Spoločnosť Apple nám na poslednej konferencii predstavila úplne nový iPhone 14, ktorý prišiel v dvoch verziách a veľkostiach. No a zatiaľ čo štandardný iPhone 14 / 14 Plus a prémiový iPhone 14 Pro / 14 Pro Max majú medzi sebou množstvo odlišností, jednu špeciálnu novinku majú predsa len spoločnú. Týka sa snímania okolitého svetla.

iPhone 14 / 14 Pro má konečne dva ambientné senzory

Pokiaľ sa pozrieme na históriu iPhonov, rýchlo zistíme, že tieto zariadenia používali vždy len jeden snímač, pomocou ktorého sa snažili získať dáta o okolitom svetle. Na základe nich potom prispôsobili jas displeja a používateľ to nemusel robiť manuálne.

Vďaka technickým špecifikáciám spoločnosti Apple teraz, ale vieme, že v prípade iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro boli použité snímače hneď dva. Prvý z komponentov sa nachádza na prednej strane v oblasti výrezu tak, ako na starších iPhonoch.

Ten druhý je, ale umiestnený inde a podľa viacerých názorov sa nachádza v zadnej časti zariadenia. V našej redakcii sa domnievame, že ho Apple vložilo s vysokou pravdepodobnosťou priamo do zadného LED blesku, ktorý má trochu iný dizajn než pri predošlej generácii iPhonu 13.

Je pri tom zaujímavé, že Apple využíva túto technológiu až dnes, keď ju má k dispozícii celá škála konkurentov. Stačí sa pozrieť na spoločnosti Samsung alebo Xiaomi, či dokonca aj Google. To síce pridalo druhý snímač osvetlenia do svojho smartfónu Pixel 6 len minulý rok, no stále predbieha technologického giganta z Cupertina.

Načo potrebuje iPhone 14 dva svetelné senzory?

Druhý svetelný senzor v iPhone
Zdroj: Apple

Určite sa teraz pýtate, prečo sa spoločnosť Apple vôbec rozhodla do svojich nových smartfónov implementovať sekundárny senzor okolitého svetla, keď ho doteraz nepotrebovala.

No, nie je to celkom pravda. Táto technológia sa ako štandard využíva napríklad v zariadeniach iPad.

A aj keď firma ku tejto zmene žiadne oficiálne vyjadrenie neposkytla, na základe doterajších zistení vieme, že toto vylepšenie súvisí s vylepšením funkcie okolitého jasu. Existujú totiž situácie, v rámci ktorých jeden snímač nemusí stačiť. V takomto prípade teda zozbiera údaje aj ten druhý, zariadenie ich spracuje a následne upraví intenzitu svietenia.

Je predsa logické, že keď telefón čerpá dáta z dvoch svetelných zdrojov, dokáže ponúknuť lepšiu optimalizáciu, ako pri práci s jedným zdrojom. Túto novinku však budeme skúmať aj my v redakcii a akonáhle spozorujeme nejaké zmeny, dáme vám vedieť.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.