Spotify sa rozhodol tvrdo zakročiť proti spoločnosti Apple, ktorú šéf streamovacej služby v minulosti kritizoval za neadekvátne vysoké poplatky z každej jednej transakcie. Aj preto sa platforma rozhodla pre zmenu, ktorá sa dotkne množstva najvernejších predplatiteľov. Pokiaľ s ňou nebudú súhlasiť, ovplyvní to ich prémiový účet.

Aby sme to priblížili, spoločnosť Apple si od všetkých vývojárov aplikácií s ročným obratom nad 1 miliónov dolárov pýta 30 % poplatok z každej transakcie v aplikáciach a App Store. Pri predplatnom platíte túto čiastku až 12 mesiacov, pričom po uplynutí tohto obdobia klesne poplatok na 15 %.

Aj tak je to ale pomerne vysoká suma, ktorú sa napríklad streamovacia služba Netflix rozhodla obísť cez externé internetové platby. Na oficiálnej stránke si jednoducho podľa aktuálneho cenníka vyberiete balíček a po tom zaň zaplatíte.

Následne si vytvoríte účet a s ním vstúpite do aplikácie, ktorú si zadarmo stiahnete cez App Store. Netflix si teda necháva celú províziu z predplatného už poriadne dlhú dobu a spoločnosť Apple z týchto peňatí nevidí prakticky niš.

Spotify funguje podobne, no neplatí to pre všetkých používateľov  

Aplikácia Spotify spustená na iPhone so slúchadlami
Zdroj: Unsplash / Imtiyaz Ali

A aj keď švédska spoločnosť Spotify funguje na rovnakom princípe ako Netflix už niekoľko dlhých rokov, nie je to celkom to isté. Teraz zákazníkom rozposiela e-mail, v ktorom sa nachádzajú informácie o dôležitých zmenách.

Pre upresnenie, Spotify už približne sedem rokov neumožňuje zaplatiť si za predplatné Premium prostredníctvom App Store. Existujú však používatelia, ktorí presne týmto spôsobom ku službe pristupujú. Stačí, aby v rokoch 2014 – 2016 aktivovali predplatné a od tých čias sa z každej ich mesačnej platby strhne 15 % poplatok, ktorý si na účet pripíše Apple.

Spotify v spomínanom e-maily priamo uvádza, že už viac nebude akceptovať fakturačnú službu spoločnosti Apple, ako spôsob úhrady za mesačné členstvo:

Kontaktujeme vás, pretože keď ste sa pripojili k službe Spotify Premium, použili ste na predplatenie fakturačnú službu spoločnosti Apple. Bohužiaľ už túto metódu fakturácie ako spôsob platby neakceptujeme.“ – píše sa v správe.

Loopi Eco Case
Reklama

Pokiaľ zákazníci nezačnú platiť za svoj účet novým spôsobom, na konci zúčtovacieho obdobia bude ich účet presmerovaný na bezplatnú verziu s reklamami.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Aj Apple reagovalo na posledný teroristický útok vo Francúzsku!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -