Uvoľnenie pravidiel týkajúcich sa distribúcie aplikácií a hier v EÚ prinesie ďalšiu očakávanú zmenu. Spoločnosť Apple oznámila, že schválila obchod Epic Games Store pre systém iOS. Vďaka tomuto kroku sa môžu používatelia iPhonov tešiť na návrat jedného z hlavných ťahúňov spoločnosti Epic, ktorým je hra Fortnite.

Pred niekoľkými dňami spoločnosť Epic Games predložila návrh na pridanie alternatívneho obchodu do jablkového ekosystému na notárske overenie. Po vyjednávaní sa Apple s Epic dohodli a my sa tak môžeme tešiť na rozšírenie hernej knižnice o známy, no kontroverzný titul.

Fortnite pre iOS je oficiálne schválený

Napriek tomu, že sa v rokovaniach vyskytli určité nezrovnalosti, gigant z Cupertina bol takpovediac „donútený“ schváliť žiadosť a otvoriť iOS pre nový alternatívny obchod.

Dôvodom je záväzok k dodržiavaniu zákona DMA o digitálnych trhoch. Toto nariadenie sa však týka iba krajín Európskej únie. Vo zvyšných krajinách sveta si Fortnite na iPhone týmto spôsobom nezahráte.

Fortnite na iPhone
Zdroj: Epic Games

Tento krok je súčasťou dlhoročného naťahovania sa medzi spoločnosťami Epic Games a Apple o uzavretý ekosystém a obchod App Store. Spoločnosť Epic chcela spustiť svoj vlastný trh s aplikáciami v EÚ v rámci novej politiky spoločnosti Apple, ktorá sa riadi zákonom o digitálnych trhoch. To sa jej napokon podarilo.

Nový alternatívny obchod tak môžeme očakávať už v blízkej dobe. Následne by sa mal Fortnite spolu s Epic Games Store objaviť aj na ďalšom zariadení. Tým bude iPad, keďže na platformu iPadOS sa vzťahujú rovnaké zákony ako na iOS. Ku podobným zmenám sa podľa posledných správ schyľuje aj v Japonsku.

Fortnite na iPad
Zdroj: SvetApple

V najbližších mesiacoch by sme mali byť svedkami príchodu ďalších alternatívnych trhovísk, ktoré si nájdu cestu na iPhony a iPady. Čo si o tomto kroku myslíte vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Prečítajte si tiež  Ďalšia facka pre Apple. Sťahovanie apiek mimo App Store musí povoliť v tejto krajine

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -