Najnovšie informácie z pozadia jablkovej spoločnosti naznačujú, že sa v blízkej budúcnosti neosamostatní len od Intelu. Vyzerá to tak, že Apple Sillicon dostane vlastný grafický čip. Cupertinský gigant bude mať tak pod kontrolou takmer celý hardvér svojich počítačov.

Apple pracuje na vlastnej grafike

Ohľadom nových ARM procesorov z dielne spoločnosti Apple zatiaľ nemáme veľa informácii. Vieme však, že budú minimálne veľmi výkonné, energeticky úspornejšie a takisto sa majú menej prehrievať. Zasadiť novú architektúru do počítačov je odvážny krok, no kompetentní veľmi dobre vedia, prečo to robia.

Medzi prvé zariadenia, ktoré sa dočkajú čipu Apple Sillicon má patriť MacBook Pro 13″ (2020), iMac 24″ (2020), MacBook Pro 14″ (2021) a MacBook Pro 16″ (2021). Do dvoch rokov sa potom dostanú do každého zariadenia, ktoré bude v ponuke.

Apple práve predstavilo nový MacBook Pro 13" 2020!

Čo sa týka GPU, tak o tú sa v prípade špičkových konfigurácii stará spoločnosť AMD. Nájdeme ju v MacBooku, iMacu a tiež Macu Pro. V blízkej budúcnosti však ani toto nemusí byť samozrejmosť. Na základe dnešného úniku sa predpokladá, že počítače od Apple prídu s vlastnou grafickou kartou. Cupertinský gigant už na tomto poli pracuje, avšak jedná sa o odvetvie mobilných zariadení. Tak či onak ale môžeme hovoriť o určitých skúsenostiach, ktoré inžnieri dokážu pretaviť aj do počítačov Mac.

Uvidíme ako budú fungovať prvé grafické čipy od Apple v praxi. Každopádne ale veríme, že vývojom hardvéru a softvéru bok po boku vznikne ešte lepšia kompatibilita. Macy tak môžu byť spoľahlivejšie a výkonnejšie, čo je vlastne cieľom tohto prechodu. Držíme palce!

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.