Spoločnosť Apple ukázala v roku 2023 svoju neuveriteľnú silu. Ako informuje portál Macrumors na základe správy analytickej spoločnosti Counterpoint, iPhone v uplynulých mesiacoch absolútne dominoval celému trhu. Expertom sa podarilo zistiť, že obsadil prvých sedem miest najpredávanejších smartfónov z rebríčka TOP 10. Ide o obrovský úspech, ktorý dnes pravdepodobne nedá spávať väčšine konkurentom, medzi ktorých patrí Samsung, Huawei či Xiaomi.

Asi nie je prekvapením, že na čele tohto rebríčka sa ocitli zariadenia z modelového radu iPhone 14. Podľa analytikov sa tešil najväčšej obľube najmä v USA a Číne, kde predaje predstavovali zhruba polovicu celosvetových dodávok. Spomenuté modely sa podieľali až na 19 % celkových predajov iPhonov v roku 2023, čo podčiarkuje ich významný vplyv a extrémnu popularitu.

Na druhej strane ide ale o celkom významný pokles v porovnaní s rokom 2022, kedy absolútny bestseller iPhone 13 dosiahol v tomto prípade neuveriteľných 28 %. V roku 2023 šlo stále o štvrtý najpredávanejší smartfón sveta a najväčší úspech dosiahol na japonskom a indickom trhu.

Zle potom nedopadol ani rad iPhone 15 a to aj napriek tomu, že sa predával len v záverečných mesiacoch minulého roka. iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 Pro a iPhone 15 boli v poradí piaty, šiesty a siedmy najpredávanejší smartfón sveta s takisto veľmi slušným podielom na trhu.

najpredávanejšie smartfóny roku 2023
Zdroj: counterpointresearch (snímka obrazovky)

iPhone 15 Plus a paradoxne ani iPhone 14 Plus sa do TOP 10 nedostali, čo potvrdzuje fakt, že o tieto modely nie je veľký záujem. Stále sa však majú predávať lepšie, ako predošlé prevedenia „mini“, ktoré boli nahradené Pluskami v roku 2022.

Apple si zachoval rast aj v mimoriadne ťažkom období 

Je pozoruhodné, že spoločnosť Apple si v roku 2023 udržala dynamiku predaja aj napriek klesajúcemu trendu v oblasti predaja smartfónov, ktorý zaznamenali prakticky všetci výrobcovia.

Táto neuveriteľná stabilita sa pripisuje rastúcej pozícii spoločnosti Apple na rozvíjajúcich sa trhoch, najmä v Indii, na Blízkom východe a v Afrike (MEA).

Prekročenie hranice 10 miliónov predaných iPhonov v Indii za jeden rok zdôrazňuje jej rastúci význam pre strategickú expanziu spoločnosti Apple na trhu. Firma však pravdepodobne stratila čínsky trh, kde bol iPhone zakázaný v štátnej správe a ľudia ho koncom roka 2023 prestali vo veľkom nakupovať.

Apple predal viac smartfónov, ako Samsung

Samsung Galaxy S24 vs Apple iPhone 15
Zdroj: Unsplash / Zana Latif / Thai Nguyen (úprava redakcie)

Zatiaľ čo si spoločnosť Apple vychutnala svoje postavenie na najvyššej úrovni, Samsungu sa podarilo zabezpečiť si ôsmu, deviatu a desiatu pozíciu so svojím cenovo dostupným radom smartfónov „Galaxy A“. Zaujímavé je, že v TOP 10 sa neocitol ani jeden model z vlajkovej série Galaxy S23. Aj to potvrdzuje fakt, že Apple je kráľom prémiového segmentu.

Prečítajte si tiež  iPhone sa zatiaľ vyrábať nebude. Dôvod je koronavírus.

Spoločnosť Apple okrem iného po prvýkrát v histórii predala v globálnom meradle väčší počet smartfónov, ako jej najväčší konkurent Samsung. Ide o obrovský úspech, ktorý sa ešte znásobuje pri pohľade na vysokú predajnú cenu iOS zariadení.

Dôvodom tohto úspechu je fakt, že ľudia čoraz častejšie nakupujú smartfóny prémiovej triedy, než dostupné a menej výkonné zariadenia. Uvidíme, ako sa bude trh vyvíjať v blízkej budúcnosti.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -