Nedávno sme písali o tom, ako najväčšiu továreň spoločnosti Foxconn na výrobu iPhonov v čínskom meste Čeng-čou musela čínska vláda úplne zablokovať, z dôvodu politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19.

Vzhľadom na to, že pracovníci montážnych liniek vo veľkom opúšťali obrovský závod (utekali dokonca aj cez ostnaté drôty), nové iPhony 14 a iPhony 14 Pro dnes nemá kto vyrábať. A to je obrovský problém.

Reklama

Táto situácia donútila spoločnosť Apple k priznaniu, že „očakáva nižšie dodávky iPhonu 14 Pro a iPhonu 14 Pro Max, než pôvodne predpokladala, a zákazníci budú čakať dlhšie na svoje nové produkty.“ 

Keby sa toto stalo počas leta, pravdepodobne by sa s tým firma vysporiadala lepšie. Za niečo vyše mesiaca však máme Vianoce a to je pre technologického giganta z Cupertina to najdôležitejšie obdobie v roku.

Foxconn sa snaží nalákať pracovníkov naspäť do továrne 

Tim Cook v továrni Foxconn! - svetapple.skAko píše portál PhoneArena (prostredníctvom CNN), spoločnosť Foxconn teraz začala ponúkať bonusy pre pracovníkov, ktorí nedávno opustili areál závodu, aby obnovila počet svojich zamestnancov, ktorý bol vážne zredukovaný po prepuknutí lokálnej pandémie.

Toto oznámenie o dodatočných prémiách bolo zverejnené na jednom z účtov čínskej sociálnej siete WeChat. Správa spoločnosti Foxconn na čínskej platforme konkrétne uvádza:

„Epidémia narušila našu prácu a život, ale… spoločnosť dosiahla míľnikové výsledky v rámci súčasných preventívnych opatrení proti epidémii. Výrobný a životný poriadok v parku sa postupne obnovil do normálu.“

Reklama

Tí pracovníci, ktorí odišli zo spoločnosti Foxconn medzi 10. októbrom a 5. novembrom, dostanú jednorazový bonus 500 jüanov (69 €) ak sa opäť vrátia do továrne. Noví pracovníci budú dostávať 30 jüanov (4 €) na hodinu.

Iste, v Číne je lacnejšia pracovná sila než u nás v Európe, no už dávno neplatí, že tu zamestnanci továrni pracujú za extrémne nízke mzdy. Dostať teda 69 € za návrat do továrne nemusí byť dostatočne motivačným bonusom. Foxconn ale zrejme vie čo robí a tak uvidíme, aká bude mať jeho iniciatíva výsledok.

Extrémne tvrdé podmienky pre zamestnancov Foxconnu

Foxconn Apple
Zdroj: Reuters

Vo chvíli, keď čínska vláda zaviedla lockdown, Foxconn urobil vlastné opatrenia, v rámci ktorých zakázal svojim zamestnancom jesť v jedálni a prinútil ich stravovať sa v ubytovacích zariadeniach.

Minulú stredu čínska vláda iniciovala sedemdňový lockdown vo výrobnej zóne, ktorá zahŕňa aj továreň Foxconn na výrobu iPhonov. V príspevku spoločnosti Foxconn na WeChat sa uvádza, že hneď ako sa „uzávera na úrovni okresu zruší“, budú môcť pracovníci začať pracovať.

Prečítajte si tiež  Takto sa Steve Balmer, bývalý šef Microsoftu smial, keď Apple predstavil prvý iPhone v roku 2007

Po skončení výluky spoločnosť Foxconn vyzdvihne pracovníkov, ktorí sa chcú vrátiť, spolu s novými pracovníkmi a odvezie ich do továrne, kde budú pracovať, bývať a stravovať sa v uzavretom systéme.

Veľkou otázkou zostáva, či sa bývalí pracovníci Foxconnu nechajú zlákať bonusom natoľko, aby sa vrátili a vyrobili toľko kusov iPhonu 14 Pro a iPhonu 14 Pro Max, koľko je potrebné na pokrytie sviatočného dopytu. Určite tu totiž bude potrebné extrémne pracovné nasadenie, keďže zastavenie výroby trvá už viac ako 10 dní.

Loopi reklama
Reklama

Na záver len chceme pripomenúť náš SvetApple bazár, v ktorom dnes nájdete viac ako 500 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Môže ťa zaujímať
- Reklama -