Po dvanástich kvartáloch neustáleho poklesu sa európsky trh so smartfónmi konečne prebral a zaznamenal pozitívny rast. Podľa najnovšej správy analytickej spoločnosti Canalys bolo v prvom štvrťroku 2024 v Európe expedovaných celkovo až 33,1 milióna smartfónov, čo predstavuje medziročný nárast o príjemné 2 %.

Tento kvartál sa tiež vyznačoval najvyšším podielom prémiových zariadení (s cenou nad 800 USD / cca 740 €), ktoré tvorili až 32 % všetkých zásielok. Je teda jasné, že ľudia si čoraz častejšie a čoraz radšej priplácajú za kvalitu. Tento trend sa len tak mimochodom objavuje prakticky po celom svete. Písali sme o tom samostatný článok. Späť však k téme.

iPhone 15 Pro Max je najpredávanejší smartfón v Európe 

Analytické dáta ukazujú jasne. Pokiaľ sa pozrieme na najpredávanejšie smartfóny na starom kontinente, tým najúspešnejším zo všetkým je jednoznačne iPhone 15 Pro Max. Zariadenie, ktoré sa v čase uvedenia na trh predávalo za 1 449 € a dnes ho po kliknutí na tento odkaz získate za 1 099 € si počas Q1 2024 v Európe zaobstaralo až 2,6 milióna používateľov, čím prekonalo o 600 000 kusov aj predošlý iPhone 14 Pro Max v minulom roku.

Hneď na druhom mieste sa ocitol jeho menší braček iPhone 15 Pro, ktorý dnes kúpite ešte lacnejšie, už od 919 € (namiesto pôvodných 1 199 €). Tento model sa predal v celkovom počte 1,6 milióna kusov a naopak strácal na iPhone 14 Pro až 500 000 kusov!

Samsung Galaxy S24 Ultra bol na treťom mieste s celkovým počtom 1,6 milióna predaných kusov a na štvrtej pozícii bol s prakticky rovnakým výsledkom cenovo dostupný Samsung Galaxy A15. Kategóriu TOP 5 potom uzavrel základný iPhone 15, ktorý dnes kúpite už za 745 € (namiesto 949 €). Apple ho rozoslal spotrebiteľom v celkovom počte až 1,4 milióna kusov, čo bolo až o 800 000 kusov menej, než minulý rok pri jeho predchodcovi iPhone 14.

A presne tu môžete vidieť jeden z dôvodov, prečo bol Apple počas Q1 2024 v Europe pomerne neúspešný.

predaje smartfónov v Európe
Zdroj: Canalys

V Európe kraľuje spoločnosť Samsung, Apple výrazne stratil

Asi vás neprekvapí, že smartfónom z Južnej Kórei sa na našom európskom trhu už roky veľmi dobre darí. Spoločnosť Samsung si vďaka tomu dokázala udržať vedúcu pozíciu s 37 % podielom na trhu. Podľa analytikov tomu pomohol silný dopyt po zariadeniach z poslednej vlajkovej série Galaxy S24.

Celkovo sa z nej podarilo predať až 4,3 milióna kusov, čo je dôkazom toho, že ľuďom nevadí platiť ani za prémiové Androidy. Zároveň týmto Samsung zvýšil počet predajov vlajkových smartfónov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka až o neuveriteľných 58 %.

Prečítajte si tiež  Stiahnite si pozadia na tému jarného Apple Eventu a nalaďte sa na udalosť spolu s nami

Ak sa však pozrieme na celkové čísla, rast bol relatívne mierny. Podobne ako celý trh sa zastavil na čísle 2 %, pričom tie predstavujú o zhruba 200 000 predaných smartfónov viac, ako počas Q1 2023.

predaje smartfónov v Európe
Zdroj: Canalys

Spoločnosť Apple naopak tvrdo narazila. Jej pokles na Európskom trhu bol viac, ako citeľný, nakoľko tu počas Q1 2024 predala „len“ 7,3 milióna smartfónov. V reči čísel je to síce dosť, no v porovnaní s minulým rokom, kedy predala až 8,8 milióna smartfónov ide o výrazný, až 17 % pokles. Firma si držala 27 % podiel na trhu, no dnes je to len 22 %.

Apple to má, ale v pláne zvrátiť už v septembri 2024, kedy nám na veľkom mediálnom evente predstaví úplne nový iPhone 16, ktorý by mal byť vďaka operačnému systému iOS 18 posilnený generatívnou umelou inteligenciou.

Ostatným výrobcom sa v Európe darilo 

Čínska spoločnosť Xiaomi sa umiestnila na treťom mieste so 16 % podielom na trhu, za čo vďačí hlavne silnému dopytu po lacnejších zariadeniach, ako Redmi 13C (1,2 milióna predaných kusov) a Redmi Note 13 4G (1,1 milióna predaných kusov). 

Motorola expedovala 2,1 milióna jednotiek a získala 6 % podiel na trhu, zatiaľ čo Honor predal 1 milión smartfónov, čo predstavuje 3 % podiel na trhu. Analytici Canalys predpovedajú pre zvyšok roka mierny nárast o 1 %.

Trh so smartfónmi v Európe sa teda zotavuje a premiové zariadenia hrajú čoraz väčšiu úlohu. Bude zaujímavé sledovať, ako sa situácia vyvinie v nadchádzajúcich mesiacoch.

predaje smartfónov v Európe
Zdroj: Canalys

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -