelku alebo čokoľvek iné, do čoho/pod čo sa dá zariadenie schovať. Síce bude stále na slnku, no nie priamo. To je veľmi dôležité.

3. Nezabúdajte svoj telefón v aute

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Smartfón si vezmite so sebou – svetapple.sk

Zastavte na veľkom parkovisku, vypnite motor a ostaňte v aute. Sami na sebe si viete vyskšať, koľko to v horúčavách reálne vydržíte. Telefón je síce elektronika ale ani tá nie je úplne nezničiteľná.

V kabíne vozidla môže byť už po 10-15 minútach približne 70°C. Pomáhajú tomu aj čoraz bežnejšie panoramatické strešné okná. Ak si tu teda zabudnete iPhone, nie je vylúčené, že vás po návrate k nemu môže na displeji „prekvapiť“ informácia o prehrievaní sa.

Prečítajte si tiež  Používatelia iOS 14.7.1 sa sťažujú na výpadky siete, zhoršenú výdrž batérie a prehrievanie zariadenia

Okrem iného tu platia aj ďalšie riziká. Telefón vie pri šikovných zlodejských rukách z prednej sedačky zmiznúť oveľa skôr, ako si na pumpe zaplatíte za benzín. Dávajte si preto pozor.

2. Navigačný systém v aute na palubnej doske sa vie vypomstiť

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Navigácia mu môže ublížiť – svetapple.sk

Cestovanie do oblastí, ktoré nepoznáme, je takmer vždy sprevádzané používaním navigácie. Veľmi často ľudia uprednostnia tú vo svojom mobilnom zariadení pred vstavaným systémom vo vozidle.

Je presnejšia a poskytuje informácie v reálnom čase. To sú samé benefity… Palubná doska či predné okno ale nie sú miesta, kde by sme vám odporúčali umiestniť iPhone. Sú možno „najprehľadnejšie“, no akumulátor tu doslova trpí. Lokalizačné služby, náročná aplikácia, silné priame slnko na zadnú časť zariadenia a nabíjanie cez USB-kábel. Toto všetko spojíte dokopy.

Len tak pre zaujímavosť, naša kolegyňa Katka presne pred rokom kúpila úplne nový iPhone XS a používala ho takýmto spôsobom. Dnes má jej akumulátor kapacitu len 85%! Batéria sa trvalým prehrievaním nenávratne poškodila. V redakcií máme aj starší iPhone X. Po takmer troch rokoch bežnej prevádzky dosahuje jeho batéria 84%.

1. Vypnite horúce/prehriate zariadenie

Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.
Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.

V deviatich bodoch sme sa vám snažili poskytnúť užitočné tipy, ako zvládnuť používanie smartfónu v letných mesiacoch tak, aby sa neprehrial. Čo ak k tomu ale napokon dôjde? Nič sa nedeje. Viackrát sme zdôraznili, že telefóny by mali niečo vydržať a to platí aj o batérii, ktorá sa nachádza v ich tele.

Tak či onak ale nie je rozumné, aby ste v horúcom stave používali svoje zariadenie aj naďalej. Dajte mu vydýchnuť. V najlepšom možnom prípade ho vypnite a odložte niekde do chladu alebo do tieňa. Už po 10 minútach budete cítiť, či je jeho konštrukcia stále horúca alebo nie. Ak je všetko v poriadku, iPhone zapnite a používajte ďalej.

iOS 14 - 3 problémy, ktoré sa mi objavujú v prvej bete.
Ako v lete zamedziť prehrievaniu smartfónu? Tu je 10 užitočných tipov.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.