Spoločnosť Apple predstavila v septembri 2023 nový iPhone 15, ktorý mal byť dokonalým globálnym produktom určeným pre každý svetový trh. Výrobca ho samozrejme ponúka aj v Číne, ktorá je pre neho strategicky už viac ako 10 rokov mimoriadne dôležitá. A aj keď sa tu predošlým iPhonom veľmi darilo, pri iPhone 15 nastala celkom iná situácia. Téme sa venoval Businessinsider.

Technologický gigant z Cupertina v Číne zaznamenal až o šesť percent nižší predaj iPhonu 15 od jeho uvedenia na trh v porovnaní s iPhonom 14 v rovnakom období minulého roka. Informvoala o tom agentúra Bloomberg no veľmi podobnú analýzu zverejnil aj Counterpoint Research, o čom sme vás informovali v samostatnom článku na našom webe.

Aj keď sa 6 % pokles na prvý pohľad nemusí zdať príliš výrazný, v skutočnosti predstavuje pri tak drahom produkte, akým je iPhonom možno aj miliardové straty.

A aj keď si väčšina ľudí myslí, že za to môže nedávny zákaz používania iPhonu v čínskej štátnej správe počas výkonu práce, ktorý bol obyvateľom krajiny udelený ešte v septembri, pravda je taká, že iPhone 15 má mimoriadne negatívne hodnotenie zo strany používateľov.

Huawei, Xiaomi a Oppo vraj v mnohom prekonávajú Apple 

iPhone 15 Pro
Zdroj: YouTube / Max Tech / Unsplash / Sophia Stark

Zatiaľ čo niektorí používatelia kritizovali príliš vysokú cenu zariadení (ktorá len tak mimochodom medziročne nenarástla), iným sa nepáčil nedostatok funkcií a inovatívnych riešení, ktoré už má konkurencia niekoľko dlhých rokov. Čínski obyvatelia nový iPhone 15 najčastejšie porovnávali so zariadeniami, ktoré vznikli v ich rodnej krajine. Išlo napríklad o odvekého rivala Apple spoločnosť Huawei a jej smartfón Mate 60 Pro.

Na sociálnej sieti Weibo sa objavilo niekoľko komentárov, v rámci ktorých to iPhone 15 poriadne schytával. „Nie je to tak, že Huawei je lepší, ale Apple je menejcenný. Ak by ste to boli vy, upgradovali by ste na iPhone 15 len preto, aby ste získali nabíjanie cez USB C?“ napísal jeden z používateľov platformy.

Často sa tiež v Číne objavujú názory, že spoločnosť Apple drží „pri živote“ len jej špičkový softvér v podobe operačného systému iOS (ale aj iPadOS, macOS či watchOS). Všetko ostatné majú jej konkurenti Huawei, Xiaomi a Oppo oveľa viac prepracované.

Apple vraj inovuje veľmi pomaly 

V neposlednom rade čínski zákazníci naznačujú, že medzigeneračná inovácia pri iPhone im nedáva veľký dôvod, aby vymenili svoj starý kúsok za nový. Napríklad medzi základným iPhonom 13 a iPhonom 15 nie sú veľké rozdiely.

Oba telefóny, ktoré prišli na trh v rozmedzí dvoch rokov majú dokonca tú istú 60 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorá je už v roku 2023 trochu považovaná za výsmech používateľom.

Uvidíme teda, ako spoločnosť Apple vo finále na čínskom trhu dopadne. Podobná nálada sa môže preniesť aj na zvyšok sveta a technologický gigant z Cupertina môže mať kvôli tomu veľký problém. Nechajme sa prekvapiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.