Napriek tomu, že jablkové telefóny nepatria práve k tým najlacnejším zariadeniam na trhu, tohtoročné modely sa môžu popýšiť jednou zaujímavosťou týkajúcou sa ich ceny. V porovnaní s predošlou generáciou v podobe iPhonu 12 Pro sa náklady na výrobu novej vlajkovej lode mierne zvýšili. Za nový iPhone 13 Pro ale platíme rovnako.

Prečítajte si tiež  iPhone by mohol tento rok prísť s operačnou 6 GB RAM.

Rozdiel v nákladoch na výrobu je konkrétne $22 dolárov, na čom sa podpísali nové ProMotion displeje, čip A15 Bionic, väčšia batéria a komplexnejšie zhotovenie trojice kamerových objektívov. Náklady na výrobu nového iPhone 13 Pro sa vyšplhali na $570 dolárov, zatiaľčo jeho predchodca figuroval sumou $548 dolárov. Pre porovnanie je možné uviesť napríklad konkurenčný Samsung Galxy S21+, ktorého produkcia je v porovnaní s iPhonmi lacnejšia o približne $50 dolárov.

iPhone 13

Cena Pro-čkových telefónov ostala nezmenená a dôvodov je hneď niekoľko. Tým najdôležitejším je odstránenie iPhonu 12 Pro z oficiálneho line-upu spoločnosti. prémioví reselleri a firmy tretích strán samozrejme tieto modely ponúkajú, no v oficiálnom jablkovom obchode by ste ich hľadali len márne. Apple na svojom webe ponúka okrem nových modelov z rady 13 už len iPhone 12 a 12 mini, iPhone 11 a cenovo najdostupnejší iPhone SE.

Ďalším dôvodom je minimálny rozdiel s predchádzajúcou generáciou. Mimo menších kozmetických zmien týkajúcich sa vizuálu sa iPhone v prípade výkonnosti opäť posunuli o krok ďalej. To rovnako platí aj pre kvalitu fotoaparátov, displeja a výdrže batérie. Rozdiel medzi iPhonmi 11 a 12 však bol omnoho badateľnejší, čo sa pochopiteľne odrazilo aj na vzostupe ceny. V tohtoročnom prípade si ale gigant z Cupertina povedal, že update na novú generáciu ponechá v rovnakej cenovej relácii.

Pôvodne sa uvažovalo o zvýšení ceny, čoho dôvodom mala byť kompenzácia vzhľadom na dlhotrvajúci nedostatok polovodičov a problémy s výrobou. Apple však tieto komplikácie začalo pociťovať až v posledných týždňoch, takže zvyšovanie cien sa nakoniec nekonalo. Kríza však začína dobiehať aj firmu z Cupertina, takže najbližšie mesiace bude výroba o niečo problematickejšia.

Prečítajte si tiež  Apple chystá nový prémiový model iPhonu. Rad Pro a Pro Max sa tak rozšíri o nového člena

Zaobstarali ste si jeden z nových modelov iPhonu 13 alebo ostávate pri starších smartfónoch jablkového portfólia? podeľte sa s nami o váš názor na novú radu iPhonov v sekcii komentárov pod článkom.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -