Hranie hier na Apple zariadeniach bolo vždy kontroverznou témou, ktorá sa na poli gamingu rieši už roky. Jablková spoločnosť sa na tomto fronte pokúsila o prínos v rámci služby Apple Arcade, no ako vieme, Indie hry nemôžeme porovnávať so špičkovými AAA titulmi, ktoré máme možnosť hrať na PC a na herných konzolách. Herný priemysel sa však dočkal revolučnej novinky, ktorá môže Apple zariadenia premeniť na plnohodnotnú hernú platformu.

Prečítajte si tiež  Herná služba xCloud konečne prichádza na iOS a iPadOS

Microsoft pred pár mesiacmi konečne spustil službu xCloud, vďaka ktorej si môžeme zahrať triple-A tituly na obrazovkách smartfónov, tabletov a Windows PC. Napriek tomu, že cloud gaming nie je vo svete hier žiadnou novinkou, na zariadeniach s iOS a iPadOS by ste hľadali podobnú vychytávku len ťažko.

K hraniu hier prostredníctvom služby Xbox Cloud Gaming však budete okrem mobilného zariadenia či tabletu potrebovať aj predplatné Game Pass Ultimate. Členstvo Ultimate ponúka okrem prístupu k celej hernej knižnici Game Pass aj členstvo EA Play, kde môžete nájsť tituly od Electronic Arts ako série FIFA, NHL, Need For Speed alebo Battlefield.

iPad xCloud

V cene je takisto predplatné Gold, ktoré ponúka hranie v režime hry viacerých hráčov, zľavy a ďalšie benefity. Predplatné Xbox Game Pass Ultimate môžete získať za 1€ na prvý mesiac, následne vás členstvo vyjde na 12,99 €. O predplatnom sa dozviete viac na tomto odkaze.

V neposlednom rade je potrebné poznamenať, že aj keď xCloud ponúka virtuálne ovládanie na dotykovej obrazovke, nejedná sa o najšťastnejšie riešenie. Najviac si hru užijete podobne ako pri štandardnej hernej konzole – s herným gamepadom. Systémy iOS a iPadOS podporujú pripojenie ovládačov či už z Xboxu alebo PlayStation, čím získate oveľa lepší zážitok z hry.

iPad v úlohe prenosnej hernej konzoly

Musím sa priznať, že ako herný nadšenec som bol voči xCloudu spočiatku skeptický. Kto by sa už len chcel krčiť nad miniatúrnou obrazovkou iPhonu alebo iPadu pri hraní obľúbených hier. Rýchlo som však pochopil, že čaro xCloudu nespočíva v premene iPadu na primárnu hernú platformu, ale ako doplnok do vášho „herného ekosystému“.

Bolo by prehnané tvrdiť, že hranie na tablete sa môže rovnať zážitku na konzole alebo počítači. Určite ste sa ale ocitli v situácii, keď ste sa mali chuť vyblázniť pri obľúbenej hre, no nemali ste prístup ku konzole.

iPad xCloud

Vďaka xCloudu sa z iPadu stáva dokonalá prenosná platforma, ktorú možno prirovnať k handheldu Nintendo Switch. Ak niekam cestujete, stačí si jednoducho hodiť do tašky iPad, herný gamepad a ste pripravený hrať odkiaľkoľvek.

Ak už chceme porovnávať iPad so službou xCloud k prenosnej konzole, nesmieme zabudnúť na dobré pripojenie k sieti. Ak ostane odtrhnutý od internetu, žiadnu z hier si nezahráte, nakoľko sa jedná o priame streamovanie obrazu a zvuku. Žiadnu z hier si nesťahujete priamo do úložiska zariadenia čo je síce výhodou pri uvoľnení miesta, no negatívom ak sa ocitnete bez pripojenia na sieť.

Prečítajte si tiež  Herná služba xCloud mieri na televízne obrazovky. Dočkáme sa jej aj na Apple TV?

Ako spustiť xCloud na iOS a iPadOS

Na prístup ku cloudovému hraniu budete potrebovať aktivované konto Microsoft s platným členstvom Game Pass Ultimate. K svojmu účtu alebo k registrácii môžete pristupovať prostredníctvom tohto odkazu.

Ako vieme, Apple má v prípade poskytovania aplikácií s vlastným digitálnym obchodom veľmi prísne podmienky. Microsoft ale šikovne obišiel početné reštrikcie, aj keď spustenie samotného xCloudu je tým pádom o čosi zložitejšie. Nejedná sa však o žiadnu raketovú vedu. Službu možno využívať prostredníctvom prehliadačov Safari, Chrome alebo Microsoft Edge. Stačí navštíviť stránku xbox.com/play a prihlásiť sa so svojim Microsoft kontom.

xCloud

Fantastický herný zážitok s niekoľkými kompromismi

Hranie cez cloud som testoval v rámci oboch dostupných jablkových systémov (iOS, iPadOS), ktoré službu podporujú. xCloud som teda testoval ako na iPhone 13 Pro, tak aj na dvojici iPadov v zložení iPad Air 3 a iPad mini 6. Venovať by som sa však chcel hlavne iPadom, nakoľko veľkosť obrazovky v tomto prípade hrá zásadnú rolu.

Po zapnutí akejkoľvek hry z knižnice je načítavanie pochopiteľnejšie o niečo pomalšie ako na konzole. Gameplay je však veľmi plynulý a jednoliaty a až na niekoľko prípadov, keď som sa stretol s frame dropmi alebo ojedinelým sekaním bol zážitok viac než postačujúci. To sa však dá obhájiť kvalitou pripojenia, keďže sa jedná o streamovanie obsahu a nie čítania dát z disku.

xCloud iPad

Pri testovaní som mnohokrát zabudol na fakt, že hrám na tablete a nie na stolnom počítači. Odozva gamepadu je na nerozoznanie s konzolou, pričom okrem klasického Xbox ovládača som používal aj DualSense určený pre PlayStation 5 alebo DualShock 4 pre staršiu generáciu PS.

Najviac si však hry užijete so zaužívaným „xboxáckym“ gamepadom, nakoľko funkcie sú presne prispôsobené tlačidlám ako v prípade konzoly. Zoznam všetkých podporovaných ovládačov nájdete tu.

Prečítajte si tiež  Netflix plánuje obísť pravidlá App Store. Herné tituly budú dostupné individuálne

Čo ma však prekvapilo, je vypadávanie a absencia zvuku, ktorá na šťastie po chvíľke zmizla. Pravdepodobne sa jednalo iba o krátkodobý výpadok, keďže Microsoft službu sprístupňuje ešte stále v rámci otvorenej beta verzie. Ak ste sa však stretli s podobným problémom, neváhajte nám napísať. V mojom prípade pomohlo jednoduché reštartovanie hry alebo opätovné otvorenie xCloudu.

Hernému kombu v podobe iPad + xCloud však nemám až na pár drobností absolútne čo vytknúť. Či už sa jednalo o hranie Forza Horizon 5 v singleplayer režime alebo režim pre viacerých hráčov v Gears 5, Halo Infinite alebo iných Microsoft peciek, iPad si splnil úlohu do poslednej bodky. Pocit z hrania je rovnaký ako na hernej konzole, samozrejme ak si odmyslíte veľkosť obrazovky a prislúchajúcu kvalitu obrazu.

xCloud iPad

Microsoft nedávno rozšíril cloudové hranie aj pre majiteľov Xboxov. Hry si tak nemusíte fyzicky sťahovať, ale môžete si ich užiť aj prostredníctvom streamu. Vďaka supervýkonnému hardvéru konzol Xbox Series X, ktoré boli integrované do datacentier Microsoftu by sme sa mali dočkať rýchlejšieho loadingu a vylepšených framerate-ov.

Lepšiu odozvu plánuje firma riešiť streamovaním hier v 1080p a 60 FPS, čím chce dosiahnuť rovnaký herný zážitok na celej škále mobilných platforiem. Uvidíme, s čím ešte Microsoft v rámci služby dorazí v najbližších mesiacoch. Jedno sa však musí Microsoftu uznať a to že, s xCloudom vykročil naozaj správnym smerom.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach, kde nás sleduje dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Môže ťa zaujímať
- Reklama -