Spoločnosť Apple je doslova posadnutá bezpečnosťou svojich mobilných zariadení, aby svojim používateľom dokázala poskytnúť čo najväčší pocit súkromia. Hoci je iPhone v teoretickej rovine možné hacknúť, v praxi je to veľmi ťažké a ak nie ste politicky, alebo napríklad novinársky exponovaná osoba, je len veľmi málo pravdepodobné, že by to na vás niekto skúšal. Tieto útoky sú totiž zložité a hlavne finančne náročné.

Náhoda je ale blbec a prakticky ktokoľvek na svete sa môže stať terčom nechceného odpočúvania, alebo dokonca sledovania prostredníctvom kamery na zariadení. Apple preto do iOS ešte v iOS 14 pridal šikovnú funkciu, s ktorou sa stretávate roky, no možno vás nikdy nenapadlo zamyslieť sa nad tým, na čo vlastne slúži.

Konkrétne ide o ikony indikátorov, ktoré sa čas od času objavia v pravom hornom rohu, prípadne na novších modeloch priamo v Dynamic Islande.

Zelená a oranžová bodka v iPhone. Ako to funguje?

iPhone oranžová a zelená bodka
Zdroj: Apple

Aby sme nechodili okolo horúcej kaše, poďme rovno k veci. Či už sa vám na displeji objavuje zelená alebo oranžová bodka, v oboch prípadoch ide o signál toho, že určitá aplikácia aktuálne používa niektorý z citlivých senzorov vášho zariadenia:

  • Zelená bodka – Táto bodka sa objaví vtedy, keď aplikácia používa kameru alebo kameru spolu s mikrofónom. Ak teda vidíte zelenú bodku, znamená to, že niektorá aplikácia má prístup ku kamere.
  • Oranžová bodka – Táto bodka sa objaví, keď niektorá aplikácia používa iba mikrofón. Ak vidíte oranžovú bodku, znamená to, že aplikácia má prístup k mikrofónu a nahráva zvuk.
iPhone modrá a zelená bodka
Zdroj: SvetApple

Tieto indikátory sú súčasťou bezpečnostných opatrení spoločnosti Apple, ktoré majú za cieľ zvýšiť ochranu súkromia užívateľov tým, že im poskytujú prehľad o tom, kedy sú ich citlivé senzory v prevádzke.

Pokiaľ si chcete overiť, ktorá apka má prístup ku vašej kamere alebo mikrofónu, stačí otvoriť ovládacie centrum, kde vám to operačný systém iOS veľmi rýchlo ukáže. A pokiaľ sa náhodou stane, že zdroj je neznámy, telefón odporúčame urýchlene reštartovať a pokiaľ je to možné, tak aj aktualizovať. Je síce oveľa viac pravdepodobné, že ide len o chybu a nie o napadnutie hackermi, no jeden nikdy nevie. V dnešnej dobe musíte byť opatrný.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple Watch tipy a triky
Môže ťa zaujímať
- Reklama -