O prechode z kontroverzného portu Lightning na USB-C sa v prípade Apple zariadení hovorí už roky. V prípade portfólia Macov alebo iPadov sa tento krok celkom darí implementovať, no s iPhonmi to už tak jednoduché nie je. Apple sa Lightningu zrejme bude držať až do posledných sekúnd aj napriek tomu, že aj samotnej firme je prechod na USB-C viac než jasný.

Prečítajte si tiež  Apple sa Lightningu tak skoro nevzdá. Oproti USB-C má vraj niekoľko výhod

V tejto tematike sa o slovo už po niekoľkýkrát prihlásila Európska Komisia, ktorá predložila návrh o znížení elekroodpadu a zjednotení konektorov pre elektronické zariadenia. Apple by sa tak musel postarať o prechod z Lightningu na USB-C vo všetkých ponúkaných iPhonoch, iPadoch a slúchadlách AirPods.

Vyhlásenie sa samozrejme netýka iba spoločnosti Apple, ale aj ostatných hráčov na poli technologického priemyslu. Okrem smartfónov a tabletov je reč aj o tabletoch, kamerách, prenosných reproduktoroch, vreckových herných konzolách a slúchadlách.

Väčšina konkurenčných producentov však funguje na „céčku“ už dlhšiu dobu, preto sú všetky oči upreté práve na jablkovú spoločnosť. Ak by návrh prešiel (čo je viac než možné), Apple by malo na prechod na USB-C v rámci celého portfólia produktov dva roky.

Lightning USB-C

K hlavnému verdiktu v rámci rovnakého pojednávania sa ešte v roku 2018 Európskej Komisii nepodarilo dôjsť. Dôvodom bolo poukázanie na to, že radikálny prechod na jednotný port by mal paradoxne na svedomí ešte rýchlejší nárast elektronického odpadu. Za týmto vyhlásením stála ako inak, práve spoločnosť Apple.

Okrem jednotného konektoru by Komisia chcela zatlačiť aj na obmedzenie pribaľovania nabíjacích adaptérov, ktoré podľa EÚ nie sú nevyhnutné. Tie by mali byť predávané nezávisle od samotných elektronických zariadení. O začiatok tohoto trendu sa postaralo Apple už v minulom roku pri predaji iPhonu 12 a hodiniek Apple Watch Series 6.

Prečítajte si tiež  Apple predstaví svoj prvý ohybný iPhone v roku 2024

Čo hovoríte na túto tému vy? Privítali by ste vo svojom iPhone USB-C port alebo vám Lightning nevadí a pokojne by ste pri ňom ostali? Podeľte sa s nami o váš názor v sekcii komentárov pod článkom.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -