Technologické spoločnosti trápi aktuálna kríza v oblasti smartfónov, kde predaje v lepšom prípade stagnujú a v tom horšom klesajú. Spoločnosť Samsung zdá sa nie je výnimkou a na tieto problémy teraz doplatila. Podľa oficiálnej tlačovej správy jej tržby spadli až o 22 % a zisky o neuveriteľných 95 %.

Firma v uplynulých troch mesiacoch dokázal predať produkty a služby za 60,01 bilióna wonov, čo je v prepočte zhruba 43 miliárd eur. To je zhruba o polovicu menej, ako sa očakáva od konkurenta z Cupertina (ten ešte nezverejnil výsledky). Z tejto sumy tvoril zisk presne 0,6 bilióna wonov, čo je v prepočte približne 430 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka vykázal Samsung až o 95 % vyšší zisk na úrovni cca 800 miliónov eur.

Ako upozorňuje Androidpolice, takéto mizerné čísla, ako zaznamenala firma v oblasti zisku za posledný kvartál dosiahla firma naposledy v roku 2009, kedy jej zisk tvoril len 0,59 bilióna wonov. Zaujímavé je tiež to, že hlavným dôvodom tejto straty nie kríza v oblasti polovodičov.

Samsungu sa nepredávajú smartfóny 

Samsung totiž čelí úplne inému problému a to nedostatočnému odbytu svojich mobilných zariadení. Aj keď je pravda, že firme sa začiatkom roka po uvedení série Galaxy S23 darilo, ošiaľ po pár mesiacoch utíchol a všetko sa vrátilo do veľmi „pochmúrnych“ koľají.

Tržby z predaja smartfónov a mobilných zariadení klesli podľa Samsungu z 31,82 na 25,55 bilióna wonov, čo je v prepočte 22,7 miliardy eur, respektíve 18,2 miliardy eur. Firma však teraz uviedla na trh nové skladačky Galaxy Z Flip 5 a Galaxy Z Fold 5, ktoré sa pokúsia tento negatívny trend zvrátiť.

Ako je na tom Apple? 

Tim Cook peniaze
Zdroj: YouTube / Apple Explained

Ako sme už naznačili v texte vyššie, uvidíme, ako na tom bude po druhom kvartáli 2023 spoločnosť Apple.

Všetko však nasvedčuje tomu, že sa technologickému gigantovi z Cupertina bude dariť. iPhony sa predávajú aj napriek kríze stále veľmi dobre, pričom Apple na nich oproti rovnakému obdobiu minulého roka stráca maximálne 1 – 3 %.

Navyše firma nedávno dosiahla dôležitú métu a jej trhová kapitalizácia preskočila magickú hranicu 3 bilióny amerických dolárov. Apple je vďaka tomu najhodnotnejšia spoločnosť na svete.

Toto všetko sa jej podarilo dosiahnuť v čase krízy, pričom veľmi pomohlo aj predstavenie Apple Vision Pro.

Reklama
Reklama

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple Watch Series 7 sú takmer po celom svete nedostupné. Dôvodom je nadchádzajúca 8. generácia
Môže ťa zaujímať
- Reklama -